Lihtsus ja mugavus

Kuna veedame nüüd kodus ja köögis rohkem aega, kui varem, siis peab ruumiplaan olema hästi läbimõeldud, et kööki oleks mugav kasutada. Palju pööratakse tähelepanu, et iga sentimeeter oleks kasutusel. Kõik peab olema kompaktne ja maksimaalselt efektiivne.

Stiilid

Jätkub minimalistlik puhta joonega, käepidemevaba disain. Kuigi eelmisest kevadest alates tehakse kodudes rohkem ise süüa ja seetõttu ostetakse ka uusi erilisemaid kodumasinaid, siis alalise koha leiavad nad pigem kapis kui tööpinna peal. Köögi tööpind peab olema puhas, et seda oleks mugav kiirelt koristada ja puhastada ning võimalikult vähe aega kodutöödele kulutada.

Märkamatult on ettepoole tõusnud ka modernne maakodu stiil. Veedetakse palju aega kodus ja soovitakse, et kodu oleks soe ja hubane ja eluline. Selleks kasutatakse palju looduslikke materjale — puitu, looduskivi — ja mitte ainult maakodu-stiilis köökides. Üleüldse igal pool.

Kaasaegse ja traditsioonilise ühendamine

Ühildatakse modernset ja traditsioonilist. Inimestele meeldib puhas joon ja käepidemete vaba disain. Kuid samas tahetakse, et interjöör oleks ka hubane ja kodune. Seda pakub aga traditsiooniline kandilise raamiga köögimööbel. Niisiis võetaksegi — kandilised uksed ja tehakse need ilma käepidemeteta.

Või siis tehakse alumised kapiuksed kandilise raamiga, aga ülemised täiesti siledad. Kombineeritakse ka traditsioonilised kapid, aga modernne tööpind ja taust.


Köögisaar ja söögilaud

Ühildatakse ka muid asju, näiteks köögisaare külge paigutatakse tavakõrgusega söögilaud. See on samuti läbimõeldud kasutusmugavuse poolest. Alati on ju toolil istudes mugavam hakkida, kui seistes. Sageli elavad ka eakad vanemad koos perega ning neil on vaja köögi toimetades istuda. Loomulikult kasutatakse lauda ka igapäevaselt söömiseks, kodusteks arvutitöödeks ja vestlusteks. Köök on ühise aja veetmise koht.

Tsoonide eraldamine

Kuigi paljudele meeldib täiesti avatud köök-elutuba, siis üha enam leidub neid, kes soovivad need tsoonid eraldada. Samas ei taheta ka täielikku kinnist seina. Seega, kasutatakse klaasist raame. Mõnikord ka lahtiseid riiuleid, mis on mõlemalt poolt kasutatavad. Samuti on trendiks tõusmas lakke kinnitatavad kandilised riiulid ja nende ilmestamine roheliste taimedega.

Materjalid

Seoses Covid-19-ga on kiirelt tõusnud huvi antibakteriaalsete ja kergesti hooldatavate materjalide vastu. Teisest küljest jätkub inimeste keskkonnateadlikuse tõus ning au sees on kõik jätkusuutlikud materjalid, nagu näiteks taaskasutatav puit.

Puitu kasutatakse üha enam ka köögimööbli karkasside valmistamisel. Eelistatakse vineeri melamiinile. Ka peitsitud puidu vastu on inimestel huvi üha rohkem. Tööpinna materjalidena eelistatakse jätkuvalt kvartsi, millega saab jäljendada paljusid materjale (puitu, kivi), kuid mis on ise vastupidav ning kerge hooldada. Teiseks hakkab esile tõusma uus materjal — keraamika — mida on küll juba aastaid turul saada olnud, kuid alles nüüd hakatakse teda rohkem kasutama ning seda just tumedates toonides ja väga õhukesena.

Metallidest eelistatakse luksuslikke toone — elegantne messing, harjatud kuld, poleeritud vask ning nende puhul paistavad silma satiinpehmed viimistlused. Väga palju kombineeritakse tumedaid ja heledaid toone (nt mustad köögikapid + valge tööpind), kuhu lisatakse harjatud kuldne segisti ja muud pisidetailid pilgupüüdjaks.

Veel juhitakse tähelepanu, et kõike võib miksida — ei pea olema segisti ja käepidemed samas toonis. Võivad olla erinevad metallid, kui tahad näiteks segistist teha köögi peamise tähelepanupunkti.

Üks huvitav asi segistitest veel — segisti valmistatakse messingust, aga viimistletakse nagu oleks harjatud kuldne segisti. See on praegu väga popp.

Materjalina võib välja tuua veel ühe põneva aksessuaari, mis kööke ilmestab. Selleks on punutud rotangist lambikuplid. Sobivad hästi kokku sellega, et eelistatakse naturaalseid materjale ning maalähedasi värvitoone. Punutud korvikesi lahtistel riiulitel kohtab ka üha sagedamin

Värvid

Lõpuks oleme jõudnud värvide juurde. Mis värvi kööki siis sellel aastal peaks tellima? Millised värvid jätkuvad eelmistest aastatest? Millised on uued toonid või kooslused?

Number üks on — roheline! Sügav rikkalik tume roheline või siis vastupidi pastelne oliiviroheline. Ükskõik, mis tooni see roheline ka on, kõik on tänavu trendikas.

Jätkuvad ka sügavsinised köögid, mustad ja erinevates varjundites hallid köögid. Samuti looduslähedased toonid — rikkalik pruun, soe pähklitoon ja naturaalne ning peitsitud puidutoon. Igasugused marmori imitatsioonid on jätkuvalt kuum teema.

Värvide teema lõpetuseks — kõige popim seinavärv on greige. Beeži ja halli segu. Üldse tehakse köögiseinad hästi rahulikud, et köögimööbel oma värviga esile tõuseks.

Aga kõige popima põranda saad kasutades must-valgeid plaate. Eriti Hispaania stiilis mustreid. Ka põrandamustrite ja -materjalidega tehakse tsoonide eraldamist.

Must-valgete plaatidega taust on samamoodi populaarne.

Tehnika

Köögitehnika pannakse peitu, nii palju kui võimalik. Õhupuhastajad kappi või tööpinna sisse, kõik integreeritavaks — nõudepesumasinad, külmkapid. Väike kodutehnika — kapiuste taha, kodumasinate “garaaži”. Tööpinnad on puhtad, aga masinad kiirelt kättesaadavad ja kasutatavad.

Kaks kodumasinat, mida eriti esile tõstetakse on pliit koos õhupuhastajaga ning uudne üliväike nõudepesumasin koos kraanikausiga.

Mõned aastad tagasi rääkisin pildil olevast Flotile nõudepesumasinast, mida Ameerika köögimessil tutvustati. Nüüdseks on ta juba müügile jõudnud ning hästi vastu võetud. See väike masin on ökonoomne ning kasutab ka hästi vähe nõudepesuainet. Kodumasinate puhul pöörataksegi järjest enam ja enam tähelepanu ökonoomsusele ja keskkonna säästlikusele. Flotile masinal on ka programm, mis õrnalt loputab näiteks puu- ja juurviljad.

Õhupuhastajad, mis on integreeritud pliidi sisse on väga mugavad kasutada, sest saad paigutada pliiti kuhu iganes. Kui varem oli vaja mõelda, kuhu panna õhupuhastaja, siis nüüd seda vajadust pole. Ameerikas mainitakse ka seda, et neid pliite koos sisse ehitatud õhupuhastajatega saab hästi kasutada väikestes köökides, kuna siis jääb ülemises seinakapis see ruum üle, kuhu varem paigutati õhupuhastaja.

Segisti

Erinevad segistid on juba mitu aastat meie kööke rõõmustanud, kuid nüüd rõhutatakse veel eriliselt, et segisti võiks olla kogu köögi tõmbenumber oma välimusega. Hästi palju kasutatakse kuldseid segisteid. Samas on tehakse ka selliseid erilise kuju ja avamiskraanidega segisteid. Peaasi, et külalised kööki jõudes üllatuksid.

Hästi palju on tõusnud kuumavee segistite müüginumbrid mujal maailmas. Jah, see segisti on esmapilgul küll päris hinnaline, aga rohkem hinnatakse seda säästlikkust ja mugavust, mida ta pakub. Praeguses kodukontorite perioodis on paljudel inimestel vajadus zoomi koosolekute vahel teha kiiresti tassike teed või kohvi. Siis on hästi mugav, kui saad kuuma vee kohe kraanist lasta. Rõhutatakse ka seda, et näiteks kuumavee kannuga keedetakse märksa rohkem kuuma vett, kui korraga vaja läheb ning mõnikord soojendatakse seda veel teistkordagi. See aga on energia raiskamine.

Nutikas tehnika

Üha enam valmistatakse häälkäsklustega ja mobiiliäppidega juhitavaid kodumasinaid. Amazon Echo või Google Home kuuluvad suuremate tehnikatootjate uute masinate juurde. Näiteks köögis toimetades vastab Amazon Alexa sinu kokandusalastele küsimustele, loeb ette retsepte ja rääkimata sellest, et näiteks ahjud panevad ise paika küpsetusaja ning temperatuuri.

Üks uus tehnika-alane suundumus on, et köögis tahetakse omada laadimise dokke. Mitte selliseid, kuhu paned pistikusse, vaid aluseid, kuhu peale oma mobiilid saab sättida ja need siis ise laevad.

Ja loomulikult tehakse uued masinad järjest enam energiasäästlikumad ja keskkonnasäästlikumad, sest inimesed mõtlevad ja hoolivad ning valivad rohkem selliseid mudeleid.

Köögitrendid 2021-2023 NKBA disaineritelt

Üle 700 Ameerika köögidisaineri avaldasid oma isiklikud nägemused, kuhu suunda järgmised kolm aastat köögidisain viib.

Kokkuvõtvalt: avatud köök; suur köögisaar, mis ühtlasi on ka vestluste ala; minimalistlik stiil jätkub; orgaanilised või naturaalsed materjalid; tehnoloogia jätkuv tõus nutikuse ja säästlikkuse osas; seadmete laadimisdokid; varu/avariitoitega külmkapp — sellised on Ameerika turu nõudmised.

Järgmistel aastatel on kõige enam soovitud köögikujuks L-kujuline köök koos suure köögisaarega.

Ameeriklastele meeldib järjest rohkem Euroopa köögistiil ja seda ka mõõtude poolest. Köök peaks olema väiksem, kui neil praegu ja kompaktsem. Vähem detaile = vähem koristamist ehk vähem aega koristamisele ja jääb rohkem aega perele.

Domineerivad julged värvid, sealhulgas sügav roheline. Samuti kõik puusüümustriga materjalid. Sageli on köögisaar täiesti teist värvi. Soositud on ka maast laeni hoiukapid, nutitelefonidega suhtlevad kodumasinad, ülivaiksed õhupuhastajad koos hea valgustusega, kvartsist tööpinnad ja taustaks suure mustriga ühes tükis plaat.

Kraanikaussidest hakkavad domineerima roostevabad ja valged, ühe kausiga nähtava esiosaga valamud või n.ö töökeskused, kus valamu lisadeks on erinevad nõrutuskausid ja lõikelauad.

Segistitest eelistatakse roostevaba või musta või niklitooni, mis on viimistletud kas matiks, harjatud või satiinviimistlusega. Hands-free ehk puutega avanevad või häälkäsklusega avatavad köögikraanid on samuti uueks ja põnevaks lisanduseks kaasaegses köögis.

Kokkuvõtteks — millised on 2021. aasta suunad köögis?

  • Köögiplaan peab olema lihtne ja mugav
  • Minimalistlik puhas disain
  • Modernne maakodu-stiil, hubane ja kodune
  • Looduslikud materjalid
  • Ühinevad kaasaegne ja traditsiooniline stiil, kasuta elemente mõlemast
  • Tavapärase kõrgusega söögilaud ühineb köögisaarega
  • Tsoonide eraldamine klaasraamidega
  • Antibakteriaalsed materjalid, jätkusuutlikud materjalid
  • Tööpinnad kvartsist või keraamikast
  • Elegantsed messingust või harjatud kullast viimistlusega segistid
  • Rotangist punutud lambikuplid
  • Tumeroheline köök
  • Köögisein greige toonis (beeži ja halli segu)
  • Põrandale mustvalged mosaiikplaadid, soovitavalt Hispaania stiilis
  • Taustaseina võib samuti must-valgete mosaiikplaatidega teha
  • Kõik köögitehnika integreeritavaks
  • Induktsioonpliit koos sisseehitatud õhupuhastajaga
  • Kuumavee segisti
  • Amazon Alexa Sinu köögitehnikas