Anna, ta mehe Algo Eskla (32) ja nende kahe poja Pääreni (7) ja Pelle (3,5) kodumaja ehitati aastal 1976 ja on igati ajastutruu: kaks trepikoda, kummaski kokku neli korterit ja paraadukse kohal suur ühiskasutatav rõdu. 68 m2 korteri ruumijaotus on samuti klassikaline: mõõduka suurusega köök, kaks magamistuba ning elutuba.

Korteri kujundajaks ja tellijaks oli Anna ning peatöövõtjaks kuldsete kätega Algo. „Kui tahan, et Algo mulle midagi ehitaks, siis teen talle joonised või näitan pilti: „Ma tahan midagi sellist!” Kujundustarkvara ma ei valda,” nendib Anna.

Algo töötab keevitajana ja oskab Anna ideedega loovalt kaasa minna. Nii näiteks on mees ehitanud lastele mängumaja meenutava stiilse musta värvi nari ja hallides toonides magamistuppa kõrge, akna ääreni ulatuva magamislavatsi, mis ühtlasi täidab panipaiga funktsiooni.

Ikea häkk

„Korteri esialgsest sisustusest me palju ei säilitanud, sest siin lihtsalt polnud midagi väärtuslikku,” meenutab Anna. „Suur osa mööblist on meil ise tehtud või Ikea häkk.”

Häkkimine käib nii: ostad Ikeast mõne lihtsama mööblitüki, siis näiteks kleebid sellele midagi ja kohe tundubki ese huvitavam. Õpetusi, kuidas teha Ikea, Jyski või mõne teise odavama sisustusfirma asju isikupärasemaks, jagab Anna oma populaarses blogis aadressil annalutter.com ja Instagramis.

Paljud esemed Anna kodus jätavadki mulje, et need on poest ostetud, tegelikult on aga ise tehtud. Endine smuutipudel on saanud kaela trükitud sildi „Sool” ja lihtsa ilmega Jyski kapike ette metallraamidest uksed. Köögi töötasapinna tagune sein on puiduliistudest, mis on pärit pereisa sünnitalust Haanjas. Ilus ja lihtne.

Kõigi tubade tõelisteks tähtedeks on aga panipaigad, mida on nutikalt ehitatud ja peidetud. Igal asjal on seal kindel koht — ei mingit käigu pealt nuputamist, kuhu üks või teine ese panna.

Kindel mustvalge

Anna korteris pole ühtegi juhuslikku värvi. Ka iga pisidetail on läbimõeldult kas must, valge, eri tooni hall või vineerikarva.

„Tavaliselt ütlen kõigile, et kasutan musta ja valget, sest olen lihtsalt nii andetu, et ei oska värve kokku panna,” muigab Anna. „Must ja valge on alati kindel valik.”

Värvi toovad Anna ellu lapsed — sõna otseses mõttes. „Kui õhtul kõik koos kodus oleme, siis nad tulevad elutuppa oma Legode ja autodega, mis on väga värvilised. Ka minu enda käsitöötooted on värvilised. See tekitab nii palju kirevust, et mulle meeldib, kui muu keskkond on rahustav. Kui kuskil oleks veel üks oranž sein, oleks see liiga intensiivne,” tõdeb Anna.

Vaata galeriist Anna nutikaid lahendusi täis kodu!

Loe täismahus artiklit ajakirja EMA kevadnumbrist veebis või ajakirjas.