Kui sageli peaksid pesumasinat puhastama?

Suurem osa pesumasinatootjaid soovitavad pesumasinat puhastada korra kuus. Kiire otsing internetis aga paljastab, et suurem osa inimesi ei mõtle oma pesumasina puhastamisele üldse või teevad seda haruharva. Samas leidub muidugi ka neid, kes puhastavad oma pesumasinat sagedamini kui korra kuus. Mõni pesumasin on isegi varustatud spetsiaalse programmiga,mis on mõeldud pesumasina puhastamiseks.

Kuidas ja millega pesumasinat puhastada?

Enne kui puhastamisega pihta hakkad, tee kindlaks, millist puhastusvahendit soovid kasutada: äädikat, valgendit või spetsiaalset kaubanduses müüdavat puhastusvahendit.

Näiteks valge äädika kasutamine pole mürgine ja see on lihtsasti kättesaadav, mistõttu on see ka paljude eelistus. Samas soovitavad paljud pesumasinatootjad kasutada valgendit või mõnda muud puhastamiseks mõeldud kemikaali.

Kindlam oleks hoida alles oma pesumasina kasutusjuhend ja uurida, mida seal soovitatakse. Kui otsustas poes müüdavate puhastusvahendite kasuks, siis on oluline järgida täpseid koguseid, mis pakendil kirjas on.

Hoiatus! piirdu ühe puhastusvahendiga ja ära sega erinevaid puhastusvahendeid omavahel kokku.

Kui pesumasin lõhnab ebameeldivalt, siis ei lahenda probleemi selle seest lapiga pühkimine või kõige kuumema veega ja ajaliselt kõige pikema programmi kasutamine. Üldine puhastusmeetod on enamikel masinate puhul järgmine:

1. Vali puhastusprogramm. Kui pesumasinal pole seda, siis valima kõige kuumema veega programm. Mõingate pesumasinate puhul on see programm märgitud ära valgetele või eriti plekilistele riietele mõeldud programmi nime all.

2. Vali lisaloputus, kui see on võimalik.

3. Vala valgendivahesse puhastusvahendit (või äädikat või valgendajat)

4. Kui pesumasinal pole teist loputusprogrammi, siis vali peale lõpetamist üks lisaloputus.

Kui pesumasin on loputusega lõpetanud, siis võta mikrofiiberlapp, kasta selle ots äädikasse ja käi üle pesumasina ukse ümbrus ning tihendid. Kui saad, tõmba õrnalt tihendit, et näha, ega selle all end hallitus ei peida.

Lisaks võiksid äädikaga ära puhastada ka vahed, kuhu tavaliselt valad pesuainet. Mõningate pesumasinate puhul saab selle sahtli isegi välja võtta ja eraldi ära pesta.

Lõpetuseks käi lapiga üle pesumasin väljastpoolt. Pesumasina välispidiseks puhastamiseks võid samuti kasutada äädikat ja mikrofiiberlappi.

Kuidas puhastada pealtlaetavat pesumasinat?

Vanematel pealtlaetavatel pesumasinatel pole sageli spetsiaalset programmi, mis oleks mõeldud pesumasina enda puhastamiseks. Saad sellise programmi aga ise tekitada. Kuna pesutsükli alguse ja lõpu vahel pead pisut aega ootama, siis võiksid seda aega kasutada pesumasina välispidiseks puhastamiseks.

1. Vali kõige pikem programm, mis kasutab kuuma vett.

2. Täida pesumasina trummel veega.

3. Lisa sinna pudel äädikat või 250 ml valgendit ning lase pesumasinal minut või kaks töötada.

4. Pane pesumasin seisma ja lase sellel tund aega olla. Tee luuk lahti ja kasta mikrofiiberlapi ots pesumasinas olevasse lahusesse. Sellega saad puhastada ära luugi sisemise poole, kuhu muidu vesi ei pääse.

Kui saad, eemalda ka sahtel, kuhu paned tavaliselt pesuvahendeid ja pese see ning seda ümbritsev ala puhtaks. Kui sahtlit eemaldada ei saa, siis pese selle ümbrus puhtaks nii hästi kui võimalik. Äädika kasutamine pesumasina puhastamisel aitab vältida pesuainete jääkide kogunemist.

Lõpetuseks puhasta pesumasin väljast ära, kasutades mikrofiiberlappi ja äädikat.

5. Käivita pesumasin uuesti ja lase pesutsükkel lõpuni teha. Kui tunned hiljem äädika lõhna, siis tee veel üks loputustsükkel.

Kuidas pesumasina eest igapäevaselt hoolt kanda?

Kui muret tekitab näiteks hallitus, siis jäta pesumasina uks või kaas lahti peale pesu pesemist, sest nii saab pesumasina sisemus täielikult ära kuivada. Enne selle tegemist veendu aga, et lapsed või lemmikloomad pesumasinasse ronida ei saaks. Eriti juhul, kui tegemist on eest laetava pesumasinaga. Mõnede pesumasinate ukse saab jätta praokile ilma, et see tuleks täielikult lahti.

Lapiga tasub üle käia ka pesumasina uks, et sellele tekkinud kondensatsioonivesi ära pühkida. Samuti on väga oluline kasutada alati õiget kogust pesuainet.

Allikas: Houzz.com