1. Nutikad köögid.

Tehnoloogia on köögid üle võtnud. Me ei räägi ainult vingetest kodumasinatest. Tänapäevases köögis saab tehnoloogiat näha kõikjal — kraanikaussidest valgustuseni välja. Ka sisekujundajad arvavad, et köögikujundusel pannakse aina enam rõhku tehnoloogiale. Paljusid kööke juba ehitatakse selle mõttega. Vanematele köökidele aga lisatakse erinevaid sensoreid ja masinaid, et enda elu mugavamaks teha. Lihtsamate lisade seas on liikumissensoriga kraanid, mis tunnetavad, kui keegi enda käed sinna alla paneb. Külmkapid, mis annavad märguande, kui toiduasjad otsa hakkavad saama. Lisaks veel kohvimasin, mida on võimalik programmeerida valmistama kohvi õigeks ajaks. Kindlasti ei tohi unustada ka valgustussüsteemi, mida on võimalik nutitelefonist kontrollida. Selliseid lahendusi on lõpmatult.

2. Tumedates toonides kapid. Kuigi valged kapid on ajatud ja neid on võimalik igas köögis kasutada, siis võib tunnistada nende populaarsuse langust. Valge asemele on trüginud tumedamad toonid — must, tumesinine, smaragdroheline. Sisekujundajate sõnul lisavad tumedad kapid kööki elegantsust ja loovad luksuslikuma õhkkonna, mida heledamad toonid ei suuda. Siiski tasub olla ettevaatlik, et tumedad kapid kogu tähelepanu ruumis endale ei võtaks.

3. Sujuvad kujundused ja materjalid. Koduomanikud kalduvad köökides eelistama lihtsamaid kujundusi ja alternatiivseid materjale — suhteliselt uueks nähtukseks on erinevad komposiitmaterjalid ja ümbertöödeldud materjalid. Uus trend on loobuda kõrgel asuvatest ebamugavatest seinakappidest, et muuta köök visuaalselt suuremaks ja valgusküllasemaks. Hoiustamiseks kasutatakse rohkem avatud riiuleid — populaarseteks materjalideks on puit ja üha enam ka metall. Põnevaks lahenduseks on ka läbipaistvad klaasist ja metallist ülemised kapid.

4. Kvarts. Kallimate köögitööpindade puhul on jätkuvalt kõige populaarsemaks valikuks kvarts. Materjal on väga kõva ja peab peaaegu igavesti vastu. Lisaks on seda lihtne hooldada. Kui kvartsist tööpinnad alguses turule tulid, oli peamiseks mureks värvivaliku vähesus. Kuid ajaga on see muutunud — nüüdseks on võimalik saada kvartsist tööpindu mitmetes värvides ja erinevate mustritega.

Sellel aastal koguvad populaarsust soojemad ja neutraalsemad toonid. Paljud koduomanikud eelistavad pigem halli, pruunikashalli või valget. Mustri osas on hakatud eelistama rohkem soonelisust. Ei saa mainimata jätta ka kraanikausse, mis on tehtud tööpinnaga samast materjalist. Need loovad köögile palju puhtama välimuse ja teevad koristamise lihtsamaks.

5. Tõhus asjade hoiustamine. Üks häirivamaid asju köögis on ruumi raiskamine. Üha enam aga soetavad koduomanikud eritellimusmööblit ja on oma vajadused viimseni läbi kalkuleerinud. Rohkem kohtab uutes köökides nutikaid sahtlisüsteeme ja väljatõmmatavaid kappe.

6. Keraamilised plaadid. Jätkuvalt on väga populaarsed puidust põrandad, kuid aina rohkem tähelepanu on hakanud saama ka keraamilised plaadid. Tänu tehnoloogiale on keraamiliste plaatide värvi- ja mustrivalik tunduvalt suurem kui varem. Näiteks on võimalik plaate saada üsna tõetruu puidumustriga. Ka plaatide suuruste osas on tekkinud palju uusi variante.

7. Mitmeotstarbelised köögisaared. Köögisaared pole enam midagi, mida väiksesse ruumi kuidagi ära mahutama peab. Nendest on saanud köögi üks tähtsamaid punkte. Sellel aastal on populaarsed suuremad köögisaared, kus on võimalik asju hoiustada, väiksemaid kodumasinaid peita ja pakkuda ka täiendavaid istekohti. Avatud planeeringuga kodudes võib köögisaar ulatuda isegi elutoani.

8. Loodusega ühendumine. Koduomanikud ühendavad aina rohkem enda kööki verandaga. Lisatakse uksi, et kiirelt õue pääseda. Kõige populaarsemad on klaasist uksed. Veel vahetakse väiksed aknad suuremate vastu. See on küll keerulisem töö, kuid enamasti mitte võimatu.

9. Rohkem värvi. Aina rohkem inimesi katsetavad enda köökides värvidega. Köögis veedetakse väga palju aega, seega pole üldse halb mõte sinna natukene enda lemmikvärvi lisada. Värve saab näha nii kappidel, köögisaartel ja isegi seintel. Sellel aastal on populaarsed julged sinised ja rohelised toonid.

10. Isikupärased kubud. Õhupuhastajad ei ole enam ainult praktilised elemendid, mis peavad kindlasti pliidi kohal olema. Võib öelda, et kubust on saanud köögi üks olulisemaid aksessuaare. Avatud plaaniga kodude juures on õhupuhastajati ka teistest tubadest näha, seega võiks see eriti silmapaistev olla.