Kuid nagu iga uue asjaga, on enamikul meist roboti kohta, kes hiirvaikselt aias toimetab, palju küsimusi: kas see minu aeda sobib, mis see maksab, kas oksad on ohtlikud, kas see kardab vihma ja nii edasi. Püüame neile siis mõistlikult vastata.

Eestis on robotniiduk eeskätt lükatava, mootoriga või mootorita muruniitja asendaja, kuid Skandinaavia riikides kasutatakse seda murutraktori asemel. Robotniidukiga niites paraneb muru kvaliteet, sest niitmine on ühtlane. Niiduk töötab just nii, nagu omanik on selle programmeerinud. Parim aeg niitmiseks on tööpäeviti kell 7–11 ja osale robotniidukitest ongi vaikimisi see ajavahemik sisestatud. Robot võib niita põhimõtteliselt kogu aeg, käies end vahepeal ise laadimas, kuid suurema vihmaga tuleks masin siiski „põllult” ära kutsuda.

Kuid kuidas siis ikkagi valida sobiv robotniiduk? Enamasti algab jutt rahast ja kõigepealt küsime, kui palju on niidetavat pinda. See tähendab, et eri suurusega aedadele sobivad erinevad robotniidukid, samuti erinevad niidukid natukene selle järgi, kui ebatasasel pinnal need töötada saavad. Üldiselt on robotite ronimisvõime 30 protsenti ehk 20 kraadi, kuid on ka selliseid niidukeid, mis suudavad töötada kuni 45-protsendilise kaldega alal. Praegu kehtib robotniiduki kasutamisel valem üks euro ruutmeetri kohta. Odavaima korraliku niiduki saab kätte juba umbes 1000 euroga.

Mis robotniidukite maailmas üldse toimub?

Viimastel aastatel on robotid muutunud aina nutikamaks. Nagu muu kodutehnika, ühenduvad ka robotniidukid internetiga. Sellisel moel on niiduki omanikul kodust eemal viibides võimalus nutitelefoni kaudu niiduki tööd jälgida ja teha seadistustes soovi korral muudatusi. Näiteks uutel Ambrogio robotniidukitel on põhivarustuses positsioneerimissüsteem, mis annab teada niiduki konkreetsest asukohast. Niidukil endal aitab GPS niidetavat pinda kaardistada ja süsteemselt töötada, tagades kogu muruplatsi niitmise.

Peale robotniidukite nutikuse täiustatakse ka nende veermikuosa, mille eesmärk on tagada ühtlane raskuse jaotumine kõigile ratastele. See on eriti oluline väga hea tulemuse tagamiseks ebatasase pinnaga muruplatside niitmisel. Parima haarduvuse tagamiseks on mitmed tootjad varustanud oma niidukid auto õhkrehvi põhimõttel toimivate pehmete kummiratastega.

Näiteks võib tuua Itaalia robotniidukite tootja Ambrogio 4.0 seeria niiduki, mille juures on mitmeid uuendusi, mis on robotniidukite valdkonnas esmakordsed. Näiteks parema rataste ja maapinna vahelise kontakti saavutamiseks on kasutusele võetud pöördliigendiga raamiosa. 

Sel on lahendus ka Eestimaa rohkete sademete järgsele niiskusele – nimelt niiske ilmaga niitmisel kipuvad niitmisjäägid niidutera ümber kuhjuma. Niidukil on niidutera korpus mulgustatud/perforeeritud, nii et vihmavesi saaks jäägid kenasti maha pesta. Neil on  vihmasensorid, nii saab peremees ise otsustada, kas vihmaga niita või mitte.

Aga see pole veel kõik. Tippmudelil on induktsioon- ehk kontaktivaba laadimine (tagab akude optimaalse ja kadudeta laadimise).

Uue põlvkonna mururobotid oskavad nüüd arvestada ka lemmikloomade vajadusega oma ruumi järele. Lemmiklooma kaelarihma külge saab kinnitada kiibi, mis suhtleb robotniidukiga ja garanteerib niiduki töötamise lemmikloomast turvalisel kaugusel. Loomale lähenemisel lülitab mururobot niidutera välja.