1. Tumedad seinad vajavad rohkem valgust

Tumesinised, tumehallid ja mustad on hetkel väga populaarsed. Kui tahad ka enda koju tumedate toonidega natukene draamat luua, aga kardad, et tumedad toonid muudavad toa väiksemaks, siis siin on lahendus. Võtmeks on hea valgustus. Erinevad valgusallikad aitavad kontrollida valguse tugevust ja suunda. Kombineerida tasub lae- ja põrandavalgustid, siis on rohkem tähelepanu lael, mis muidu võib täiesti märkamatuks jääda. Veel tasub tähele panna seda, et koopa tundele annab juurde ka liigselt palju mööblit. Seega väldi kõike, mis on tegelikult ebavajalik.

Tumedate toonidega töötavad väga hästi heledad. Soeta tumedatele seinadele kontrastiks heledat mööblit. Valgega pole võimalik valesti minna. Veel värve, mis tumedate toonidega hästi sobivad: mündiroheline, hõbe, sinakasroheline, sinepikollane, tumedam roosa ja oranž. Kui soovid kasutada ainult tumedaid värve, siis tasub mõelda erinevate tekstuuride kasutamisele.

2. Ebavajalikke asju täis riiulid

Pannes kõik olemas olevad kaunistused ja nipsasjad riiulitele tekib kiirelt segadus. Selleks, et silmal kergem oleks, on vaja need asjad korralikult ära sorteerida ja jätta riiulitele ainult olulisem.

Alustada tuleb sorteerimisest. Selleks on mitmeid viise. Üks lihtsam neist on sorteerida asjad kahte hunnikusse – “jah” ja “ei”. Kõik, mis jäi “jah” hunnikusse saab nüüd ilusti riiulitele sättida.

Selleks, et riiulil olevad esemed paremini silma paistaks, võib võimalusel riiuli tagaseina värvida tumedaks. Vältida tuleks värvilisi või mustriga taustu, sest see on segadust tekitav ning valitud esemed ei anna enam mingit efekti. Ka raamatuid ei pea asetama külg külje kõrvale. Huvitava visuaali saab luua, paigutades raamatud üksteise peale.

3. Hele diivan on küll ilus, kuid ebapraktiline

Suures tuhinas võib ununeda, et heledad diivanid määrduvad väga kergelt. Seda eriti kui majapidamises on lapsed ja lemmikloomad. Kui oled otsustanud siiski heleda diivani kasuks ja see on juba määrdunud, siis lase see spetsialistidel puhastada. Meeles tuleb pidada, et plekieemaldusvahendid toimivad igal riidel erinevalt ja kõigil kangastel ei pruugi see sama hästi toimida.

Diivanikatteid tasub regulaarselt pesta. Mõningaid plekke, mis pesus välja ei tule, saab peita suurte patjadega. Kasutada võib ka diivanikatteid. Kui aga diivanikatted valikus pole, siis tasub diivanit regulaarset tolmuimejaga puhastada.

4. Kapipealsed näevad välja nagu laadalauad

Kappide peal saab näidata enda kõige hinnalisemaid asju ja muuta ruumi seeläbi isikupärasemaks. Vali üks põhiline ese ja hakka selle ümber ehitama. Loo kontrasti erinevate kujude ja tekstuuridega, kuid jää ühele temaatikale kindlaks.


5. Elutoas pole sõbralik õhkkond

Tihti tahetakse, et elutuba näeks ideaalne välja. Unustatakse ära mugavus ja sotsiaalne tegur. Probleem on enamasti kõigest mööbli asetuses. Istumiskohad peaksid olema seatud nii, et see soosiks omavahel suhtlemist. Kui üritad otsustada, kuhu toole ja diivaneid asetada, siis proovi ette kujutada, kuidas istujad üksteisega suhelda saavad. Paiguta istekohad pigem üksteise lähedale.


6. Valesti üles riputatud kunst

Pole vahet, milline on sinu jaoks kunsti tähendus. Olgu selleks erinevad maalid, fotod või hoopis lapse tehtud pilt. Oluline on see, kuidas see paigutatud on. Kui mõni kunstiteos on peamine tähelepanupunkt ruumis, siis tasub leida keegi, kes oskab teost ilusti üles riputada. Peamine viga, mida kunsti riputamisel tehakse on vale kõrguse valimine. Parim kõrgus on umbes silmade kõrgusel, seina keskel, Suured pildid olgu pigem madalamal, kui liiga kõrgel.

7. Valges köögis puudub soojus

Üleni valged köögid on praegu väga populaarsed. Kuigi valge on väga klassikaline värv, võib ruumis puudu jääda soojusest. Köögitarbed on muutunud ajaga ka visuaalset ilusamaks. Seega ära peida neid kappidesse. Riputa puhtad praepannid nagide külge või säti mõne ilusa kausi sisse puu- ja juurvilju. Sisekujundajad usuvad, et valge köök on ideaalne lõuend, millele lisada julgetes värvides detaile nagu kunstiteosed, puidust kaunistused, toataimed, nõud-vaasid ja köögitehnika. Kõik sellised detailid aitavad luua natukene kodutunnet.

8. Fookuspunktid on igal pool

Kui kõnnid ruumi ja seal hakkab kõik või hoopiski mitte midagi silma, siis pole seal kindlat fookuspunkti. N-ö ankurpunkt peaks olema koht, mis võtab ruumi sisenedes korraks kogu tähelepanu endale. Tähelepanupunktiks võib olla näiteks aken, kunstiteos, kamin, eriline mööbliese, peegel või hoopiski huvitava tekstuuriga vaip. Ruumi kujundamist on lihtsam alustada siis, kui tähelepanu punkt on valitud ja paika seatud.

Kui tahad töötada sellega, mis juba olemas on, siis vali esmalt ankurpunkt ning siis hakka tuba selle järgi ümber kohandama.

9.Liiga palju patju

Meist nii mõnigi on sõltuvuses patjade kogumisest. Raske on leida piiri, kus peatuda. Patjadega üle kuhjatud diivanid, toolid ja voodid ei lisa aga toa üldisele kujundusele midagi väga juurde. Kui toolil pole võimalik istuda ilma, et peaksid padjad põrandale tõstma, kaob neil mõte. Proovi patjade arvu piirata - näiteks diivanile kaks, tugitoolile üks ja voodi peale kuni kolm patja.

10. Sa pole aastate jooksul midagi muutnud

Võibolla on probleemiks hoopis see, et aastate jooksul pole kodus midagi muudetud. Kõigil on enda lemmik stiil, kuid pika aja peale võib see ära tüüdata. Seda probleemi saab tegelikult väga lihtsalt, ilma suuremate muutusteta, lahendada. Lisa mõned uued detailid ja tea, et need ei pea üldse kallid olema. Näiteks soeta uus voodikate ja –pesu. Vaheta toataimede kohti ja tõsta mööblit ümber.

Allikas: Houzz