Lilled on ühed universaalsemad, samas ka südamlikumad kingitused, mida enda jaoks olulistele inimestele tähtsaks puhuks või tähtpäevaks kinkida. Lillede ilus ja uhke välimus võib oma unikaalsusega tuua kaasa ka üsna kõrge hinna, mida mõjutavad mitmed tegurid. Teatud lillesorte on keeruline kasvatada ja hooldada ning kohalikku lillepoodi jõudmiseks peavad need läbima väga pikki vahemaid.

Üheks asjade universaalseks väärtuse määrajaks ongi nende haruldus ja siinkohal ei ole ka lilled mingiks erandiks. Mida raskem on ühte lillesorti maailmas leida, seda kõrgem on tõenäoliselt selle hind. Samuti leidub lillesorte, mis on 21. sajandil väga levinud ja taskukohase hinnaga, kuid mis varem olid kõike muud kui odavad. Kes kujutaks ette Hollandit ilma pikkade tulbipõldudeta? Praegu on tulbid saadaval igas lillepoes, kuid 17. sajandil oli neid vähe saada ja tulbisibulate hind kerkis erakordselt kõrgeks. Sellel ajal müüdi tulbisort „Semper Augustus” rekordilise 10 000 Hollandi kuldna eest, mis toona oli piisav raha endale mugava ja korraliku eluaseme ostmiseks.

Järgnevalt on toodud välja mõned lillesordid, mille ilu tõepoolest peegeldub ka väärtuses, mida selle eest välja tuleb käia.

8. Hortensia


Hortensia õitseb kaks korda aastas ja selle värvus muutub vastavalt mulla PH-tasemele. Taim on levinud Ameerikas ja Lõuna-Aasias, kuid on hästi kohanev ka teistes riikides. Lill võib kasvada kolme meetri kõrguseks. Hortensia paistab silma tänu uhkele värvile ja ka kujule. Hortensiaid on lihtne kasvatada ja need on suhteliselt hooldusvabad.

7. Gloriosa


Sügislilleliste perekonda kuuluv Gloriosa on levinud troopilises Aasias ja Aafrikas. Lill saab oma erksa värvi ja ebakorrapärase kuju tõttu palju tähelepanu. See esindab ambitsioone ja edu, seega on see suurepärane kingitus inimesele, kes alustab ülikooli või on just saanud uue töö. Ühe lilesibula väärtus on umbes 10 dollarit.

6. Lisianthus ehk preeriakelluke


Lill õitseb üks kord aastas ja kasvab soojades piirkondades, nagu Lõuna-Ameerika, Kariibi mere piirkond ja Mehhiko. Lille hind ulatub kuni 35 dollarini taime kohta ja seda on lihtne ka kodustest tingimustes kasvatada. Lille peetakse tugeva sideme sümboliks kahe inimese vahel, seega väärib see kinkimist kellelegi olulisele.

5. Safrankrookus


Safranikrookuse suur väärtus on eelkõige tingitud sellest, et safran on üks maailma kõige kallimaid vürtse. 500 grammi safrani jaoks kulub 80 000 lille. Safronikrookus õitseb tavaliselt sügisel üks kord aastas. Kuigi see on kindlasti kulukas, on lille kodus kerge kasvatada ja nad vajavad väga vähe hoolt.

4. Rothschildi orhidee


Maailma üheks kõige kallimaks ja haruldasemaks lilleks peetud sort avastati alles 1987. aastal, kuid see on saadaval ainult mustal turul, sest tegu on ohustatud liigiga, mis on seadusega kaitstud. Haruldane orhidee on pärit Malaisia Kinabalu rahvuspargist ja sellel on huvitav kroonlehe kuju. Selle sordi puhul peab olema kannatlik, sest õitsemine võtab aega 15 aastat ja taim kasvab ainult teatud tingimustes.

3. Shenzhen Nongke orhidee


Tegemist on kõige hinnalisema orhideega ja ühe kõige kallima saadaoleva lillega maailmas. Lill sai nime teadlaste rühma järgi, kes kulutas selle rohelise taime väljatöötamiseks peaaegu kümme aastat.

Seda lillesorti on keeruline kasvatada ja seetõttu leidub seda ka vähe. Lill õitseb vaid iga viie aasta tagant, kuid selle ilu on kogu aega väärt. 2005. aastal ostis anonüümne ostja oksjonil Shenzhen Nongke orhidee ja maksis selle eest üle 200 000 dollari. Sellest sai kõige kallim lill, mis tolle päevani ostetud.

2. Roos Juliet


Lill on tuntud 3 miljoni dollarilise roosina. Nii palju kulutas roosikasvataja David Austin ideaalse lille loomiseks. Tal kulus 15 aastat ja see on kõige kallim lill, mis eales loodud. Turul maksab see ligi viis miljonit dollarit.

Lillesorti esitleti avalikkusele 2007. aastal Chelsea lillenäitusel. Messil osalenud inimesi lummas selle väline harmoonia. Muidugi oli muljet avaldav ka lille ka astronoomiline hind. Tegu on David Austini kuulsaima teosega.

1. Kadupul


Kadupuli peetakse kõige eksklusiivsemaks lilleks maailmas ja see kasvab vaid Sri Lanka mõnedes piirkondades. Mis aga teeb selle taime nii ainulaadseks? Lill õitseb ainult üks kord ja öösel. Mõne tunni pärast see sureb. Lill on tuntud ka oma lõhna järgi, mida tuntakse kesköö imena, ja sellel on rahustavad omadused. Vähestel inimestel maailmas on olnud võimalust seda lille ka isiklikult näha. Võimalik on osta pudel kadupuli parfüümi, kunagi ei või aga kindel olla, kas see lill ka just nii lõhnab.

Allikas: therichest.com

Lugu ilmus EE erilehes Staatus.