Viga 1: Enne saunaminekut ei tohiks kõhtu liiga kõvasti täis süüa. Esiteks on täis kõhuga raskem kuuma taluda, teiseks on seedetöö topeltkoormus meie organismile. Grillpeod ja saun seega väga höästi kokku ei käi.

Kuidas õigesti toimida: Samal päeval enne sauna minekut ei soovitata süüa liha- ega kalatooteid. Paar-kolm tundi enne sauna võib ga süüa süsivesikurikast toitu, milleks võiksid olla täisteratooted või kartul. Et korralik saun paneb higistama, tekib kehas peale sauna külalltki hõlpsalt mineraalide puudus. Selleks, et seda ei tekiks, joodi vanasti klaas hapukapsamahla. Tänapäeval on hea saunajook kõrgema mineraalisisaldusega mullivesi, kuhu võib lisada soovi korral sidrunit.

Viga 2: Saun köetakse maksimaalse temperatuurini. Arvatakse, et kõige parem on kuum saun. Väga kõrge temperatuur aga pärsib higistamist. Sauna mõte on võimalikult palju higistada, et higiga koos väljuksid organismist ka toksilised ained. Keha ülekuumenemine mitte ainult ei pärsi higistamist, vaid võib kahjustada tervist.

Kuidas õigesti toimida: Kui hakkab liiga kuum või tunnete ennast ebamugavalt, tuleb saunast kohe väljuda. Palju kasulikum on istuda alumisel lavaastmel või võtta leili avatud aknaga kui kannatada kõrvetavat kuumust. Sauna minnes võiks leiliruumi temperatuur olla 70-80 kraadi, mida saab soovi korral seejärel tõsta. Liiga kuum saun põhjustab ka nahast niiskusekadu ja mõjub hoopis antikosmeetiliselt. Kui soovite välja näha nooruslik, siis käige leilisaunas. Seal on keskmine temperatuur 60 °C ja niiskus 50%. See on nahale kasulikum.

Viga 3: Kümmeldes külmas vees, ei taheta pead märjaks teha. Tegelikult on see aga suur viga — kui kastad ennast peale sauna külma vette või lähed külma duši alla, tuleb ennast üleni märjaks teha, kaasa arvatud pea. Külm vesi ahendab veresooni ja veri liigub sinna, kus need on kõige laiemad. Teisisõnu, kui pea on märjaks kastmata, liigub sinna korraga suur kogus verd, see aga kahjustab pea vereringet ja tekitab ebameeldiva tunde või peavalu.

Kuidas õigesti toimida: Hüpates basseini või kallates ennast üle külma veega, tuleb seda teha üleni, kaasa arvatud pea. Külma vee protseduure tasub teha alles siis, kui keha on juba piisavalt soe, näiteks peale kolmandat saunaskäiku.

Viga 4: Kuigi õlu on populaarne saunajook, siis tegelikkuses alkohoolseid jooke saunas juua ei tohiks. Seda seetõttu, et alkohol laiendab veresooni, põhjustab dehüdratsiooni ja koormab seedimist.

Kuidas õigesti toimida: Saunas käies tarbida hoopis palju vett või mahlajooke. Alkohoolseid jooke võib tarbida aga alles 3-4 tundi pärast saunas käimist, kui veresooned on uuesti ahenenud.

Viga 5: Võtta sauna ainult üks viht ja seda mitte ette valmistada. Vihtasid peaks olema minimaalselt kaks, näiteks kase- ja tammeviht. Seda muidugi juhul, kui soovitakse saada maksimaalset tulemust kuumast ja niiskest leilist.

Kuidas õigesti toimida: Kõigepealt kasutatakse kasevihta. Kaseviht on mõeldud selleks, et avada poorid ja valmistada organism ette higistamiseks. Tammevihta kasutatakse lõpus sellepärast, et see sulgeb poorid. Sauna võib veel võtta kadakaviha, see ergutab vereringet. Ärge unustage vihta enne kasutamist ette valmistada. Kõigepealt asetage viht viieks minutiks kuuma vette, pärast hoidke veel viis minutit külmas vees.

Viga 6. Saunas käies ei tasu tormata ega lavalt liiga kiiresti püsti tõusta, sest see võib põhjustada vererengeprobleeme.

Kuidas õigesti toimida: Saunas tuleb oma kehale anda aega. Enne lamamaisasendist püsti tõusmist istuge mõneks minutiks istuli ja tõuske seejärel aeglaselt püsti.

Viga 7: Saunas ei tohiks viibida liiga kaua. Leili ei tohiks kindlasti võtta niikaua, kuni kehale tekivad punased laigud. See on märk keha ülekuumenemisest, mis aga kahjustab vereringet.

Kuidas õigesti toimida: Nahk peab olema ühtlaselt roosa. Enne sauna on vaja kontrollida pulssi. Väljudes saunast, ei tohiks pulss ületada 14 lööki algselt mõõdetud pulsist. Ületades 14 lööki, tähendab see seda, et temperatuur oli inimese jaoks liiga kõrge. Reeglina ei tasuks leiliruumis viibida korraga üle 15 minuti. Kui tegemist on madalamate temperatuuridega kui 80 kraadi või näiteks insfrapunasaunaga, võib protseduur kesta julgelt kauem.

Viga 8: Määrida enne saunaminekut kehale ja näole kreemi. Määrides kehale ja näole kreemi või tehes maski, sulguvad poorid. See segab pooridel ennast ise puhastamast.

Kuidas õigesti toimida: Enne sauna käige sooja duši all ja kuivatage ennast. Leilivõtmiste vahel kasutage saunamett või soolakreeme, et vabaneda surnud rakkudest. Vene saunas kasutatakse traditsiooniliselt meemassaaži, Türgi saunas aga määritakse keha mudaga. Toitvaid maske kasutatakse alles pärast saunaprotseduure.

Viga 9: Hüpata pärast esimest saunaskäiku külma vette. Kõik oleneb sellest, mis eesmärgiga sauna läksite. Kui pärast iga korda jahutate end külma jäise veega, siis selline kontrast karastab ja tugevdab vastupanuvõimet haigustele. Kui soovite tugevdada tervist pärast haigust, siis seda ei tasuks teha. Parem oleks hoiduda ennast külma veega jahutamast, parem minna hoopis kuuma duši alla, pärast mida mähkida end hommikumantlisse.

Kuidas õigesti toimida: Optimaalne oleks jahutada ennast külma veega alles pärast kolmandat saunaskäiku, kui keha on korralikult soojenenud.

Viga 10: Pesta saunas seebiga. Seep eemaldab naha loomuliku kaitsekihi ja muudab ta kuivaks. Eriti mõjutab seebiga pesemine naha olekut saunas.

Kuidas õigesti toimida: Kõige parem oleks pesta ennast seebiga eelmisel õhtul enne sauna minekut. Saunapäeval minge kuuma duši alla ja kasutage saunas soolakreeme või mett, mis koorivad kehalt surnud naharakud.

Allikad: Terma.ee, naistekas.delfi.ee

LOE LISAKS: