Viiruse eluiga on erinevatel pindadel erinev. Näiteks vasest esemetel püsib see elujõulisena vaid 3 tundi, kartongil aga 24 tundi ning plastikul ja roostevabal terasel lausa 3 ööpäeva. Teoorias tähendab viimane seda, et kui mõni nakatunu sinu kortermajas ukselinki katsub, võib viirus leida tee sinu organismi ka kolm päeva hiljem. Seega tasub pigem karta kui kahetseda ja varustada end tõhusa desinfitseerimisvahendiga (või pabertaskurätikutega), millega uksi avada.

1. Sularaha — tekstuursel paberrahal ja metallmüntidel võivad viirused säilitada elujõu mitmeks päevaks. Kui kasutad sularaha, siis ära katsu oma nägu ja katsu käsi pesta (või desinfitseerida) koheselt. Veelgi turvalisem on kasutada viipemakseid ja mobiilimakset. Eestis on viipemakse õnneks pea igas poes võimalik.

2. Liftinupud — Kuna viirus tunneb end plastikul ja metallil koduselt, siis ei tasu palja sõmega liftinuppe kindlasti näppida. Kui elad suures kortermajas, kasutab lifti peale sinu veel tõenäoliselt väga palju inimesi. Sama tasub meeles pidada ka kaubanduskeskustes — seal on olukord veelgi hullem!

3. DušikardinadSafehome.org uurimus näitab, et ühel keskmisel dušikardinal pesitseb umbes 16.2 miljoni-pealine bakterikoloonia (võrdluseks — prilllaual on see number vaid 235000). Kui juba bakterid seda kohta armastavad, siis on see tõenäoliselt ka viirustele meelepärane paik.

4. Roostevabast metallist tööpinnad — Neid kohtab lisaks kodusele köögile ka paljudes poodides ja supermarketites. Samuti tasub näpud eemal hoida metallist käsipuudest. Seda mitte ainult kaubanduskeskustes vaid ka kortermajade trepikodades! Kuigi läikiv metallpind näeb puhas ja steriilne välja, siis koroonaviirus võib end koduselt tunda seal lausa 3 ööpäeva.

5. Kraanikausid ja segistid — Kui sinu peres on keegi haige, siis desinfitseeri kraanikaussi peale igat kasutuskorda. Ja eriliselt ettevaatlik tasub muidugi olla avalikes tualettruumides. Ära katsu kraanikausi pinda ning kraane-segisteid katsu vajadusel kätepaberiga. Et käte pesemisest üldse midagi kasu oleks, siis tuleb seda teha vähemalt 20 sekundit.

6. (Avalikud) tualettruumid — Ilmselt vaid väga vähesed inimesed julgevad ka tavaolukorras istuda avalikus tualettruumis puhastamata prill-lauale, mida on enne sind kasutanud kümneid, kui mitte sajad inimesed. Kõik pinnad (kaasa arvatud prill-laud), millega kavatsed tualettruumis kokku puutuda, tasuks eelnevalt desinfitseerijaga puhastada ja veel ekstra paberiga vooderdada.

7. Pappkastid — Kauba tellimine koju pole samuti päris 100% riskivaba. Kartongist ja papist pakendid on poorsed materjalid ja sinna on viirustel mõnus pesa teha. Kui avad pakke, mida on viimase 24 tunni jooksul käideldud, siis kasuta paki avamiseks kindaid ja desinfitseerimisvahendeid.

Allikas: newsmax.com