Apple lisas iPhone’ile häälkäsklustele reageeriva abilise juba 2011. aastal. Sellega sai kasutaja ilma ekraani puutumata koosolekuid kokku leppida, muusikat valida, erinevat infot otsida ja muid igapäevaseid ülesandeid täita. Nüüd, vähem kui kümme aastat hiljem, on häälkäsklustega abilised jõudud telefonidest kõikvõimalikesse seadmetesse, nagu arvutid, nutikad kõlarid, kellad, kodumasinad jne. Google Home Google Assistantiga saab nutikõlaritelt häälkäsklustega küsida ilma kohta, surfata veebis ja tulesid sisse-välja lülitada, lisaks saab muusikamängimise muuta targaks ja häälega juhitavaks.

1. Vali oma abiline

Sinu esimene abiline on suure tõenäosusega juba olemasoleva nutiseadmega kaasas, olgu selleks telefon, tahvelarvuti või sülearvuti. Populaarsemad abilised on Apple’i seadmetes leiduv Siri, Google’i Assistant, Samsungi Bixby või Amazoni Alexa. Alexa tarkvara on saadaval mitmetes nutitelefonides (näiteks LG, Motorola või Sony) ja ka väga levinud nutikõlarites Amazon Echo. Kui abiline valitud, tuleb lihtsalt tarkvarale oma häält tutvustada, misjärel saab juba lihtsamat elu alustada.

2. Kontrolli privaatsusseadmeid

Enamik häälkäsklustega abilisi on nii-öelda kogu aeg valvel – need tuvastavad su hääle järgi, kas annad neile mõne käskluse. Privaatsusseadmetest saad kontrollida, kas abiline kuulab sinu häält kogu aeg või pead selle nupulevajutusega aktiveerima.

3. Õpi abilist tundma

Kui abiline valitud ja seadmed seadistatud, on kõige lihtsam viis uut abilist tundma õppida sellele käsklusi andes. Küsi abilise käest näiteks järgmise päeva ilmaprognoosi, oma töögraafikut või hoopis liiklusummikute paiknemist. Loomulikult pakuvad kõik teenusepakkujad ka tugiteenust, mille kaudu saab nutika abilise võimalustega tutvuda.

Foto Rumman Amin / Unsplash

4. Lisa seadmeid

Häälkäsklusega abilised on muutunud kogu majapidamist kontrollivateks keskusteks. Näiteks Alexa kõlaritega saab ühendada televiisori, termostaadi, lambipirne ja kõiksugu erinevaid kodumasinaid. Samuti on paljud abilised võimalik autosse seadistada, mis kergendab pikkadel sõitudel kas või muusika valimist ja muid toiminguid.

5. Jälgi uuendusi

Nagu paljude äppide puhul, mida pidevalt uuendatakse, saab ka nutikaid abilisi järjest „targemaks” muuta. Kõik teenusepakkujad uuendavad erinevaid abilisi ja pidevalt tekib juurde uusi võimalusi, kuidas enda elu veelgi lihtsustada.

Allikas: nytimes.com