Sellele, kui kaua COVID-19 osakesed riiete peal püsivad, hetkel vastus puudub. Kõik oleneb ka riide materjalist. Praeguse seisuga on teada, et plastikul püsib viirus elujõulisena kuni 3 ööpäeva ja võib eeldada, et ka polüestrist ja kunstkiududest tekstiilid kuuluvad samasse kategooriasse.

Kui keegi just su riiete peale aevastanud ega köhinud pole, siis ei pea ilmtingimata koju jõudes kõiki oma riideid koheselt pesema. Siiski tasub meeles pidada, et nööpidel ja lukkudel võivad viiruseosakesed kauem püsida. Ära ei tohi unustada aga jopesid, salle, kindaid ja mütse, millega poes käiakse ja mida tavaliselt väga tihti ei pesta. Need tasuks hoida kindlasti esikus ja mitte tuua neid eluruumidesse. Kui iga päev õue asja ei ole, ei pea ka väliriiete olukorra pärast iga päev muretsema. Kui mõni väljas käimiseks kasutatav riideese vajab pesu, võiks seda teha aga tubastest riietest eraldi.

Kui muidu on uute masinate puhul täiesti efektiivne kasutada jahedat (30 kraadi) vett, siis praegu tasuks temperatuuri tõsta ja pesta pesu nii kuuma veega, kui tekstiil kannatab. Voodipesud ja käterätikud taluvad kenasti 60 kraadist pesu. Enamus riideid 40 kraadist. Õhukesed ja õrnad siidisallid, kindad ja käsipesu vajavad riideesemed võib panna sobiva pesuvahendiga paariks tunniks likku.

Kui kodus on keegi, kellel on diagnoositud koroonaviirus, tuleb kindlasti pesu pesemisel kasutada isikukaitsevahendeid. Nakatunud isikute riiete, rätikute ja voodipesuga toimetades tuleb kanda kindaid — ka tasub teada, et kummikindad tuleks pärast kindlasti ära visata ja ka käed peale nende kasutamist igaks juhuks sooja vee ja seebiga korralikult (vähemalt 20 sekundit) puhtaks pesta!

Tuleb vältida ka pesu raputamist, sest nii võivad viiruseosakesed õhku sattuda. Pesemisel tuleb kasutada võimalikult sooja vett. Võimalusel kasuta riiete kuivatamiseks pesukuivatit ja oluline on ka triikimine. Ära ei tohi unustada, et ka pesukorve tuleb regulaarselt desinfitseerida.

Allikas: goodhousekeeping.com