Kaeva ainult siis, kui seda on väga vaja

Umbrohuseemned on igal pool mullas. Kaevamisel pääsevad sügavamal olevad seemned kõrgemale ja nii on neil lihtsam umbrohutaimeks kasvada, sest nad saavad rohkem valgust ja vett. Kui kaevad aias, siis ära jäta kohta tühjaks. Istuta sinna midagi või kata auk kinni.

Kasuta multši

Kui katad mulla multšiga, ei saa umbrohuseemned piisavalt päikesevalgust ja umbrohi ei hakka kasvama. Multšikiht võiks olla umbes 5 cm paksune. Oluline on aeg-ajalt olemasolevale kihile uut multši lisada, sest aja jooksul multšikiht kulub ja valgus paistab sellest rohkem läbi. Mida rohkem valgust, seda paremini saab ka umbrohi kasvama hakata.

Kui soovid kindel olla, et multš liiga palju valgust läbi ei lase, siis kata muld enne selleks mõeldud kattega ja pane multš kattele. Puude ja põõsaste ümbruses tuleb kaevamist harvem ette. Sinna tasuks panna tugev kangas. Samas on tähtis jälgida, et riidele ei koguneks liialt mulda või teisi orgaanilisi aineid, sest muidu hakkab seal kasvama umbrohi seemnetest, mis on sattunud sinna lindude väljaheidetega.

Kõpla, kui on kuiv, ja tõmba, kui on märg

Kui õues on vihma sadanud ja maapind on märg, siis on aeg umbrohtu juurida. Mõningaid umbrohusorte on väga hea välja juurida vana kahvliga. Orasheina ja võililli on millegi muu kui labida või kühvliga võimatu kätte saada.

Kui õues on kuiv ja lõikad pinnal oleva umbrohu juure juurest maha, siis see kuivab ja sureb ära.

Pane välja juuritud umbrohi kompostihunnikusse või prügikasti. Võid kasutada ka musta prügikotti ja asetada selle kohta, kus päike sellele peale paistab. Oluline on, et keskkond oleks kuum, sest muidu võivad seemnetest idaneda järgmised kurja juured.

Foto Erda Estremera / Unsplash

Lõika pea maha

Kui juurimine pole mingil põhjusel võimalik, lõika umbrohul pea maha. Siis on juured sunnitud kasutama oma varusid ja see takistab neil levimist. See võte aitab näiteks ambroosia ja kassitapu puhul. Umbrohu eemaldamiseks sobib kasutada umbrohunäpitsat või teravat nuga, mis lõikab umbrohu hästi lühikeseks.

Istuta taimed lähestikku

Nii on võimalikult suur osa mullast päikese eest varjatud. Kui mingid taimed soovitatakse istutada kõrvuti, siis võid need tegelikult istutada veel neljandiku võrra üksteisele lähemale. On tähtis, et kui taimed kasvavad suuremaks, ei varjaks nad üksteist ega kasvaks üksteise peale.

Ära kasta umbrohtu

Kui paigaldad multši alla niisutustoru, saad sättida selle nii, et soovitud taim saaks niisutatud ja umbrohi jääks veeta. Enamasti väheneb umbrohu levik kohas, kus see ei saa piisavalt vett, umbes 50–70 protsenti. Samas ulatuvad kassitapu ja orasheina juured väga sügavale ja seetõttu on neil kergem vett imada.

Kuidas vabaneda muttidest?

Einar Ellermaa

Nii mõnigi aiaomanik on pisara poetanud, kui hommikul õue minnes muttide songitud maad on näinud. Mutid on oma kodusid koristanud ja üles lükatud muld on käikudes üle jäänud. Põhimõtteliselt on muttidega võitlemiseks kaks võimalust: kas püüda nad kinni või peletada nad oma maalt eemale.

Kinnipüüdmiseks on lõksud, mis seatakse käikudesse ja mille õige paigutamise juhendeid peaks kindlasti internetist uurima. Vana talupojatarkus soovitab labidameetodit – varahommikul, kui mutid töötavad, tuleb labidaga kerkivate mullahunnikute juures valvata ja lüüa hunniku pihta või tõsta labida otsaga mutt välja.

Kes muttide tapmise ja matmisega tegelda ei taha, peab kasutama pehmemaid meetodeid.

Peletavad helid ja võnked. Neid tekitavaid esemeid võib ise meisterdada või osta päikesepatareidel töötavad, mida on suur valik.

Peletavad lõhnad. Ebameeldiv lõhn ajab mutid minema. Mutikäikudesse võib panna roiskunud kala ja kalarappeid, hapendusvedelikke, halvaks läinud piima, haisvat kassiliiva, lemmikloomade väljaheiteid, bensiini, kamprit, nuuskpiiritust, koirohtu, leeskputke, piparmünti, melissi, küüslauku, elupuuoksi, nõgeseleotist.

Peletusgaas ja lõhnakuulid. Poodides on müügil karbiidigraanulid, mis käiku asetatuna eraldavad vastiku haisuga gaasi. Lõhnakuulid tuleb mulda kaevata ja nii saab ala kaitsta. On ka peletusgraanulid ja peletuslahus, mis tuleb samuti mutikäiku panna.

Allikas: finegardening.com

Lugu ilmus esimest korda LP erilehes "Aed ja ehitus".