Üha moodsamaks muutunud Kalamajas leidub veel kohti, kus aeg justkui hangub ja koorunud värviga majaseintest imbub vana aja rahu. Just sellises paigas on endale ja oma kaksikutest tütardele loonud hubase ja isikupärase pesa andekad loovinimesed Helene Vetik (35) ja Madis Nestor (42).

Helene sõnul oli tal üsna ulmeline soov — leida miljööväärtuslikus piirkonnas korter, kus oleks pinda üle 70 ruutmeetri ja mille hind jääks alla saja tuhande euro. Esmapilk vana puitmaja esimese korruse korterile lasi kohe aimata, et tööd ja tegemist tuleb selle kohaga väga palju!

Hakates looma visiooni mõnusast ja helgest kodust, tuli Helenel ja Madisel kõigepealt välja kraapida kogu korteri vana sisu. Uueks on saanud seinad, laed ja põrandad, kõik sanitaarruumid, mõlemad suured ahjud, kogu tervik on kujundatud avaramaks.

„Nii kurb oli siia tulles näha suuri prügikotte, kus sees olid tükkideks saetud vanad aknad, millega ehitajad olid ahju kütnud. Need olid kenad vana kooli puitaknad väikeste segmendikestega, mis me oleks võinud ära renoveerida ja mida linn niikuinii mingil hetkel nõuab, kui kooskõlastad miljööväärtusliku elamu fassaadiremonti,” kirjeldab Helene. Natuke paremini läks ahjudega, mis olid küll väliselt kenad, aga sisemus oli neil katki. Need õnnestus taastada kogu oma ilus.

Kunst hinnas

Kodu elanike loov natuur väljendub peamiselt Helene kujundatud interjööris ka sel moel, et siin leidub külluslikult kunsti — nii tavapäraselt seinal, paljudes olmedetailides kui ka korteri terviku koloriidis, rütmides ja atmosfääris.

Silma kunsti märgata on mõlemal. Helenele ja Madisele meeldib kolada teise ringi poodides ja kaltsukates, kust on koju leitud mitmeid taieseid, mille tegelik väärtus on suurem kui nende eest makstu. Maitsekalt on nende kodus kokku sobitatud eri ajastutest pärit vanakraamipoodide leiud, kunst ja käsitöö ja tänapäevased IKEA-lahendused.

„Peidan IKEA ja H&Mi kodukaupu ka sekka, kuna aeg-ajalt leiab sealt lahedaid asju. Ja kahjuks tihti vahet pole, millise moodsa suurtootja kaupa ostad, enamik neist on viinud tootmise Aasiasse. Ka paljud näiliselt Eesti päritolu asjad valmivad seal, nii et vahel tuleb endale mingid ostud andeks anda,” räägib Helene kombineerimisest.

Kui kaksikud Tilda ja Taika kasvavad ja iseseisvalt ringi müttama hakkavad, on kodu neile kindlasti ääretult põnev paik.

  • Loe täismahus artiklit ja vaata rohkem pilte Helene ja Madise disainiaardeid täis intrjöörist ajakirja EMA sügisnumbrist!
Jaga
Kommentaarid