Kuidas voodilinu pesta?

Linad ei kulu nii nagu trenniriided või teksapüksid, kuid sellele vaatamata on nad pidevalt kasutuses. Iga ööga koguneb linale pisikuid, higi ja kehavedelikke. Kõige kauem tohib samu linu kasutada kaks nädalat. Veel parem on linu vahetada korra nädalas.

Kui linadel pole plekke, pole neid enne pesu vaja millegagi leotada. Kui padjapüüridel on aga näiteks meigijäänuseid, siis tasub enne pesumasinaga pesemist neid leotada ja kasutada plekieemaldajat. Paljudel uutel pesumasinatel on linade pesemiseks ka eraldi režiim. Kui see puudub, pese linu tavalise tsükliga, kuid mitte kiireimaga, sest see pole vajalik. Muidu võivad linad muutuda liialt kortsuliseks. Mõistlik on valida kõrge veetemperatuur. Vaata linal olevat silti ja vali temperatuur selle järgi. Kuumas vees hävivad ka voodipesul pesitsevad bakterid palju paremini.

Neli tüüpilist viga, mida inimesed voodipesu pesemisel teevad

1. Paned pesumasina liialt täis. Võib tunduda ahvatlev idee panna kogu pere voodipesu samal ajal pesumasinasse, sest nii saab tööga kiiremini ühele poole. Et linad saaks puhtaks, on neil vaja masinas pöörelda ja seetõttu peab jääma masinasse ka ruumi. Kui pesumasina trumli sees on segaja, siis ei tasu selle ümber linu keerata, sest see võib linu rebestada või muuta need liialt kortsuliseks. Aseta linad pesumasinasse ilma, et mässiksid need liiga tihedalt kokku.

2. Kasutad valet režiimi

Pole vaja valida kõrgeima pöörete arvuga režiimi. Isegi siis, kui linad on väga mustad. Võid vabalt valida tavalise režiimi, sest oluline on hoopis temperatuur.

3. Kuivatad neid liialt kaua

Voodipesu vajab võib-olla tavapärasest pisut rohkem kuivatamist. Kui jätad linad kuivatisse aga liiga pikaks ajaks, siis võivad need kokku tõmbuda. Trummelkuivatamisel on mõistlik valida madala kuumuse ja lühikese ajaga režiim. Loomulikult võib õige režiimi leidmine võtta pisut aega, kuid see on seda väärt, sest linad jäävad sirgemad ega tõmbu nii palju kokku.

4. Kuivatad linu rätikutega koos

Linad kuivavad kiiremini kui rätikud ja seetõttu pole neid hea koos kuivatada, sest kui kuivati lõpetab, on rätikud ilmselt kuivad ja linad veel märjad. Kuid soovid kuivatisse panna mitu asja korraga, on mõistlik panna kokku kerged puuvillased asjad. Rätikud on aga sageli paksemad ja tihedamad.

Allikas: goodhousekeeping.com