Erinevate võimaluste plussid ja miinused toob välja K-rauta tootejuht Martin Tõru.

Puitlaudis

Naturaalne laudis on olnud Eestis alati populaarne põrandamaterjal. Puit on soe, naturaalne, mugav ja soodne, aga laudise vuukide vahele võib minna liiva ja muud prahti, mida kergelt kätte ei saa. Lisaks pole laudist sugugi nii lihtne paigaldada kui näiteks laminaati või parketti. Traditsiooniliselt on laudpõrandaid tehtud männipuidust, mis on soodne, kuid paraku ka pehme ja tundlik valik. Okaspuu puidule jäävad kergesti täkked, mis võivad tekitada isegi võrdlemisi uue põranda puhul kulunud ja määrdunud välimuse. Seega võiks naturaalset puitu planeerides kaaluda ka lehtpuupuitu, näiteks saart, mille laud on märksa tugevam kui männil. Naturaalse puitpõranda puhul tuleb arvestada, et seda tuleb aeg-ajalt lihvida ja seejärel kas lakkida, õlitada, värvida või vahatada.

+ Naturaalne, talla all soe ja mugav
+ Soodne
- Keerulisem paigaldada kui parketti, laminaati või korkparketti
- Tundlik kriimude ja veekahjustuste suhtes, vajab regulaarset hooldust

Puitparkett

Parketti tehakse enamasti tammepuidust, mis on väga tugev ja vastupidav. Parketi puhul tuleb eristada laudparketti, mida on lihtne ja mugav ilma liimita paika sättida ning liistparketti, mille paigaldamiseks tuleks leida meistrimees, kes selle mosaiigiks paika sätib, sest see on keerukas ja vilumust nõudev töö. Enamik parkette on kaetud väärispuidu kihiga, mille paksusest sõltub põranda eluiga, seega tasuks kindlasti kontrollida, et see ei oleks liiga õhuke. Samas võib valida ka täispuidust parketti, mis võib hea hoolduse korral vastu pidada isegi aastasadu, kuid mille puhul tuleb arvestada nii kopsaka investeeringu kui keeruka paigaldusega.

+ Vastupidav, pika elueaga, ei vaja sagedast hooldust
+ Kvaliteetset parketti saab lihvida ja sellega materjali eluiga märkimisväärselt pikendada
- Kõrge esmane investeering

Foto Thanos Pal / Unsplash

Laminaat

Üks populaarsemaid põrandakatteid on laminaat, mida on saadaval kõige laiemas valikus, nii erineva puidu imitatsiooniga kui erinevates värvitoonides. Laminaadi populaarsusel on mitu põhjust - soodne hind, lihtne paigaldus, mugav hooldus, samuti on laminaatpõrand vastupidav mehaanilistele kahjustustele. Kui peres on näiteks koerad või kassid, püsib laminaat kauem kriimuvaba ja värskena. Samas pole laminaat erinevalt puitpõrandast lihvitav ning uuesti lakitav või õlitatav. Laminaati valides tuleks kindlasti jälgida selle tugevusklassi, kvaliteetne laminaatpõrand peab keskmise kasutuse juures vastu paarkümmend aastat. Samas ei saa eeldada nii pikka vastupidavust näiteks esiku või koridori põrandal, kuhu satub sagedamini liiva ja vett, mida laminaat ei armasta. Laminaadi miinuseks peetakse ka materjali jahedust, mis tähendab, et eluruumides võiks laminaadi peal olla vaip või laminaadi all põrandaküte.

+ Lai valik mustreid ja värve
+ Soodne hind
+ Lihtne paigaldus ja hooldus
+ Püsib pikalt kriimuvaba ja ilus
- Talla all jahe
- Ei sobi niiskesse ruumi, ei talu vett
- Ei ole looduslik materjal

Korkparkett

Naturaalne ja keskkonnasõbralik korkmaterjal on hetkel trendikas. Korkmaterjali valmistatakse korgitamme koorest ja selleks ei pea metsa maha võtma – puid kooritakse iga 10 aastat tagant ja puud elavad kuni 300-aastaseks. Korkparkett hoiab sooja ning on hea heli- ja vibratsioonisummutaja, mistõttu sobib ka kortermajadesse. Talvel kiirgab korkpõrand soojust tagasi, suvel on jala all meeldivalt jahe. Korgi puhul tasub siiski teada, et see on pehme materjal, näiteks massiivne voodi või kirjutuslaud võivad vajutada korkpõrandasse tugevad jäljed. Korkpõrandat saab paigaldada õhukeste plaatidena spetsiaalse lukustussüsteemiga liimi kasutamata. Korkparketti ei ole võimalik hiljem lihvida, kuid kahjustunud plaadi saab vajadusel uue vastu vahetada.

+ Naturaalne ja soe
+ Hea heli- ja vibratsioonisummutaja
+ Lihtne paigaldada, kerge puhastada
- Pehme, tundlik erinevate kahjustuste suhtes
- Hinnalt kallim kui puitlaudis või laminaat

Vinüülpõrandakate

Tehislikust PVC materjalist vinüüli on toodetud juba üle 100 aasta, mille jooksul on materjal palju arenenud. Tootmises kasutatav kemikaalide hulk on viidud miinimumini ning praeguseks on vinüülkate sisuliselt antibakteriaalne, seda soovitatakse muuhulgas allergikutele ja väikeste lastega peredele. Vinüülkate on jalasõbralik ja soe, vastupidav ja niiskuskindel, seda on lihtne hooldada ja paigaldada, mistõttu kasutatakse vinüüli sageli ka köögis ja esikus. Mõnikord aetakse omavahel segi vinüülkatet ja linoleumi, viimane on siiski täiesti looduslik rullmaterjal, kuigi välimuselt vinüülkattega sarnane. Rullmaterjalide vastupidavus sõltub pinna kasutamisest ja hoolduse sagedusest, kuid üldjuhul peaks kvaliteetne linoleum või vinüülkate pidama kodus vastu vähemalt 10 aastat.

+ Kunstlikust materjalist hoolimata jala all pehme ja mugav
+ Hea helisummutaja
+ Lihtne paigaldada, kerge puhastada
+ Soodne
- Ei ole naturaalne

Keraamiline põrandaplaat

Eestis kasutatakse külma põrandaplaati elutubades harva, aga köögis ja esikus, rääkimata vannitoast, sageli. Keraamiline plaat on ilus, vastupidav ja ennekõike lihtsalt hooldatav, kuigi näiteks heledad vuugid võivad kiirelt määrduda. Samas on plaati keerukas ja kulukas paigaldada, enamasti palgatakse selleks spetsialist. Põrandaplaat on kõige külmem materjal, seega tasuks seda kaaluda pigem põrandatele, kuhu on planeeritud põrandaküte, muidu võib olla sellel isegi suvisel ajal külm astuda. Lisaks võiks pöörata tähelepanu materjali faktuurile – väga siledad pinnad on libisemisohtlikud, karedaid on keeruline puhastada, seega tuleb leida kompromiss mugavuse ja turvalisuse vahel.

Foto R Howley / Unsplash

+ Tugev, vastupidav, pikaealine
+ Lihtne puhastada
+ Kannatab hästi nii vett, niisket keskkonda kui liiva
- Talla all külm, nõuab enda alla põrandakütet või enda peale vaipa
- Keeruline ja kulukas paigaldus

Põrandaga koos on soovitatav valida kohe välja ka sobiv liist. Reeglina on iga põranda juurde saadaval sarnasest materjalist liiste, näiteks korkpõranda juurde korgikihiga kaetud ja laminaadi juurde sobiva dekooriga MDF. Puitpõrandal võib kasutada nii täispuidust naturaalset liistu kui puiduspooniga kaetud liistu. Kui sein on sirge, võib liistud seina külge liimida, lainetava seina puhul tuleks kasutada kruvisid, mis tuleb omakorda spetsiaalsete klambritega ära peita.

Ühelt poolt on kena kui sama põrandakatet jätkatakse ruumist ruumi, aga teisalt sobivad olemuslikult erinevatesse ruumidesse erinevad katted. Pea kõigi põrandate puhul saab nende eluiga pikendada, kui mööbli alla paigaldada viltkleebised ning põrandaid õigesti ja piisava sagedusega hooldada.