Ühe- või kahepoolse töötasapinnaga lahendus. Idee ja eeskuju pärineb ajalooliselt laevaköökidest, kus kogu pind on vaja võimalikult täpselt ära kasutada ja eraldi söögivalmistamise lauda ei eksisteeri.

L-kujulised köögid, kus nurk on efektiivselt ära kasutatud, et mitte töötasapinna ruumi kaotsi lasta.

U-kujulised köögid, mille kolm lähestikku külge tagavad sujuva kokkamise, sest kõik vajalik on käeulatuses.

Viimase aja trend on paigaldada saar keset kööki. See annab ruumile õhulisust. Mõnel puhul luksuslik võimalus vältida ülemiste seinakappide rida.

Poolsaare-kujuline lahendus on populaarne avatud köögi planeeringu puhul. Selline lahendus võimaldab töötasapinna osa teha ühe pika sirgena ja lõpetada söögilauaga. Lahendus annab kokale juurde lisaruumi, aga tekitab ka ülemineku köögist elutuppa.

Kui üldplaneering on paigas, siis olenemata kujust on hea meeles pidada kuldse kolmnurga reeglit, mis tähendab seda, et paiguta võimalusel pliit, külmik ja kraanikauss kolmnurkselt üksteise suhtes. Lisaks saab jälgida, et kraanikauss ja nõudepesumasin ei oleks üksteisest liiga eemal. Sellega seoses vaata, et kraanikausi alla paigutatud prügikasti lähedusse jääks vähemalt üks tööpind ja et ka köögisaare ääres istudes oleks prahti lihtne ära visata. Ära unusta, et potid pannid oleks pliidi lähedal kappides jmt taoline detailsus.

Loomulikult on hea üle vaadata kappide ja sahtlibokside hulk. Väiksemas köögis piisab ehk ühest sahtliboksist, suurema köögi puhul võiks sahtlibokse olla juba kaks kuni kolm. Sahtlid on alati mugavamad, kui kapid, sest avades saad kiiremini ülevaate.

Mida väiksem köök, seda rohkem tuleks ära kasutada kõik pinnad (ahjukapi sügav sahtel, soklisahtlid jne).

Vaata köögiplaneeringuid galeriist.

Lühendatult: mooblimasin.ee