Värvid on meie kodus justkui peegeldus sellest, kes me oleme ja kuidas enda elu elame. Paljudele on ülemaailmne pandeemia õpetanud,kui tähtis kodu tegelikult on. See tähendab ka seda, et oluline on isikupärane kodukujundus, mille keskel end hästi tunda. Viimasel ajal kasutakse palju neutraalseid värve, kuna nendega on võimalik luua endale kindel ja kodune keskkond. Kuigi heledaid ja neutraalseid värve on võimalik peaaegu kõigega sobitada, tehakse siiski neid kasutades palju vigu.

1. Unustatakse tekstuuri lisada

Neutraalseid värve kasutades tuleb arvestada, et olulisel kohal on tekstuur. See väljendub teisisõnu erinevates materjalides. Kui kogu kodu on ühtlaselt beež, võib see väga kergesti mõjuda näotult ja igavalt, kus puudub igasugune isikupära. Seega lisa ruumi põnevust just erinevaid materjale kasutades — kombineeri puitu, tapeete ja puhast seinapinda, lisa erinevast materjalist kodutekstiile -pleede, patju, vaipu. Väga olulised on neutraalses heledas ruumis ka sisustusaksessuaarid — kasuta vaase, toataimi, kõrsi, korvikesi, seinapilte jne.

2. Julge mustriga detailid

Neutraalsete värvide kasutamine ei tähenda, et interjööri ei võiks mustrite ja värvidega põnevust lisada. Vali lihtsad diivanid, toolikatted ja kardinad, kuid täienda neid mustriliste elementidega — näiteks annab kohese efekti mustriline vaip või diivanipadjad. Paari mööbliesemega võid lisada ka endale meelepärast värvi!

3. Ainult ühe värvi valimine

Neutraalne värv pole vaid liivabeež või helehall. Kasuta koos erinevaid mahedaid värve — hallikatele ja beežidele annavad näiteks särtsaka kontrasti kahvatud roosad (aga miks mitte ka helesinised, helerohelised, ja kollased). Lisa sekka ka pisut tumedamaid detaile diivanipatjade, valgustite või mööbli näol. Kasutades õigeid värve ja mustreid, on ruumi võimalik lisada põnevust ja tasakaalu.

4. Asjade kuhjumine

Neutraalsetes värvides tubades võib kiiresti kaos tekkida, sest mööbli ja nipsasjakestega üritatakse justkui värve asendada, sest koguaeg on tunne, et justkui midagi on puudu… Tegelikult on aga lihtne värvikooslus hea põhjus, miks ka tuba minimaalselt kujundada. Isikupärast tuba on võimalik kujundada väga väheste detailidega.

5. Valede toonide kasutamine

Üldise reeglina on neutraalsed värvid rahustavad, lisaks on nendega lihtne kujundada. Neutraalsed värvid töötavad peaaegu kõigi teiste värvidega. Selleks, et nad paremini mõjule pääseks, tasuks pisut mõelda ka soojadele ja külmadele toonidele. Jälgida tuleks seda, milline aluspigment tuppa kõige paremini sobib. On suur erinevus sooja neutraalse (rohelise või kollaka alatooniga) ja külma neutraalse (roosaka, lilla või sinise alustooniga) vahel. Üldine reegel on, et põhjapoolses toas toimivad hästi soojema alatooniga värvid ja lõunapoolses külmemad toonid.

Kuidas neutraalses toonis elutuppa värvi lisada?

Kui soovid enda elutoa hoida suures osas neutraalse, kuid vahel natukene värvi lisada, siis sobivad selleks hästi näiteks diivanipadjad, pleedid, aga miks mitte ka mõni mahedamas toonis aktsentsein. See, millist värvi eelistada, sõltub suuresti sellest, milline on toas olevate värvide alatoon. Kui sinna on vaja juurde külmemaid toone, siis töötavad hästi helesinised- ja rohelised. Kui aga on vaja soojemaid toone, siis töötavad ideaalselt helekollased ja -punased toonid.

Allikas: homesandgardens.com