Kui ilmad on piisavalt kuivad, anna peenardele lisaenergiat

Enne suurema istutushooaja algust täienda peenarde pealispinda komposti või korralikult laagerdunud sõnnikuga. Valmispeenardel on keeruline pinnase ökosüsteem, mida on parem mitte häirida ja nii pole peenarde labidaga sügavamalt läbi kaevamine hea mõte. Pealispinnale lisatud toitained imbuvad tasapisi sügavale pinnasesse.

Kasuta lupja

Kui pinnase pH jääb alla 6.2, siis võta appi lubi. Soovitame selleks kasutada dolomiidijahu, mis on kõige peenema jahvatusega. Ideaalis võiks lupja lisada vähemalt paar nädalat enne istutamisaja algust. Lubi parandab mulla struktuuri, muudab rasked ning kleepuvad mullad paremini haritavaks, vähendab mulla happesust, mõjutab taimede võimet vastu võtta toitaineid, takistab mõningate taimehaiguste levikut ja soodustab mikroorganismide elutegevust mullas. Suurte sügisvihmade korral kata värskelt lubjatud pinnas kilega, et lubi ära ei voolaks. Pinnase pH-d saad testida aianduspoodides müüdavate mulla pH testritega.

Rohi tärkavad umbrohud

Peenarde rohimine on kõige lihtsam just varakevadisel ajal, kui umbrohtude juured on veel lühikesed ega pole jõudnud korralikult kinnituda. Uute umbrohtude tärkamist aitab ennetada taimede vaheliste tühjade kohtade katmine multšiga. Umbrohtude kasvu aitab pärssida ka peenarde enne istutamise algust musta kilega katmine. Mõne umbrohu võid ka kevadise vitamiinipommina nahka pista — pisikestest naatidest saab imemaitsva salati ja kõrvenõgesest rauarikka tee!

Valmista muru kevadise aja saabumiseks ette

Riisu murult kulu ja talvel sinna kogunenud lehed ja oksaraod. Nii jõuab pinnaseni rohkem valgust ja õhku ning see aitab murul paremini kasvada. Külva hõredaks jäänud kohtadele muruseemet. Enne kui külvama hakkad, riisu tühjad lapid tugevalt metallrehaga üle. Sega seemned ämbris vähese mullaga ning laota ühtlaselt paljale või hõredaks jäänud kohale. Kui vihma ei saja, siis kasta hoolikalt kuni seemned tärkavad ja uus õrn muruvaip on hoo sisse saanud.

Istuta maha liiliad ja gladioolid, samuti toas potis kasvanud sibullilled

Varakevad on õige aeg istutada peenardesse ümber toas kasvanud sibullilled. Mõned neist hakkavad õitsema järgmisel kevadel, mõnel aga läheb paar aastat aega, et uuesti õide puhkemiseks piisavalt rammu koguda. Ühtlasi istuta kasvukohta liiliasibulad, gladioolide mugulsibulad ja daaliate juuremugulad.

Kui maapind on sulanud, külva esimesed köögiviljad

Maapind on esimesteks istutus- ja külvitöödeks valmis siis, kui viimasedki jääkristallid on pinnasest kadunud ja muld mureneb kergesti — liiga märg muld on tihke ja kompaktne ning selles puudub taimedele kasulik õhuvaru. Esimestena võid mulda külvata porgandid, redised, juurselleri ja teised varajased köögiviljad.

Kaitse varaseid istutusi hiliste öökülmade eest

Varased istutused on ootamatute öökülmade poolt väga haavatavad. Kui ilmateade ähvardab miinuskraadidega, kata noored taimed kas pahupidi pööratud ämbri, pappkarpide (kivi raskuseks peal), suure lillepoti või külmaraamiga.

Kärbi puudelt-põõsastelt surnud ja kahjustunud oksad

Kui uus kasv on alanud, kärbi puudelt-põõsastelt soovimatud oksad. Samuti eemalda eelmisest hooajast peenardele jäänud taimevarred. Lõika tagasi roosid, enne kui need hakkavad uusi võrseid kasvatama.

Kevad on hea aeg põõsaste ümberistutamiseks

Varakevad on õige aeg põõsaste ümberistutamiseks, sest maapind on pidevalt niiske ning see aitab uude kohta tõstetud põõsal uuesti juurduda, juurtel on lihtsam levida ja mullast toitaineid ammutada.
Leia labida abil põhijuuremassi serv ning kaeva seejärel sügavale juurepalli alla. Uus istutusauk kaeva sügavam ja laiem ning sega mulla hulka kas komposti või orgaanilist väetist. Kui oled põõsa paika sättinud, täida auk juurepalli ümbert mullaga, kuid ära suru seda liiga tihedalt kokku, nii on juurtel kergem laiusesse kasvada.

Edukat hooaega!