Kõige enam soovitakse valget hubast Skandinaavia stiilis kööki. Eks see stiilisoov tuleneb ka laiuskraadist, kus me elame. Mõnikord tuleb mul kujundada ka luksuslik Ameerika stiilis köök. Mis on nende kahe erinevus?

Kapid


Euroopas valitseb köögis üldiselt Skandinaavia stiil, kus köögikapi raam ei paista ukse tagant välja. Kapiuksed asetsevad kõrvuti, üksteise ligi. Pole näha ühtegi serva allpool ega üleval.

Ameerika stiilis köögil tehakse aga kapiraam niimoodi, et uksed asetsevad kapiraami sees ja raam on ümber uste: külgedelt, ülevalt ja alt. Sageli tehakse ka nii, et uksehinged jäävad paistma. Ja need on siis ikka luksuslikud ning omamoodi disainielemendiks.

Detailid

Skandinaavia stiili peetakse üldiselt minimalistlikuks ja tagasihoidlikuks, kuid ka siin on ilmestavad detailid. Kõige enam kasutatakse musti käepidemeid. Ülemistel kappidel ümmargusi nuppe ja alumistel kandilisi sangasid või poolkuu-tüüpi käepidemeid. Veel lisatakse kontrasti musta köögitehnikaga: pliit, ahi, valamu, segisti ja väike köögitehnika tööpinna peal. Sageli täiendatakse kööki mustade laelampide ja reelingute ning köögitarvikutega.

Ameerika stiilile on omane luksuslikkus ja detailirohkus. Peamiselt kasutatakse pilastreid ehk iluliiste või -poste köögisaare nurkades, samuti eenduvate kohtade esile tõstmiseks. Ameerikas on selleks pliidiala, mis tehakse suurema sügavusega ja see astub ülejäänud köögimööblist ettepoole. Iluliistud on sageli nikerduste ja kaunistustega.

Pliidiala esiletõstmisega tuuakse ettepoole ka selle kohal olev õhupuhastaja kapp. Sedagi ilustatakse erinevate detailidega. Mängitakse ka erinevate mõõtudega. Osa kappe on madalamad ja osa kõrgemad, mõned on sügavamad ning astuvad ettepoole. Kogu köök on omamoodi sümmeetriliselt liigendatud.

Materjalid

Peamine erinevus on tööpinna materjalides. Skandinaavia stiilis köökides on tööpinnaks naturaalne puit või selle imitatsioon kõrgusurvelaminaadina. Soe puit annab köögile hubase ilme, mida meie, põhjamaised inimesed, väga hindame ja vajame.

Ameerikapärasel köögil on pigem luksuslikum tööpind ja peamiselt kasutatakse selleks graniiti. Kuigi juba rohkem kasutatakse ka teisi kivimaterjale, on graniit jätkuvalt populaarne. Kivist tööpind pannakse n-ö töötsoonide juurde. Valamu ja pliit on need, kus vajatakse tugevat tööpinda. Köögisaarel kasutatakse ka täispuitu, sest see on käe all soe ja hea materjal.

Erinev on kappide materjal. Skandinaavia stiili puhul on kapiraamid sageli mööbliplaadist või MDF-plaadist. Ameerika köögi puhul on kõik täispuidust. Nii kapiuksed kui ka raam.

Suurus ja ergonoomika


Ameerikas on kõik suurem. Seda teab igaüks. Ka köök. Köögi juurde kuulub kindlasti suur köögisaar ja vitriinkapi osa. Mõnikord ühendatakse vitriinkapp ja kohvinurk. Skandinaavia köökideski on köögisaared ja vitriinkapi osad, kuid see pole alati peamine. Ameeriklastel on alati väga suured valamud. Nii suuri valamuid kui Ameerika köökides, eestlased üldiselt ei armasta.

Ameerikas mõeldaks väga palju ergonoomika ja kasutusmugavuse peale. Näiteks on nõudepesumasin tõstetud kõrgemale, et nõusid sisse pannes ja välja võttes ei peaks pidevalt kummarduma. Euroopas seevastu leiutatakse nõudepesumasinaid, mille alumine korv on ülespoole tõstetav (lift-süsteem), et ei peaks kummarduma. Ergonoomika on teema, millega tegeletakse mõlemal pool.

Hea meel on tõdeda, et Eesti köögimööbli valmistajad saavad hakkama mõlemas stiilis köökide tegemise ja paigaldamisega.

Head kööki!