Puhasta kuivenduskraavid

Talve jooksul kipub kraavidesse ikka lehti ja oksi kogunema. Nüüd on just õige aeg need puhtaks teha, sest taimestik veel ei kasva ja nii on kraavidele kergem ligi pääseda. Oksa- ja lehesodi pane komposti.

Vaata üle ja hoolda aiatööriistad

Õlita ja terita oksakäärid. Vaata üle aiakindad ning hoia alles vaid need, mis on korralikud. Kontrolli üle nööri ja taimetugede varud ning vajadusel täienda neid.

Kontrolli üle kõrgpeenrad, vajadusel kohenda neid

Talvine vesine pinnas avaldab kõrgpeenarde seintele tugevat survet. Praegu on õige aeg teha korda viltu vajunud küljed või lahti tulnud kinnitused. Kaeva pinnas parandamist vajava koha juurest välja ja kinnita peenrakasti siseküljele tugivaiad, sättides need kergelt sissepoole kaldu. Kinnita lauad naelte või kruvidega.

Tee korda taimetoed ja -võred

Ka taimetugesid ja -võresid on kõige mugavam puhastada ja kohendada siis, kui päris kevad pole veel kätte jõudnud. Nii ei häiri sa kasvama hakkavaid taimi ja pääsed neile kergemini ligi.

Puhasta peenardelt surnud varred ja lehed

Kui taimed kevadel uuesti kasvama hakkavad, on juba raskem vanu kuivanud lehti ja varsi eemaldada ning võid noortele võrsetele liiga teha. Praegu on selleks just õige aeg. Ja kui sügisel jäid peenardelt eemaldamata suvikõrvitsavarred või salatitaimed, siis tee seda praegu. Kui oled kindel, et taimedel polnud haigusi, võid nende jäänused komposti visata.

Vaata üle oma seemnevarud

Kontrolli üle oma seemnevarud. Sorteeri välja ja viska minema liiga vanad seemned ning vajadusel täienda valikut aianduspoodides või veebist tellides.

Alusta ettekasvatusega

Varajane alustamine on oluline, kui soovid kasvatada selliseid köögivilju nagu paprika, vürtspaprika või baklažaan. Ka mõned suvelilled vajavad varast ettekülvi — sellisteks pikemat ettekasvatusaega nõudvateks taimedeks on näiteks alatiõitsev begoonia, päsmaslill, lobeelia ja petuunia.

Tee kasvuhoones esimesed külvid

Võid külvata kasvuhoonesse redist, salateid ja varast porgandit (viimane saab valmis juuni lõpus-juuli alguses).

Tee puudele hoolduslõikust

Talve lõpp või varakevad on parim aeg viljapuude lõikamiseks. Puud ei ole veel lehes ning tööd on hea teha, sest puu võra ja lõikamise tulemus on kenasti näha. Viljapuid võib lõigata pungade puhkemiseni. Samuti on praegu hea aeg hekkide kujundamiseks.

Eemalda eelmisel hooajal istutatud puudelt tugipostid ja lase sidumisnööre lõdvemaks. See, kui noored puud saavad tuules pisut kiikuda, tagab tugevama ja vastupidavama tüve. Hõrenda pisut puu võra ning lõika välja haigustunnustega oksad.