Põhilised asjad jäävad trendidest hoolimata alati kestma: kergelt puhastatavad köögikapid, hästiplaneeritud hoiuruumid, tugev vee- ja kuumakindel tööpind. See on see, mida iga inimene oma köögis näha soovib.

Köögimööblifirma Poggenpohl rõhutab, et kuigi kõiki materjale ja detaile täiustatakse pidevalt, on siiski ka tuleviku köögimööbel kombineeritud vastupidavast materjalist, naturaalse viimistlusega (nagu puit), tugeva tööpinna ja targa tehnikaga.

Köök sulandub elutoaga ühte

Pole enam selget piiri elutoa ja köögi vahel. Köögimööbel sulandub muu mööbli ja ruumiga ühte. Seda trendi mainis kohe kõige esimesena ka üks New Yorgi köögidisainer.

Kombineeritakse erinevaid materjale. Eriti sobitatakse puitu teiste materjalidega, sest puit on naturaalne ja sobib nii kööki kui ka elutuppa. Samuti sobib puit kokku praeguste moodsate materjalidega nagu betoon ja metall.

Austraalias nimetatakse seda trendi anti-kitchen ehk et köögi funktsionaalsed osad on peidus. Ka üks Iiri leht toob välja anti-kitcheni nimetuse. See on suur elutuba, kuhu köök on märkamatult integreeritud. Põhimõte on, et kasuta võimalikult sarnaseid materjale või pane köögi osa peitu. Näiteks suurte liug- või klappuste taha.


Stone Age ehk köögistiil nimega kiviaeg

Uudne stiil, kus kasutatakse kivi või selle imitatsiooni nii tööpinna, tausta, köögisaare külgede ning uksepaneelidena. Kogu köögisaar või alumine rida on kivi dekooriga kaetud. Eriti efektne on marmor või selle imitatsioon. Mida kirjum muster, seda parem.

Selliste kappide ja sahtlite puhul kasutatakse pealevajutamisega avanevat süsteemi. Ükski käepide ei tohi rikkuda kivist köögimööbli muljet.

Aga mitte ainult marmor ei ole kivi, millega köögis uhkustada. Betoon on samamoodi jätkuvalt trendikas. Sellel aastal kombineeritakse betooni puidu või siis metalliga. Või mõlemaga.

Skandinaavia disain on maailmas popp

Üks Kanada kodustiili veebileht ütleb, et 2020 on köögimööblis monumentaalne aasta Skandinaavia disainile. Monokroomsed toonid, orgaanilised materjalid ja minimalistlik disain meeldib inimestele järjest rohkem kogu maailmas.

Japandi

See köögimööbli stiil on vaikselt pead tõstnud juba mitu aastat. Japandi ühendab endas Jaapani wabi-sabi ja sooja Skandinaavia minimalismi. Need ruumid on neutraalsed, kuid soojad ja kutsuvad.

Soojad, maalähedased, naturaalsed toonid ja materjalid

Tavaline naturaalne puit on muutunud väga ihaldatuks köögimööbli materjaliks. See on ajatu, looduslik ning käe all mõnus. Mõningatel juhtudel toonitakse puit veel soojemaks – karamelli tooni. Ka värvidest eelistatakse sooje maalähedasi toone. Juba mainitud karamell on ka värvides armastatud. Samuti oranžikas terrakotta, mitmed hallikad toonid – tumehall nagu süsi, heledam kivihall ja tuvihall. Samuti on rohelise toonid jätkuvalt moes.

Klaasustega kapid

Nii nagu eelmisel aastal ilmus trendina vertikaalne paneeling köögikapi ustel ja köögisaarte taha ning külgedel, siis nüüd on vertikaalne triip jõudunu ka klaasi sisse. Tegelikult on mainitud, et see trend on tulnud tagasi ammustest aegadest. Igatahes saavad klaasustega köögikapid võrratult huvitavama väljanägemise.

New Yorgi köögisalonge külastades nägin juba mitmes köögimööbli salongis kööginäidiseid selliste vertikaalsete klaastriipudega ustega. Inglise keeles on selle nimetus – flutted glass.

Foto Hiie Härm

Metall

Lisaks “kiviaeg” trendile on teine kuumim trend 2020.aastal – metall. Metalsed tekstuurid kombineeritud kontrastsete värvitoonidega. Lisatakse veel natuke puidu aktsenti. Metall võib olla ka ise aktsendiks, ümbritsedes kapiuksi, sahtlipaneele ja saare konstruktsioone.

Mõnikord tehakse kogu köök metallist. Kuigi Ameerika köögisalongi disainer ütles, et see on pigem harv juhus, siis köögitrendide artiklites märgitakse seda ikkagi tõusva trendina. Mitte ainult hinnalised kuld, messing ja vask, vaid ka klassikalised kroom ja roostevaba teras tugevdavad oma positsioone.

Nanotehnoloogia ehk sõrmejärjekindel materjal

Nanotehnoloogiat mainitakse väga paljudes köögitrendi artiklites. Nanotehnoloogia on üks suuremaid tulijaid köögimaterjalide maastikul ja see on kasvav trend. Sõrmejäljekindel materjal, mida kasutatakse köögikapi ustel. See on ekstra matt, vastupidav ning vajadusel kerge puhastada. Sobib kasutamiseks kontaktis toiduga pindadel.

Tööpinnaks portselan

Kvaliteetne tööpind näeb hea välja, selle peal on hea töötada ja teda on kerge puhastada. Graniit ja marmor olid aastaid suunanäitejateks. Nüüd on uuteks materjalideks kvartskivi ja portselan.

Üks uusim tööpinna trend on kasutada materjalina tugevat portselani, kuid välja näeb see nagu naturaalne puit. Selline materjal on firmalt Dekton pärinev dekoor nimega Valterra.

Näiteks uus LG külmkapp töötab Alexa süsteemiga. Saab panna meeldetuletusi toidu säilivuse kohta ja muidugi vaadata telefoniga oma külmkapi sisu. Või teine mudel, mille uksele koputades näed, mis on kapis, ilma et peaks ust avama.

Kahvel ja nuga, mis on sinihamba abil ühendatud telefoniga ning annavad märku, kui sööd liiga kiiresti. See on kaalulangetajate toode.

Nutikell FitBit võib lülitada kohe tööle kohvimasina, kui märkab, et oled ärkvel.

Targad seadmed ühendatakse omavahel Google Home või Amazon Echo abil. Siis loetakse sulle ette retsepte, tellitakse sinu eest poest süüa, vastatakse sinu söögitegemise küsimustele (ei peagi enam emale helistama) ja lauldakse sulle laulu, kui toit ahjus valmis saab … ja veel palju muud.

Kokkuvõtteks – köögimööbli trendid 2020. aastal

  • Köök sulandub elutoaga ühte
  • Köögisaar peab olema
  • Kui ruum võimaldab, siis kaks köögisaart
  • Hõljuv köögisaar
  • Kõrgete kappidega hoiusein
  • Kõrge köögitaust
  • Kiviaeg – kapid, uksed, tööpind – kõik kivist
  • Minimalistlik skandinaavia stiil
  • Ühendades Jaapani ja Skandinaavia disaini saame Japandi
  • Must köök koos tumeda puiduga on luksuslik
  • Kasuta pähklit
  • Lisa ergas värvilaik oma kööki
  • Kasuta sooje, maalähedasi toone ja naturaalseid materjale
  • Vertikaalsete triipudega klaasuksed
  • Metallist köök – kuldne, vaskne või roostevaba
  • Kuldne segisti koos kuldse valamuga
  • Nanotehnoloogia ehk sõrmejäljekindel materjal
  • Kivi, mis näeb välja nagu puit – portselan Valterra
  • Omavahel ühendatud nutikas köögitehnika