1. Lõikelaua pesemine
Puidust lõikelaua puhastamisel ei pruugi nõudepesuvahendist piisata, kui sellel lõigata ka näiteks toorest liha. Järgmiste toiduainete saastamise ennetamiseks töötle lõikelauda peale pesemist toiduäädikaga. Korra kuus võid ka lõikelauda õlitada — see loob puidule kaitsekihi ega lase batsillidel sügavale puitu imbuda ning lisaks toob esile ka kauni puidumustri.

2. Kõige rohkem katsutavate pindade puhastamine

Kraanid, käepidemed, ukselingid on kõige tihedamini katsutavad pinnad, kuhu koguneb palju baktereid, aga tihti juhtuvad just need kohad koristades meelest minema. Käi need pinnad kindlasti koristustööde käigus desinfitseeriva vahendiga üle — nii hoiad pisikute vohamise kontrolli all.

3. Lapi kasutamine

Kasuta erinevatel pindadel erinevaid lappe, et mitte mustust ühest kohast teise pühkida. Pese lappi korralikult pärast iga kasutuskorda, eriti räpasemate kohtade puhastamisel. Mikrofiiberlappidega on lugu eriti lihtne — neid saab pesta pesumasinas.

4. WC harja hoiustamine

Märg hari kasvatab hoidikus jõudsalt baktereid, seega tasub kord nädalas ette võtta ka ebameeldiv töö ja hoidik ära puhastada ning desinfitseeriva vahendiga nii hari kui alus üle lasta.

5. Prügikasti desinfitseerimine

Kui märkad kodus ebameeldivat lõhna, võib see suure tõenäosusega olla sellest, et oled jätnud prügikasti puhastamata. Pese seda kord nädalas desinfitseeriva vahendiga.

7. Pesu pesemine

Tundub loogiline, et pesumasin peseb ka iseennast pesu pestes puhtaks, aga nii see kahjuks ei ole. Pesumasinasse võib aja jooksul mustust ladestuda ning tihenditele kipub teinekord hallitus kogunema. Seega tasub ka pesumasina pesemine aeg-ajalt ette võtta. Mõnel masinal on selleks ette nähtud spetsiaalne tsükkel ning selleks on olemas ka spetsiaalsed vahendid, mis rasvad ja katlakivi eemaldavad. Pesumasina saad puhtaks ka koduste vahenditega — pane trumlisse 50 grammi sidrunihapet ja pool klaasitäit söögisoodat, lisa pesuaine sahtlisse klaasitäis äädikat, lase masinal üks pesutsükkel kõrgemal temperatuuril tühjalt pesta ja ning masin ongi katlakivist prii! Pesumasina tihendid saad puhtaks veega lahjendatud söögiäädikaga. Samuti tasuks paari kuu tagant piiluda, mis toimub kogumiskasti luugi taga ja eemaldada sealt pesupesemisel tekkinud tekstiilitolm ja muu sodi.

7. Nõudepesusvammide puhastamata jätmine

Ka pesukäsn vajab pesu, et mitte nõusid mustemaks teha. Pese see peale igat nõudepesu veel nõudepesuvahendiga üle, vääna korralikult välja ja jäta kuivama. Kui svamm on pidevalt vett täis, hakkavad seal ka bakterid vohama. Paari nädala tagant tasub svamm uue vastu välja vahetada.

8. Aknapesu valel ajal

Kuigi päikesepaisteline ilm tundub just see õige hetk akende pesemiseks, siis tegelikult teed seda tehes endale hoopis karuteene. Päike kuivatab aknapesuvahendi liiga kiirelt ja jätab klaasi triibuliseks.

9. Tolmuimeja tühjendamine

Kui jätad tolmuimeja pidevalt puhastamata, siis võib masin järgmisel koristuspäeval kogu tolmu ja sodi hoopis laiali visata. Tühjenda tolmuimeja tolukotti aegsasti, et masin saaks maksimaalselt tõhusat tööd teha.

10. Nõudepesumasina puhastamine

Tihti eeldatakse, et nõudepesumasin peseb end ise ja mingit lisahooldust see ei vaja. Pikapeale kipuvad nõudepesumasina filtri ümber kogunema toidujäätmeid, mis tekitavad ebameeldivat lõhna. Eemalda kord kuus filter, loputa see korralikult ära ja tee üks pesutsükkel masinapesu vahendiga.

Jaga
Kommentaarid