- Milliseid suvelilli valida taimekastidesse ja peenardesse? Rohenäppude üheks lemmikuks on begooniad, mis taluvad kenasti nii varjulisemat kasvuala kui ka kuivemaid ja niiskemaid tingimusi. Vähenõudlikud, kuid külluslikud õitsejad on ka peiulilled, mida võib peenras edukalt teiste õitsejatega kombineerida. Head pinnakatjad on kivikilbikud ja tukalilled. Kui viimane vajab hoolikamat kastmist, siis kivikilbik on vähenõudlik ja õitseb pikalt ka põuasema suvega. Suvelilledele lisab põnevat kontrasti ka karvane ja hõbehall vilt-ristirohi, mis sobib kaunistama peenraääri või eraldama erinevaid õitsejaid.

- Milliseid taimi sättida amplitesse? Aplitesse sobivad hästi erinevad pelargooni rippvormid, petuuniad, tiiviklilled ja lobeeliad. Lehtdekoratiivsetest taimedest võib katsetada käokulla ja hõbepaela kasvatamist. Viimasel ajal koguvad populaarsust ka amplitesse sobivad rippmaasikate ja tomatite kasvatamine.

- Arvesta lillede õitsemise ajaga. Kasutades erinevatel aegadel õitsevaid püsililli, saad värvika peenra, mis õitseb maikuust novembrini. Kui sa tead, millal on sinu puhkuse aeg ja millal sa veedad kõige rohkem aega oma aias, kavanda suurim õitsemise aeg just sellesse kuusse. Varakevadel õitsevad lumeroosid, karukell, amuuri adoonis, kopsurohi. Mais ja juunis õitsevad: pojeng, õevane murtudsüda, kitse-enelas, kullerkupp, kuldne piimalill, lupiin, inkarvillea. Juulis ja augustis õitsevad: astilbe, kellukad, raudrohi, härjasilm, nelgid, päevaliilia. Sügisel õitsevad: purpur-siilikübar, aedfloks, krüsanteemid, päevakübar, kuldvits, kaunis kukehari. Pikaajalised õitsejad, mis võivad varasuvest sügiseni õitseda, on näiteks lõvilõuad ja kurerehad.

- Ära unusta väetamist. Selleks, et suvelilled suudaksid rikkalikult õitseda, vajavad nad korralikku väetamist. Piiratud kasvuruumi ja tiheda istutuse korral pidurdub taimede kasv ja väheneb õitsemine mõne nädala jooksul. Hea oleks juba istutamisel segada mulda pikatoimeline väetis, et tagada taimedele minimaalne toitainete kogus. Hästi mugav on kasutada suvelillede väetamisel toa- ja aiataimede väetise tablette. Paraku ei arvesta me suvelillede puhul enam ammu normaalset istutustihedust (25 cm läbimõõduga potti istutame ühe taime asemel kolm, ja lausa ennekuulmatu on jätta rõdukastis kahe taime vaheks 25–30 cm),vaid eelistame, et taimestik oleks ilus juba kohe, mitte alles sügisel. Kuid alati võib ka juba istutatud lilleanumatesse torgata väetisetablette või kasutada väetisepulkasid, mis tagavad õitsvatele taimedele normaalse õitsemise kahe kuu jooksul ilma taimede juuri põletamata. Väetamise kohta saad põhjalikumalt lugeda SIIT.

Kui spetsiaalset suvelilleväetist pole käepärast, ajab asja ära ka mõni muu mineraalväetis. Kõik on hästi, kui lisaks põhitoitainetele (N, P, K) on selles ka mikroelemente (B, Cu, Fe, Mn jt), kuna need aitavad paremini õitseda. Kui väetises on aga väga palju lämmastikku, muutub taimede kasv liiga lopsakaks ning õitsemine võib koguni seiskuda. Sellist väetist ära parem kasuta.

Ammuta inspiratsiooni fotogaleriist:

Allikad: Bauhofi aiaparadiisi blogi, Aednik24.ee, moodnekodu.ee arhiiv