Elamine asub Soomes, ehitajaks Lammi Kivitalot. Omanike Kati-Annika ja Sami Aalto eesmärk koos ehitajaga oli luua selge ja toimiv põhiplaan, mis ei raiskaks ruutmeetreid koridoride ega eesruumide peale. Kõrge sissepääs, selle vastas elutoa kõrge ruum ja õhuline trepp tagavad valguse pääsu kõikjale majja. Sisustuses on kasutatud värve – see mõjub värskelt, moodsalt ja maitsekalt.

Alumisel korrusel asuvad pere ühised eluruumid: avatud elu- ja söögituba ning poolseinatagune köök. Köögisaart ega ruudukujulisi ruume ei tahetud, mistõttu otsustati köök eraldada ülejäänud ruumist 130 cm kõrguse plokkidest poolseinaga. Nii jääb ruum endiselt avaraks, kuid varjab köögi võimaliku olmesegaduse.

Ülakorrusel on kolm magamistuba. Hoiuruumid on peidetud tubadevahelistesse seintesse, nii et kõrvuti asetsevad toad ei ole otseselt üksteise küljes kinni. Ruutmeetrid on tõhusalt ära kasutatud – pere soovitud tööruum paigutati ülakorruse trepimademele piirde äärde. Ka ülakorruse 1,2 m2 suurune WC mõjub üllatavalt ruumikalt.

Ehitamise ajal pöörati tähelepanu ehitise soojapidavusele. Kütmiseks valiti keskkonnahoidlik maasoojus, mis lubab lisaks suviti eluaset jahutada. Elektrivarustuses on arvestatud võimalike päikesepaneelide ja elektriauto laadimisjaama paigaldamisega.

Praktiline põhiplaan ja magamis- ning eluruumide jaotus eri korruste vahel loovad mugava olemise. Auto varjualused moodustavad osa tervikust, nii et tänavalt saab otse varjualusesse sõita. Nende peale paigutatud katuseterrassid annavad elanikele lisaruumi ja on nii tänavalt kui ka hoovist vaadates silmapaistvad. Ülakorruse katuseterrass on kavandatud pere ühiseks ajaveetmiskohaks, arvestatud on ka laste soove. Kõvadel pindadel on kasutatud kvaliteetseid ja ajatuid materjale. Valged kivipinnad liituvad sooja puidu ja mustade detailidega nii väljas kui ka sees.

Projekteerija kommentaar


Sellelt objektilt leiab kompaktsel kujul huvipakkuvaid ja tavapärasest erinevaid lahendusi. Ruutmeetreid oli tagasihoidlikult nii krundi kui ka ehitusloa mõistes, kuid lõpptulemus on väga hästi õnnestunud.

Juba projekteerimise alguses tekkis soov topeltviilkatuse järele, mis õnnestuski hästi plaaniga ühendada. Krunt on paarismaja jaoks väike, nii et lisaõueala on loodud auto varjualuse peale paigutatud katuseterrasside abil. Kummagi eluaseme põhiplaanis on muljet avaldav avatud vöönd sissepääsu ja tagaterrassi vahel – nii sissepääs kui ka söögituba on avarad ja kõrged ning nende keskel asetsev kergtrepp laseb valgust läbi. Magamistoad paigutati teisele korrusele ja eluaseme põhimagamistubadest pääseb katuseterrassile.

Fassaadil on ühendatud valge krohv, termotöödeldud puit ja must plekk. Topeltviilkatus ja süvendatud kõrged sissepääsud annavad ehitisele omapärase ilme, mida toetavad ka moodsad aknad. Duplio on isikupärane ja toimiv tervik, mis annab aimu selle elanikest!

Sisustus


Sisustuse aluseks on kvaliteetsed materjalid, ajatu kujundus ning parimad ruumi- ja mööblilahendused. Detailid ja sisustus jätkavad maja arhitektuuri. Sisseehitatud mööbel meenutab päris mööblit, jättes ajatu ja lihtsa mulje. Tellimusmööbel kasutab olemasolevat ruumi hästi ära. Esteetiline ja ainulaadne sisustus muudab ruumid meeldivaks. Elamismugavust suurendavad sisustuse värvivalik, akustikalahendused helisummutajana, perele meelepärane värvitemperatuur valgustites ning võimalus mõjutada ruumide temperatuuri maajaheduse ja akende motoriseeritud päikesekaitsekardinate abil. Suur roll on kvaliteetsetel materjalidel: jalge all ehtne puit, terastrepid ning kvartstasandid peavad ajale ja elule vastu.

Elutuba


Elutuba kujutab ühtset avatud ruumi, kust avaneb vaade kööki, söögituppa ja eluaseme keskel paiknevale hõljuvale trepile. Elutoa keskel on suur korallivärvi nurgadiivan ja mitme otstarbega järi. Pere enda välja mõeldud nurgakamin asub elu- ja söögitoa keskel ning selle kõrgele ulatuvast kaminaluugist paistab tuli mitmesse suunda. Söögituba on paigutatud osaliselt elutoa kahe korruse kõrgusesse ruumi, kust saab alguse suur, teisele korrusele ulatuv akustikakunstiteos. Kõrge klaasist liuguks ühendab elutoa tagaterrassiga, mis on suviti eluruumide jätkuks.

Köök


Köögiks on valitud helehall Noblessa käepidemeteta mööbel, mille sees on kodumasinad peidus, nii et neid ei ole elutuppa näha.

Poolseina taga paiknev köök sulandub maitsekalt avatud eluruumiga. Külmkapid on paigutatud integreeritud uste taha. Töötasapind on valgest kvartsist ja ulatub vaheruumi.

Vannituba


Vannitoa ühes küljes on vaiguseinaga WC ja majapidamisnurk ning teises küljes plaaditud dušinurk, millest saun on eraldatud minimalistliku klaasseina abil. Maitsekad kiirja männi paneelidest lagi ja saun toovad vannituppa soojust ning mõnusat lõhna. Mustad detailid rõhutavad muidu heledaid pindu. Hõbepulber muudab vaigupinna elavaks. Ühe seina laiune majapidamisnurk peidab ventilatsiooniseadet ja pakub rohkelt hoiuruumi.

Lastetoad


Kuna ehitusluba ei võimaldanud külalistetuba rajada, võeti seda mööbli valikul arvesse. Mõlemas lastetoas on voodid, millest saavad vajaduse korral külaliste magamisasemed. Ühes lastetoas ilmub voodialustest kastidest teine voodi ja teise lastetoa voodi saab tõmmata lahti paarisvoodiks. Voodid on valmistatud eritellimusel, nii et need sobivad tubadesse nagu valatult. Lastetoa sisustust täiendavad Riika Anundi maalid ja nende põhjal valitud jätkamata tapeedid. Aknaklaaside vahele on paigaldatud motoriseeritud, hääljuhitavad pimenduskatted.

Magamistuba


Magamistoas on pööratud tähelepanu heale unele. Sisustus on nii materjalide kui ka värvide poolest helge ja rahulik. Asjade hulka on piiratud ning hästi läbi mõeldud hoiulahendused lihtsustavad rõivaste ja esemete korrashoidu. Motoriseeritud voodi lisab mugavust ja annab tervisekasu. Nii voodit kui ka akende vahele paigaldatud pimenduskatteid saab reguleerida juhtmevabalt mobiilirakenduse kaudu.

Kunst


Kodu on kunstiliselt kujundanud disainer-kunstnik Riika Anundi. Ta on kavandanud ehitise kunstiteoste, -esemete ja -toodete terviku. Kunstilise kujunduse alus on ehitise arhitektuur ja sisustusplaan, nii et ehitis, selle sisustus ja kunst moodustavad ühtse, ainulaadse terviku.

Esiku ja elutoa kõrgete ruumide akustikateosed on kavandanud Kati-Annika Aalto. Teosed pehmendavad ruumi helimaailma ja on ühtlasi dekoratsiooniks. Teoste autor on Turu akustiliste sisustuslahenduste ekspert Soften. Elutoa nelja meetri kõrgune eritellimusel valmistatud teos koosneb kümnest kolmemõõtmelisest akustikaelemendist. Kõrge esiku orgaaniline kujundus moodustub eri vormides ja värvides akustikaelementidest. Elementide akustiline vilt on valmistatud Soomes ringlusse võetud PET-plastpudelitest. Materjal on täielikult taaskasutatav ja täidab ka siseõhu hea kvaliteedi nõuded.

Kodu, kus on kõigele mõeldud!