Paljudel pole kodus tööriistakasti. Sellistel puhkudel peab ka kõige väiksemate töödega sõprade-teenusepakkujate poole pöörduma. Ometi võiks olla sõltumatu ja lihtsamate majapidamistöödega ise hakkama saada, mistõttu tasub mõelda tööriistakastile, kus leidub kõik hädavajalik.

Enne ostmist

Kuigi ehituspoodidest võib terve tööriistakasti väga odavalt leida, ei tasuks hea hinnaga komplekte alati usaldada. Paljud Hiinas toodetud tööriistad pudenevad pärast paari kasutuskorda näppude vahel tuhaks. Tööriistad peaksid olema elukestvad.

Kõik, mis on midagi väärt, võtab aega. Selle põhimõtte järgi võiks komplekteerida ka tööriistakasti — üks-kaks asja korraga. Need ei pruugi olla kõige odavamad, mistõttu tasukski kvaliteetseid tööriistu ükshaaval hankida. Samuti võib jagada sõpradele-tuttavatele vihjeid sünnipäeva- või jõulukinkide kohta.

1. Haamer

Korraliku haamriga saab naelu seina paugutada ja isegi väiksemaid lammutustöid teha. See on iga tööriistakasti alustala. Haamrit valides veendu, et see on paraja raskuse ja tasakaaluga — töövahend peab käes mugav olema. Kuigi mäletad oma vanaisa ilmselt puuvarrega haamrit käsitsemas, siis see pole just kõige parem valik. Puust varred murduvad üpris kergesti. Korralik sünteetilisest materjalist vars peab vastu kuni elu lõpuni.

2. Lapiku otsaga kruvikeeraja

See on üks vanemaid tööriistu, mis on pildil olnud juba ennemuistsetest aegadest saadik. Kuigi praeguseks on paljud kruvid asendunud ristpeaga otste vastu, võiks paar tugevat lapikut tööriistakastis ikkagi leiduda. Lisaks kruvimisele saab lapikut kruvikeerajat kasutada väga erinevate tööde jaoks. Kujutlusvõimel pole siinkohal piire.

3. Ristpeaga kruvikeeraja

Ristpeaga kruvikeeraja leiutas Henry F. Phillips 1936. aastal (sealt ka seda tüüpi kruvikeeraja ingliskeelne nimetus — Phillips head screwdriver). Enamikus konstruktsioonides on ristpeaga kruvid. Need peavad paremini ajahambale vastu ega lähe keerates nii kergelt „banaaniks”. Kuna ristpeakruve kasutatakse kõige rohkem, peaks tööriistakastis leiduma kvaliteetne komplekt ristpeaga kruvikeerajaid.

4. Mõõdulint

Mõõdulinti on vaja igal pool — olgu selleks kas või riidekapi ehitamine või uue televiisori paigutamine. Üks viiemeetrine mõõdulint võiks leiduda igas tööriistakastis. Suuremate ehitustööde puhul tasuks muretseda ka pikemaid mõõdulinte.

5. Tellitav mutrivõti

Kõikidest tööriistadest võib just tellitav mutrivõti kõige enam kasutust leida. See on justkui 50 mutrivõtit üheskoos. Selle pealt ei tasuks kindlasti kokku hoida — kvaliteetse mutrivõtmega on lihtsalt palju parem keerata, kuna tellitav osa ei nihku paigast. Kui suuremaks keeramiseks läheb, tasuks aga mõelda eraldi mutrivõtmete komplektile.

6. Näpitsad

Tellitava mutrivõtme kõrval kasutatakse rohkelt ka näpitsaid. See on universaalne tööriist, millega saab haarata, pigistada, painutada, keerata, muukida, purustada, kinni hoida ja mida kõike veel. Näpitsad on justkui käepikendus, ilma milleta pole ükski tööriistakast suurem asi tööriistakast.

7. Trell

See on ehk üks kallimaid asju, mis tööriistakastis leidub. Kindlasti tasuks eelistada akutrelli — juhtmega tööriistad pakuvad lihtsalt palju vähem võimalusi. Kõik, mis puutub igasugusesse kruvimisse, on akutrelli pärusmaa. Võimaluse korral tasuks osta võimalikult suure võimsusega trell, et ka raskemad kruvimised libedalt läheks.

8. Nuga

Ka nuga on üks kasutatavamaid asju tööriistakastis. Ükskõik millise projektiga on tegu — alati on vaja midagi lõigata, kraapida, uuristada. Korralik nuga on iga tööriistakasti hädavajalik osa.

Allikas: artofmanliness.com