Astu kõrvale, Skandinaavia minimalism


Praegu on põnev-muutlik aeg, mil vaikselt hakkab troonilt taanduma Skandinaavia minimalism oma hall-must-valgete lahendustega. Esile hakkavad kerkima warm minimalism ja wabi-sabi, muutes külmad toonid soojemaks. Värvispekter kaldub tummisema poole – väga populaarne on heledate beežide, soojade pruunide, ookri ja terrakota kombineerimine mahedama taustaga, luues särtsakamat kontrasti. Vorm üleüldisemalt viitab oma ümar-pehme sensuaalsusega 70–80ndatele. Johanna-Lisete Allingu sõnutsi jõuavad uued trendid tasapisi siiagi: „Üldiselt hakkab ka eestlaste seas vaikselt tärkama soov teha julgemaid ja isikupärasemaid valikuid.” Tagasihoidlike asemel on mööblitekstiilile tekkinud suuremad, värvilisemad mustrid ja tekstuurid.

Materjalid, dimensioonid


Klassikute eripäraks on see, et need ei kao kunagi moest – puhtaid, looduslähedasi valikuid nagu puitu, väärispuitu ning looduskivi (marmor ja graniit) hoitakse endiselt au sees. Allingu sõnul on aga tehnoloogiate areng sedavõrd kiire, et praegu suudetakse toota kunstmaterjale, mis imiteerivad ligilähedaselt looduslikke. Lisaks on tehnoloogiliste arengutega seoses hakatud kasutama peene faktuuriga pinnaviimistlusmaterjale nagu õrnateraline interjöörikrohv või multifunktsionaalne mikrotsement, mille asemel olid varem peen lubikrohv ja märgruumides tadelakt. Uued alternatiivid loovad väga hubase atmosfääri ning neid soovitab Alling kasutada just märgruumides. Tasapisi võiks neid tema hinnangul proovida ka eluruumidesse tuua.

Rääkides suurustest, on märgruumide keraamilised plaadid teinud hiigelhüppe. Enam pole normiks 300 × 600 mõõdus plaadid, vaid valikuid leidub isegi 1000 × 1000 ja suuremas mõõdus. Hiigelplaatidega jääb lõpptulemus väga puhas, samuti avaldub materjali ilu. Kontrastina kasutatakse ka põnevaid graafiliste mustritega pisemaid plaate. „Soovitan vaadata näiteks Mutina, 41zero42, FornaceBrioni tooteid ning inspireeruda,” ütleb Alling, „Võib-olla on see retrofiilinguga sari just see, mis paneb i-le täpi ja tekitab tõelise vau-efekti!”

Valgustus võib ruumist teha just selle


Valgustus on ülipõnev ja hüperkiiresti arenev valdkond. „2019 kevadel Milanos toimunud Salone del Mobile messil oli eriti hästi näha, kuidas dimensioonid järjest kahanevad, ent valgustugevus kasvab. Järjest enam on võimalik teha tõeliselt vingeid ja ka ainulaadseid lahendusi,” räägib Alling. Lisaks soovitab ta interjööri planeerides kindlasti suurt tähelepanu valgustusele pöörata ning erinevaid stsenaariume katsetada. Erinevate meeleoluvalgustitega on ruumi võimalik see ekstra dimensioon lisada ning valgustuslahendusi võib hiljem olla keerukas lisada. Loomulikult pole see ka võimatu.


Selle kõige juures on interjöörid siiski pigem minimalistlikud, puhtad. Smart-lahendused muutuvad mutlifunktsionaalsemaks, tuues intuitiivselt mängu erinevate meelte koostöö. Valikute rohkuses ei tasu Allingu sõnul pead kaotada ning kõhkluste korral tuleks alati pöörduda professionaalide poole.

Johanna-Lisete Alling on sisearhitekt, kes õpib Itaalias ning töötab Eestis. Igapäevaseid interjööri-arhitektuuri-disaini-elustiili vihjeid jagab oma Instagramis @johannalisete. Tema projektidega saab tutvuda kodulehel www.johannalisete.com