Kuigi kodu südameks peetakse kööki, keerleb suurem osa kodusest elust ikkagi elutoa ümber — seda eriti avatud elamistes, kus elutuba ongi enamjaolt köögiga ühendatud. Tihti koondabki elutuba enda ruutmeetritele väga palju erinevaid funktsioone — sealt võib leida nii nurgakese söömiseks kui ka kodukontori, samuti puhketsooni mugava diivani ja teleriga ja oma lemmiktugitooli, kus raamatut lugeda.

Funktsionaalne töönurk

Alanud aasta märksõnaks on funktsionaalsus — kui varasemalt tehti tööd väljaspool kodu, siis nüüdseks on puhketoast saanud hoopiski aktiivne töötegemise koht, kus kipuva piirid vaba aja ja tööaja vahel segunema. Lahenduseks on nutikas “peidetud” kontor, mille võid töö lõpetades kapiuste taha ära peita. Eritellimusmööbel kogub samuti populaarsust, sest tulevikutrendid ennustavad suuremat individuaalsuse väljendust ka kodusisustuses. Meie kodud on erinevad, meie isiksused on erinevad nagu ka meie päevakavad. Stampmööbel ei ole alati mugavaim lahendus ning spetsiaalselt ruumi ning vajadustega kohanduv sisustus on kindlasti trend, mis ei kustu niipea — see on mugav, funktsionaalne, isikupärane ja samal ajal ajatu.

Avatud planeeringu kadumine ja tsoonide loomine

Eelnevast lähtudes võib öelda, et kodune elu on pannud meid ümber mõtestama ka avatud planeeringu kontseptsiooni. Iseenesest on avatud planeering kena ja mugav — ruum mõjub avara ja valgusküllasena, teisalt jälle on raskendatud igale pereliikmele privaatse tsooni loomine ka elutoas. Hoogu koguvad kõikvõimalikud nutikad lahendused, millega elutoast mõni nurgake töötegemiseks, raamatukoguks või hobiga tegelemiseks eralda. Heaks ruumieraldajaks on näiteks suured maast laeni raamaturiiulid ruumi keskel.

Teiseks võimaluseks on kasutada metallruumis klaasuksi — ühele poole jääb puhketsoon, teisele poole näiteks kodukontor või lapse õppimisnurk.

Multikultuurne lähenemine

Maailm muutub järjest multikultuursemaks. Toidukultuuris ja rõivadisainis võib ammu näha mõjutusi erinevatelt mandritelt. Ka interjöörid muutuvad demokraatlikumaks ja eklektilisemaks. Julgelt võib omavahel segada Kihnu mustreid, Belgia antiikmööblit, Marokost pärit berberi vaipu ja puhast skandinaavia minimalismi. Kodu kujundades ei tasu end piirata ühe kindla stiili või ajastuga. Need ajad on möödas.

Värvid

Ühest küljest iseloomustab praeguseid suundumusi pehme ja naturaalne värvipalett — kõik, mis on looduslähedane, on moes. Põhjamaised külmad hallid, beežid ja puudrised pastelsed toonid on alati kenad. Pantone valis esmakordselt aasta värvideks kaks värvi — vastandlikud halli ja kollase. Uut aastat iseloomustabki vastanditerohkus. Omavahel võib kõlama panna tuhmid beezid ja hallid ning segada neid rõõmsate ja särtsakate värvidega, mis meie kliimas ka kõige kõledama ilmaga sooja tunde tekitavad. Miks siis mitte leida senises neutraalses elutoas mõni nurgake rõõmsama värvi jaoks?

Suured taimemotiivid

Kui lillelisi tapeedimustreid või tekstiile on seostatud rohkem hubaste maakodudega, siis nüüd kolivad need ka linnakorterisse. Märksõnaks on ebaloomulikult suured ja suurendatud õied ja lopsakad lehed, et tunneksime end elutoas justkui looduse keskel.