Kasuta energiat teadlikult

- Võimalusel vaheta välja kodumasinad, millel on vanust üle 10 aasta. Uusi kodumasinaid ostes tuleb tähelepanu pöörata energiamärgise olemasolule.

- Soojusta oma maja korralikult ja eelista keskkonnasõbralikku küttesüsteemi. Väldi elektrikütet, kuna see on ebaefektiivne ja selle mõju keskkonnale väga suur. Õhksoojuspump kasutab samuti elektrit, kuid on kõvasti säästlikum kui elektriradiaator.

- Energiaga targalt ümber käies säästad nii keskkonda kui ka raha. Vaata üle oma kodus olevad elektripirnid. Vajadusel vaheta need LED-pirnide vastu. Need säästavad tavalise hõõgpirniga võrreldes kuni 90 protsenti elektrienergiat.

- Eemalda pistikutest erinevad laadijad ja elektroonilised vidinad, kui need kasutusel pole. Lisaks energia säästmisele väldid pistikupesade ülekoormust ja seadmete akude ülekuumenemist.

- Riiete pesemisel eelista külma või leiget vett. Uued pesumasinad pesevad ka madalamatel temperatuuridel pesu sama efektiivselt kui kõrgetel. Kasuta pesukuivatit ainult äärmisel vajadusel ja kuivata pesu nööril või pesurestil. See aitab ka riiete eluiga pikendada.

Kujunda oma kodu nutikalt

- Oma kodu nutikalt kujundades suurendad enda igapäevast elamismugavust olles samal ajal keskkonnasäästlik. Paigalda oma koju programmeeritavad kliimaseadmed, mis pikaajalisel kasutamisel salvestavad eluruumide keskmise õhutemperatuuri ja hakkavad seda hoidma sellel ajal, kui kedagi kodus pole.

- Abiks on ka erinevad nutitelefonide abil juhitavad automaatsüsteemid. Need võimaldavad kontrollida lisaks sisetemperatuurile ka alarme ja valgustust.

Toitu teadlikult

- Väldi toidu ära viskamist. Enne poodi minekut planeeri, mida sealt vajad. Nii väldid toiduülejääke ja säästad ka raha.

- Kliimamuutustega aitab võidelda juba ainuüksi oma toitumisharjumuste muutmine. Eelista kohalikku ja mahedat toitu ning võimalusel väldi tooteid, mis on pärit maailma teisest otsast ja mille transpordile kulub tohutuid ressursse. Võimalusel kasvata ise köögivilju ja maitsetaimi. Söö rohkem taimset toitu ja vähem liha.

Liigu keskkonnasõbralikult

- Valides autosõidule mõne alternatiivi, saad lisaks kliimamuutuste vastu võitlemisele tunda ennast õnnelikuma ja tervemana. Võimalusel jaluta või sõida rattaga oma sihtkohta. Kasuta võimalikult palju ühistransporti. Kui auto kasutamine on vältimatu, siis vali endale väga ökonoomne masin. Võimalusel paku ja küsi küüti.

Tarbi säästlikult ja taaskasuta

- Enne uhiuue mööbli soetamist, uuri mida leidub teise ringi poodides. Sama kehtib ka riiete kohta. Kui midagi läheb katki, uuri, kas seda on võimalik hoopis ise parandada. Poest asju tuues, eelista riidest kotte või taaskasuta kilekotte.

- Võimalusel osta pakendamata tooteid. Kanna kaasas enda termost ja veepudelit, et vältida ühekordsete topside kasutamist.

Allikas: davidsuzuki.org