1. Sega tumedaid ja heledaid värve. Kui elutuba on lumivalge, võib see jätta liialt kliinilise ja isegi igava mulje. Kui see on liiga tume, meenutab see tahes-tahtmata koobast. Tumedate ja heledate toonide segamisel tekib aga tasakaal, mis mõjub alati hästi.

2. Lisa neutraalsetele toonidele kontrasti. Üldjoontes võid eelistada neutraalseid toone nagu näiteks hallid, heledad beežid ja kreemikad toonid. Kontrastiks võid lisada ruumi aga mööbliesemeid, mis toovad sinna värvi ja isikupära. Erinevad aksessuaarid on samuti hea viis interjööri pisut värvi ja elu tuua.

3. Mängi tekstuuriga. Sageli jääb tekstuur ruumi kujundamisel kahe silma vahele. Tekstuur on pigem tuntav kui nähtav ja seetõttu on see oluline elutoa hubaseks muutmisel. Pööra tähelepanu erinevatele materjalidele nagu metall, vill, kivi, klaas, puuvill ja nahk. Ära unusta ka taimi. Hea, soodne ja lihtne viis on alustada padjakatetest ning väikestest aksessuaaridest.

4. Too elamisse puitu. Materjalidest ei saa rääkida ilma, et teemaks tuleks puit. See on üks eelistatumaid materjale, mis toob ruumi soojust. Puitu saad sisekujunduses kasutada mitmeti: põrand, mööbel, seinapaneelid, lagi, pildiraamid ja aksessuaarid. Heaks täienduseks on ka rotangist ja teistest puitmaterjadiest punutised vaipade ja mööbli näol. Samas jälgi, et erinevat värvi puitu ei satuks ruumi liiga palju, vastasel juhul jääb tulemus kaootiline. Kahest-kolm puidutooni on täiesti piisav, et luua hubane, kuid tasakaalukas atmosfäär.

5. Erinev mööbliriie. Paljudes mööblipoodides on müüakse mööblikomplekte. Sageli on kõik komplektis olevad mööbliesemed kaetud samasuguse kangaga. Kui soovid muuta elutoa välimuse omanäolisemaks, siis miksi erinevaid kangaid. Need muudavad elutoa kutsuvamaks ja hubaseks. Võid eelistada ka erinevaid kattematerjale nagu riie ja nahk.

6. Kangad olgu praktilised. Lisaks mugavusele võiksid mõelda ka vastupidavusele. Kui elamises on mitu inimest ja mõni lemmikloom, siis võiksid eelistada kangaid, mida on lihtne puhastada ja mis näevad kaua head välja. Näiteks nahk on hea valik, sest kui mõni söök-jook läheb ümber, siis nahaga kaetud mööblieseme saad hõlpsamini puhtaks. Samas pole nahk hea valik, kui peres on kass või koer, sest nahkmööblilt paistavad kraapimisjäljed hästi välja.

Vastupidavad on ka teksariie ja samet. Lisaks erinevad need tavapärastest valikutest, milleks on näiteks puuvill või vill. Võid eelistada ka mööbliriiet, mis on segu naturaalsest ja sünteetilisest kangast, sest see on vastupidav ja praktiline. Tasub jälgida ka seda, et mööbliesemel olev kangas oleks pingul, sest nii peab see kauem vastu.

7. Lisa pisut värvi. Kuigi võid kujundada kauni elutoa ilma erksate värvideta, siis pisike törts värvi muudab elutoa palju kutsuvamaks ja hubasemaks. Värvid loovad rahustavalt mõjuva ja meeldiva keskkonna. Kui värvitooni valimine tekitab kõhkluseid, siis vali mõni rahulik sinine või roheline, mis on alati kindla peale minek. Soojad toonid saad ruumi tuua näiteks puitu ja nahka kasutades.

8. Mustriline vaip. Erinevate mustrite kasutamine toob elutuppa mõnusa rütmi ja mustriliselt vaibalt ei paista ka plekid nii kergesti välja.

9. Vali kerged liigutatavad lauad ja järid. Neid saad vastavalt vajadusele tõsta erinevatesse kohtadesse ja muuta seeläbi elutoa mugavamini kasutatavaks. Igapäevaselt saad lauakesi või järisid kasutada näiteks jalgade toetamiseks või hoopis joogiklaasi asetamiseks.

10. Mõtle pehme mööbli paigutusele. Kui toolid-tugitoolid-diivanid asuvad teineteisest liialt kaugel, siis on nendel istuvatel inimestel omavahel ebamugav kõneleda. Diivanid ja tugitoolid võiksid asetseda teineteisest kõige rohkem 2,5 meetri kaugusel. Seda silmas pidades tasub mõelda näiteks sellele, kas on mõistlik soetada elutuppa tohutult suur diivan. Võib-olla koosviibimiste puhuks on see hea variant, sest sellele mahub istuma palju inimesi. Küll aga ei muuda see elutuba alati hubaseks. Pisemas elutoas, kuhu diivanile lisaks tugitoole ei mahugi, võib mõelda pisikeste tumbade peale.

11. Ära võta asja liiga tõsiselt. Elutuba on koht, mille kujundamisel võid olla loominguline ja sättida asjad nii nagu ise tahad. Muidugi on mõistlik lugeda erinevaid näpunäiteid ja neist ammutada häid ideid, ent kindlasti ei tasu sättida tuba mingit moodi lihtsalt seetõttu, et mingi reegel kuskil ütleb, et nii on kõige parem.

Allikas: Houzz.com

  • Kui sul juhtub olema kaunis ja inspireeriv elutuba, siis osale fotovõistlusel “Minu stiilne elutuba” ning saada 3-7 pilti koos lühikirjeldusega meiliaadressile moodnekodu@delfi.ee. Auhinnaks on mugav ja praktiline diivanvoodi Rave Mööblilt väärtusega 1000€. Loe konkursi kohta lähemalt SIIT.