Villa erivajadustega inimesele

Üks suuremaid ja omapärasemaid kodusid on tänavusel messil Villa Mikael, mis kuulub Mikael Turtiainenile — hip-hopi maailmameistrivõistlustel hõbeda võitnud muusikule ja tantsijale, kes sai 2008. aastal raskelt vigastada. Villa Mikael on ehitatud tema iseseisva elu ja aktiivse taastusravi toetamiseks. Kuna Turtiainen kasutab ratastooli, siis on ruumid avarad ja mõeldud on ratastooliga liikumisele. Märkimist väärib ka avar ja nutikaid lahendusi pakkuv garderoob, kus garderoobitorud on liftsüsteemiga ehk alla tõmmatavad.


Kasutatud on põhjamaises kliimas tavatult julgeid värve: punast ja rohekassinist. Magamistoas on pilgupüüdjaks punane kristall-lühter ja öökapivalgusti.

Vannitoas on kasutatud siniseid glasuuritud plaate.

Saunaruumi muudavad pilkupüüdvaks puiduga kontrasti loovad kiltkivist seinad.

Duširuumis on arvestatud liikumispuudega inimese vajadustega ning toestuseks on lisatud käsipuud.

Nutikad panipaigad

Igas elamises leidub asju, mida oleks vaja silma alt ära paigutada. Praegusel ajal muutub aina olulisemaks prügisorteerimine ja keskkonna säästmine. Selles kodus on konteineritele loodud trepi alla spetsiaalne koht — väga praktiline lahendus! Ruumi jääb ülegi veel purkide ja suuremate anumate hoiustamiseks.

Puidust valamu, mis on vastupidav

Paljudes vannitubades võis kohata Woodio pinnapealseid valamuid. Need on valmistatud puitlaastudest ja valikus on kaheksa erinevat värvitooni alates looduslikust ja harmoonilisest haavapuutoonist kuni dramaatiliste varjunditeni mustast ja hallist.

Vahepeale jäävad maalähedased pruunid ja lillad. Puitlaastude värvimiseks kasutatakse vees lahustuvaid plekivärve. Lõpptoote värv võib pisut erineda, kuna puit on looduslik materjal ja just selles peitubki materjali ilu.

Põnevad seinakattematerjalid

Üks huvitavamad seinakattematerjale, mida messil kohata võib, on tekstiiltapeet — tänapäeval on see üks luksuslikumaid seinte kujundamise mooduseid. Tekstiiltapeet koosneb kangast või kangakiududest, mille aluseks on paber või fliseliin. Tekstiiltapeet on suurepärane seinakate magamistoa või elutoa seinte viimistlemiseks. Selline tapeet suudab hästi ka helisid summutada.

Pilkupüüdvad valgustid

Valgustite disaini poolest jäi silma firma Quu Design ümmargused valgustid, kus on ritta pandud klaas- ja puitkuulid. Väga omapärased. Minu uued lemmikud, mida võiksin ka Eesti kodusid kujundades kasutada.

Huvitavat lahendust võis kohata ühes köögis, kus oli kasutatud Muuto värvilisi kummist valgusteid: valget, halli ja kollast. Ka köögisegisti oli mõnusalt päikesekollane. Sellises köögis on lausa lust kokata.

Valgustid olid kodudes pigem õhulisemad: kas klaasist, kus valgus mõnusalt sillerdab või siis
sellised kus pirn oli näha — ikka selleks et luua ruumist avaram mulje.

Klaasvalgusti ja peegel — topelt valgus pisikeses vannitoas.

Lastetoa puidust valgusti moodustab koos voodiga ühtse ansambli.

Õhtusöök pilve all.

Erilisemad kodud

Võrreldes eelmise aastaga olid interjöörid varasemast palju eklektilisemad ja materjalidest kohtas palju rotangi. Aga miks mitte luua omale silmapaistev kodu eriliste materjalide ja värvidega? Näiteks selles värvikas magamistoas võib uinuda nagu džunglis!

Pronksjas segisti ja läikiv keeramiline plaat loovad luksusliku koosluse. Populaarne “heksagonplaat” värvilise seinana mõjub väga värskendavalt.

Väike aga kompaktne korteri rõdu rotangmööbliga, mille muudavad hubaseks mahedad looduslikud toonid. Aktsenti annavad mustad detailid.

Igal aastal on messil olnud esindatud vähemalt üks retrokodu, nii ka sel aastal. Mõnus nostalgiarännak lapsepõlve!

Kodu kui mets

Kui lisaks rohkele puidukasutusele jääb ikkagi looduse tunnetusest puudu, siis tuleb mets tuppa tuua! Silma jäi üks eriti roheline kodu. Magamistoa põrandat katab selles interjööris tumeroheline vaipkate, seintelt leiab metsamotiiviga paneeli.

Ka vannitoas sai end tunda nagu oaasis: sõnajala lehtedega foto sein ning roheline puidust Woodio valamu ja keraamiline plaat duššinurgas. Samuti ei puudunud ka puitsein, mida soomlased väga armastavad interjööris kasutada.

Looduse puudutus pisut heledamas kuues.

Eesti maja esmakordselt messil

Mainimata ei saa jätta ka Eesti puitmaju tootva ettevõtte Finnlogi maja. 50 aastase elamumessi ajaloo jooksul on see esimene Eesti ettevõte, kes oma eramut messil esitleb.

Foto: Finnlog

Finnlogi Hetena on moodne aatrium-maja, kus eluruumid paiknevad ümber ehitise keskmesse jääva sisehoovi. Ka interjööris on kasutatud puitu, et luua ühtne stiil välise ja sisekeskonna vahel. Seintel ja laes on puit, mida tasakaalustab väga hästi helehall miktrotsement.

Foto: Finnlog

Köögimööbel on musta tooni: uksed siidja matt Arpa Fenix laminaadiga ning tööpind keraamiline kivi, mis talub kuni 600 kraadi kuuma.

Foto: Finnlog

Messil olevatest majadest on Hetena üks vähestest, kus saunaruum on tumedates toonides. See ei mõju sugigi raskelt vaid tekitab tunde, et oleks justkui maal suitsusaunas.

Foto: Finnlog

  • Soome elamumess pakub ideid ja inspiratsiooni kõigile, keda huvitab elamuehitus, sisekujundus ja aiaplaneerimine. Messile on oodatud linnaplaneerijad, elamurajoonide arendajad ja loomulikult oma kodu rajajad. Veel jõuad — mess on avatud kuni 30. augustini.

Vaata rohkem pilte klikkides galeriil: