Tallinnas on hulk kontoreid, mida kindlasti ei saa kirjeldada kui tavalisi bürooruume ning mille töötajad igatsesid kontorisse tagasi pääsemist eriolukorra esimesest päevast alates. Mitu Tallinna vana tootmis- ja laehoonet, kus kunagi tõsised töömehed askeldasid, on uue elu saanud šikkide kontoritena. Ja nüüd avavad need uksed — aga oma töötajate asemel on Open House Tallinna ajal oodatud neisse ekskursioonidele kõik inimesed, kes tahavad näha Tallinna kõige erilisemaid ja ebatavalisemaid kontoriruume

Kontor katusel

Oled märganud seda pöörast kontorit Tallinna südalinnas Rotermanni kvartalis endise viljaelevaatori katusel ja mõelnud, kuidas see kõik seestpoolt küll välja näha võiks?

Elevaatori 100m pikkusel kitsal hoonel puuduvad pikikülgedel aknad, mistõttu oli muinsuskaitse aluse hoone renoveerimine ja sellele uue funktsiooni leidmine keeruline. Tänavatasapinnal leiab hoonest erinevad äripinnad, akendeta korrustel asuvad tantsustuudiod ning katusealustel korrustel kontoriruumid.

Foto: Agnes Tael

Tallinna üks omanäolisemaid kontorikeskondi on ajaloolise “vintskapi” vormi järgi aimav klaasist juurdeehitus hoone katusel, kus paikneb kolmel korrusel tunnustatud disainibüroo Refleks Design kontor.

Fotod 3x: Agnes Tael




Telliskivi mänguline maailm

Telliskivis on ühtedele ihaldusväärne töökeskkond, teised ei suuda ära imestada, kes seal tööl käia tahavad — samas on sealsetesse kümnetesse ja kümnetesse büroodesse vähesed arvamuse avaldajad ise sisse vaadanud. Oma silm on kuningas — Open House Tallinn ajal avab uksed endise Endise Tallinna Raudteetehase territooriumil laiuva Telliskivi loomelinnaku üks stiilsemaid kontoreid, disaini ja kommunikatsiooniagentuuri Ad Angels ja digitoodete kavandamise ettevõtte DUX kontor, mis paistab silma oma tööstuspärandit ja moodsat kontorit mänguliselt siduva lahendusega.

Foto: Kevin Crepin

Telliskivi loomelinnakus asuvas avatud planeeringuga kontoris on kahel korrusel lisaks töötsoonile ruumi nii meeskondlikeks tegevusteks kui ka klientidega kohtumisteks. Büroo kujundus paistab silma mitmete leidlike ning omanikele iseloomulike lennukate lahendustega.

Fotod 3x: Terje Ugandi

Härjapea jõe äärse tootmishoone totaalne muutumine

Rotermanni ja Telliskivi tööstusmaastike kõrval läheb meelest, et praegu elegantne Maakri asum oli kunagi Tallinna tööstuse süda, mille igal majal on oma pikk ja kirev lugu rääkida. Paljudel Tallinna põnevatel majadel on nende ajaloost veelgi põnevam uus elu. Maakri tänaval asuv Worklandi avatud kontor on üks neist — ja meie rõõmuks avab see 11.-12. juulil oma uksed ka kõigile neile, kes kes varem ühtegi jagatud tööruumi oma elus näinud ei ole.

Foto: Terje Ugandi

Praegune Tallinna City ehk Maakri asum oli omal ajal tänu seda läbinud kiirevoolulisele Härjapea jõele üks linna vanimaid tööstuspiirkondi. Siin asus värvimistöökoda ning vesiveskitega naha- ja paberitööstused.Endise, kuni 1990. aastateni tegutsenud paberitööstuse 19. sajandi lõpust pärinevas tootmishoones on end 2019. aasta suvest sisse seadnud Tallinna kõige uuem koostöötamiskeskus, Workland Maakri. Kahekorruseline keskus pakub 2-6 kohalisi privaatseid kontoriruume, töökohti avatud koostöötamise ehk coworking kontoris, koosolekuruume, podcasti ruumi audio salvestamiseks ja hubaseid ühiskasutatavaid alasid puhkamiseks ning tutvuste loomiseks.

Foto: Terje Ugandi


Worklandi interjööri loonud UDDU jälgis hoonele sobivat industriaalset disaini, seda nii materjalivalikus kui ka vormikeeles luues inspireeriva ning unikaalse keskkonna produktiivseks tööks.

  • Open House Tallinna ajal saab inspireeriva retke nendesse kontoritesse ette võtta ilma eelneva registreerimiseta, vabatahtlike korraldatud tasuta ekskursioonid algavad nii 11. kui ka 12. juulil igal täistunnil ajavahemikus 12-16