Milline on looduslikule viimistlusmaterjalile sobiv aluspind?

Missugune aluspind või eelviimistlus peab hea tulemuse saavutamiseks olema, sõltub kasutatavast tootest. Viite sobiva aluspinna kohta leiab ka iga toote kasutusjuhendist. Oluline on, et värvide ja dekoratiivsete krohvide/pahtlite aluspind oleks krunditud sobiva krundiga, mis on märgitud ka konkreetse toote juhendis, et saada puhas, tolmuvaba, ühtlaselt imav aluspind. Aluspinna ühtlase imavuse tagamine on oluline, et viimistlusmaterjalil kuivamisjärgselt ei jääks toonilt erinevaid laike.

Kas värvid on valmis kasutamiseks või peab need ise kokku segama?

Need tooted, mis lisandina ei sisalda säilitusaineid ja seepärast kokkusegatuna kaua ei säili, peab ise veega kokku segama. Veekogused on igal tootel juhendis kirjas. Kui tootel on kaasas toonimiseks pigment, oleks ka see vaja enne segule lisamist hoolikalt veega ühtlaseks pastaks hõõruda.

Kas on mõtet kasutada looduslikke viimistlusmaterjale, kui varasemad kihid on nagunii värvitud tavavärvidega?

Ruumi õhukvaliteeti mõjutavad peamiselt need materjalid, mis puutuvad kokku ruumis oleva õhuga. Kui pindu katvad värvid, krohvid, õlid sisaldavad ohtlikke ühendeid, emiteeruvad need õhuvoolude liikumisel materjalidest ja halvendavad meie ruumiõhku. Seetõttu, vähendades ohtlike viimistlusmaterjalide hulka viimistluses, saame muuta oma ruumi õhukvaliteedi paremaks. Lisaks on looduslikel materjalidel võime õhust niiskust siduda, tekitamata pinnale kondentsi, see omakorda väldib mõningate hallitusprobleemide teket.

Foto tu tu / Unsplash

Kas nende materjalidega saab ka tavavärviga värvitud seinu viimistleda?

Oleneb tootest, kuid meil on värve, mis nakkuvad hästi väga erinevatele aluspindadele. Siiski soovitame parema tulemuse kindlustamiseks enne värvimist pinda sobiva krundiga kruntida.

Kas vannitoa viimistlemiseks ka mõni toode sobib?

Niisketes ruumides on soovitav kasutada lubisideainel tooteid, kuna kõrge pH tõttu toimib lubi loodusliku fungitsiidina takistades mõningate hallitusseente arenemist. Seega sobivad vannitubades kasutamiseks hästi lubivärvid, lubipahtlid, marmor-lubikrohv ja tadelakt. Tadelakt on toode, mis sobib ka keraamilise plaadi asemel veega kokkupuutuvate pindade katmiseks.

Mis sobib ka välitingimustes kasutamiseks?

Välitingimustes kasutamseks sobivad traditsiooniline lubikrohv, mõned lubivärvid, puidu viimistlemiseks õlid ja lasuursed ning katvad värvid: terrassiõlid, linaõlivärvid ja puidukaitse okaspuidu hõbetamiseks.

Kas looduslikud viimistlusmaterjalid on lõhnavabad?

Looduslikud viimistlusmaterjalid ei ole lõhnavabad, põhjusel, et neis ei ole kasutatud lõhnu neutraliseerivaid lisaaineid. Igal tootel on just talle iseloomulik lõhn ja ka lõhna tugevus on erinev. See võib olla mõnel üksikul tootel küll tugev, kuid mitte ebameeldiv ja enamasti püsib ruumis kuni kuivamiseni, ehk olenevalt tootest, mõnest tunnist kuni nädalani. Tuulutamisega saab lõhna leevendada.

Kas looduslikud värvid ja krohvid on pestavad/puhastavad?

Suur osa looduslikel sideainetel krohve ja värve ei ole pestavad. Looduslike materjalide hinnatud omadus on jääda veeauru liikumisele avatuks, et tagada hea ruumikliima ja vältida võimalikke niiskuskahjustusi. Seega imendub ka märjaks tehtud mustus viimistluskihti. Enamik viimistluspindade puhastamiseks on soovitav teha eelkõige kuivpuhastus.

Mustust võib proovida eemaldada näiteks kontorikitiga, rullides selle kleepuva kuulikesega määrdunud kohta ja siledamalt pinnalt saab mustust eemaldada pehme heleda kustutuskummiga.

Vastupidavamad pestavuse poolest on looduslikud vaiguõlidega dispersioonvärvid, kuid looduslikud vaigud vajavad tahenemiseks aega ja on seetõttu puhastatavad alles peale 4 nädala möödumist. Meie tootevalikust vee ja seebiga pestavad seinaviimistlusmaterjalid on stucco peenpahtel ja tadelakt ning puitpindadel kasutatavad linaõlitooted ja puiduvärvid. Siiski pinna kahjustuse vältimiseks peaks hoiduma kokkupuutest happeliste ja abrasiivsete puhastusainetega.

Kas savikrohv võib jääda lõppviimistluseks või peab selle millegagi kinnitama?

Võib ikka. Kui soovite savikrohvi jätta lõppviimistluseks, soovitame viimase töötluse teha tiheda svammiga või plastikust hõõrutiga. Nii saab pind tugev ja tihe ning pinnale ei jää pudenevaid liivateri, mida peaks liimainega kinnitama, sest isegi läbipaistev kinniti võib muuta ilusa sügava savitooni tuhmimaks.

Kas värvimiseks saab kasutada ka rulli?

Saab küll, kuid sõltub tootest. On tooteid, mida saab paigaldada nii pintsli kui rullikuga, kuid mõne värvi paigaldamiseks soovitame vaid pintslit.

Lühendatult Safrani kodulehelt.