Tihtipeale on tegemist lihtsalt pisut tasakaalust väljas oleva ruumiga. Õnneks pole tavaliselt vigade parandus ülearu keerukas ega kulukas. Vaatame üle suuremad vead, mida võib ruumikujunduse juures teha, ning kuidas neid vigu parandada.

Ja isegi kui sa enda arvele ühtegi sisustusprohmakat kirjutada ei saa, on sul artikli lugemisest kindlasti kasu. Tänu sellele saad suuremaid vigu vältida ja häid nõuandeid kõrva taha panna.

1. Seinavärvi valimine enne kangaid

Kes on pidanud seinavärvi tooni valima, see teab, kui keeruline see võib olla. Kuna tegemist on ühe olulisema otsusega ruumi disainis, võib vaatamata pikale kaalumisele valik täitsa metsa minna.

Ja kui siis pärast pikki otsinguid ja mitmekordset seina ülevärvimist selgub, et värv ei sobitu kuidagi mööbli ja kangastega, siis võib tuju ikka ära minna küll.

LAHENDUS: Vali mõni mööblikanga või vaiba sees leiduv värvitoon, mis seoks kogu sisekujunduse omavahel kokku, ja värvi sein uuesti üle. Seinavärvi valimine muude sisustuselementide järgi on tükk maad lihtsam kui meelepäraste kangaste leidmine, mis sobiksid ka seinavärviga.

Pealegi võid nii leida väga kihvti lahenduse, mille peale sa poleks ehituspoes niisama värve valides iialgi tulnud.

2. Mööbli ostmine ilma mõõtmata

„Oi kui ilus diivanilaud — see sobib suurepäraselt minu elutuppa! Ma võtan selle!“

Oota, aga mõõdud? Ükskõik kas kodus selgub, et valitud mööbliese on liiga väike või liiga suur, kumbki variant ei ole hea.

LAHENDUS: Kui mööblit tagastada või vahetada pole võimalik, siis pane see mõnes oksjonikeskkonnas müüki ja vali endale uus. Poodi minnes võta kaasa mõõdud, millele mööbliese peab vastama. Kui ese leitud, märgi see enne ostmist kindluse mõttes põrandale maha.

Ja alles siis, kui oled veendunud, et valik on õige, tee ost.

3. Mööblikomplekti ostmine

Magamis- või elutuppa mõeldud mööblikomplekti ostmine tundub esialgu väga hea mõte. Kujundaja on siis sinu eest juba palju asju ära otsustanud ja sul jääb üle ainult õigetele mõõtudele vastav meelepärane mööbel välja valida.

Aga mis siis, kui kodus selgub, et kogu ruumilahendus on lihtsalt … igav?

LAHENDUS: Vali diivani juurde tugitoolid, mis pole küll täiesti teisest ooperist, aga sobituvad sellega hästi. Ühendavaks lüliks võib olla näiteks värv, materjal, jalgade kuju või midagi muud. Küll sa selle õige ära tunned.

Kui oled ostnud magamistoakompleki, millega sa siiski lõpuni rahul pole, saad kujundust huvitavamaks muuta öökappide või -lauakeste asendamisega. Neid on lõputu valik. Öökapina võid kasutada ka mõnda eset, mis algselt polnudki selleks üldse mõeldud. Näiteks antiikset tooli või taburetti.

4. Turvaliste valikute tegemine

Kui oled paari sisustusvalikuga täiesti mööda pannud, on sul lihtne minna teise äärmusesse ja peljata iga vähegi julgemat otsust. Paraku võivad liialt turvalised valikud kaasa tuua igava kodu, kust puudub see miski, mis teeb kodust kodu.

LAHENDUS: Riski aeg-ajalt millegi julgemaga, mis pole siiski liialt kulukas. Tihtipeale tasub see end ära. Kui valid näiteks mõne julgema seinakaunistuse, saad selle alati asendada.

5. Minevikust kinni hoidmine

Võib-olla tegid kunagi mõne sisustusotsuse, mis osutus täielikuks prohmakaks, ja nüüd väldid sama asja nagu tuld. Näiteks võisid alt minna tapeedivalikuga ja nüüd ei anna sa enam ühelegi tapeedile võimalust.

LAHENDUS: Ajad muutuvad ja sina ise samuti. Ära jää kinni oma vanadesse otsustesse ja ole nende ülevaatamisel julge.