1. Valge vs hele viimistlus

Meie kliimas võiks hele viimistlus tähendada julgust interjööri tuua ka puhast valget. Beežikad-kreemikad ja hallikad toonid võivad mõjuda suvises interjööris väga kergelt ja sillerdavalt, kuid sügisttalvises valguses loob beež või hall interjöör järsku pisut rusuva meeleolu. Seda eriti põhjapoolsetes tubades ja esimesel korrusel, kus võiks rohkem kasutada just valget. Valgusküllasemates ja päiksepoolsemates ruumides beežikaid toone iseenesest kartma ei pea — oht tekib siis, kui ruum on väga monotoonne — kombineeri mahedaid murtud toone puhta valge pinnaga ja mängi kontrastidega.

2. Pisut värvikaid detaile

Liiga kahvatut üldilmet aitavad vältida üksikud rõõmsad värvilaigud. Neid ei pea olema üldsegi palju. Piisab särtsakast roosast diivanist või hoopiski mõnest värvilisest diivanipadjast või põnevast valgustist. Talveväsimus ongi ruumist hetkega pühitud!

3. Värvi mõni kogukas mööbliese valgeks

Pole suuremat valguseröövlit, kui suur ja kogukas mööbel. Sellepärast ongi skandinaavlaste interjöörid enamasti sisustatud üpriski vähese mööbliga, mis on kerge ja õhuline. Asjad peidetakse panipaikadesse ning muu vaateväli on puhas. Kui su kodus riivab silma ja röövib valgust mõni suur ja kohmakas tumedates toonides kapp, võta kätte värv ja pintsel ja värvi kapp valgeks — tulemus võib mõjuda väga üllatavalt!

3. Kodutekstiilide võlujõud

Millegipärast on meil tavaks akende ette panna paksud tumedad kardinad. Arusaadav, kui tegu on magamistoaga, kuhu paistab tänavavalgustus või kuhu avanevad naabermaja aknad. Mujal ruumides puudub aga pimendavateks kardinateks igasugune vajadus, seda eriti talvisel ajal, kus valgust ja on niigi vähe. Skandinaavlaste kardinad on heledad ja õhulised, kui nad kardinaid üldse kasutavad. Üha enam kogub populaarsust trend kardinatest üldse loobuda.

Ka teistel kodutekstiilidel on interjööri kujundamisel suur mõjuvõim. Dramaatilised tumedad põrandad saab ilmekamaks ja pehmemaks muuta heledate vaipade abil. Samuti võib ühetoonilisse interjööri tuua vaiba abil puuduvaid värve. Vaip juba iseenesest toob ruumi sooja ja hubase puudutuse, mis talvisel ajal vägagi ära kulub.

4. Korralik valgustus

Iseenesestmõistetavalt aitab pimedust trotsida korralik valgustus. Tähelepanu võiks pöörata ka valgusti disainile, sest see on oluline ruumikujunduse element. Ühest laevalgustist jääb põhjamaises pimeduses väheseks ning meeleolu tasub luua mõne täiendava aktsentvalgustiga, olgu selleks siis kas põranda- või laualamp või mõni põneva vormiga seina- või aknavalgusti.