Siin on mõned Soome, Rootsi ja Läti disaintooted. Naaberriikidesse reisides võib leida just sealt midagi, mis kõnetab ja oma kodust puudu on.

PÕHJAMAISELT KARGE SOOME

Soome disainis on märgata, kuidas sealsed kunstnikud, disainerid ja meistrid on ammutanud inspiratsiooni Skandinaavia kargest loodusest. Fookuses on naturaalsed ja keskkonnahoidlikud materjalid, orgaanilised vormid, jätkusuutlikkus ning kerge mängulisus.

Disaineriduo Aamu Songi ja Johan Olini loodud valgusti Valopallo on ehe näide soome disaini lihtsusest ja puhtast ilust. Valgusti meenutab lumepallide kogumit, mille mängulisus ja õrn vorm sobib hästi nii söögilaua kohale kui ka magamistuppa. Disainerid valmistasid valgusti legendaarse Soome ettevõtte Aarikka 60 tegevusaasta näituseks. Valopallo osutus nii populaarseks, et see pandi tootmisesse ja nüüd on kõigil võimalik see endale soetada. Aarikka tegutseb juba 1954. aastast ja praeguseks on ettevõttest kujunenud mainekas disainimaja.

Valopallo valgustit täiendab suurepäraselt Saija Malila loodud puithelmestega keraamiline vaas Nuppu, mis on saadaval pehme naturaalvalge ja julge musta viimistlusega. Malila paneb toodete valmistamisel suurt rõhku materjalide kvaliteedile ja keskkonnahoidikkusele.

Foto: Aarikka

Pidulikkusega seostuvad tavaliselt läikivad materjalid, aga disainer Pauliina Aarikka on suutnud tõestada, et õigeid proportsioone ja vorme kasutades on võimalik luua seda ka puiduga. Piduliku, ent kergelt romantilise ja nostalgilise meeleoluga sisustustoodete sari Keisarinna lisab pea igasse interjööri skandinaavialikku luksust. Disainer Aarikka on loonud samas võtmes puidust tooteid, nagu diivanilaud, lauavalgusti ja küünlajalg. Elegantne diivanilaud sobib mõõtude ja vormi poolest suurepäraselt ka magamistuppa öökapiks. Selline laud on igas ruumis väga praktiline ja äärmiselt dekoratiivne lahendus.

Fotod 2x: Aarikka

Romantilisel ja pehmete vormide lainel jätkates ei saa jätta märkamata kaunist portselankoogialust Mamselli, mille jalga katab puitpärlitest rõngas. Stiililt sobib selline koogialus silmailuks vabalt nii maamajja kui ka modernsesse linnakorterisse.

Taaskord on keskpunktis puit, mängulisus, romantiline vorm ja kerge pidulikkus. Suuremad mummude armastajad saavad soetada praktilisi tarbeesemeid, nagu juustunuga, koogilabidas ja sõel. Sellised tooted rõõmustavad ja toovad toiduvalmistamisel naeratuse näole.

AJATU JA STIILIPUHAS ROOTSI

Rootsi disainerid näevad vaeva, et toodete kvaliteet oleks alati tasemel ja visuaalne pool pakuks rahulolu pikkadeks aastateks. Iga interjöör, olgu selleks kodu või avalik ruum, vajab killukest loodust ja rohelust. Atelier 2+ disainerid Worapong Manupipatpong ja Ada Chirakranont valmistasid kasvuhoone, mis on piisavalt väike, et mahtuda tuppa ja samal ajal piisavalt suurt, et luua sinna miniaed. Kasvuhoone on disainobjekt ja sealne aed kui kunstiteos, mis on väärikalt kaitstud klaasiga. Aiamaa loob igaüks loomulikult ise, tunnetades ja katsetades, milline tulemus toob rahuldust ja rõõmu. Kasvuhoone on valmistatud saarepuust ja karastatud klaasist ning pakub ruumis viibijatele midagi enamat, kui lihtsalt üks ese seda teha võib.

Kasvuhoone Greenhouse

Pehme joonega nagi Wave

Nagi võimaldab luua seinale lõputu lainejada, mis mõjub interjööris dekoratiivselt ja loob varjudemängu. Ühe seinanagi lõppedes saab jätkata järgmisega. Nanni Holéni eesmärk oli luua orgaaniline vorm, mis on peale praktilisuse ka silmale ilus. Toote valmimisel ei teki peaaegu üldse jääke, kuna ühest metallitükist lõigatakse üks lainejada, millest valmib kaks pikemat seinanagi.

Nagi Wave

Redel ja klapptool Stepladder

2011. aastal pälvis redel mainekatelt disainiajakirjadelt Wallpaper ja Rootsi Elle Decor aasta parima mööblieseme tiitli. Disainer Karl Malmvalli eesmärk oli luua võimalikult stiilne redel, mis oleks osa interjöörist ega oleks peidetud kuhugi keldrisse. Redelit on võimalik kasutada ka klapptoolina, mis annab tootele olulise lisaväärtuse ja praktilisuse, samuti kuulub komplekti minimalistlik seinakonks, millele saab redeli riputada.

Redel ja klapptool Stepladder

Pouf ehk tumba Björk

Inspiratsiooni ammutas disainer Lena Bergström Rootsi loodusest, täpsemalt andis tootele vormi ja mustri kasepuu. Björk tähendab rootsi keeles kaske. Bergströmi arvates moodustab tekstiil interjööris kauni pinna, mis on sama loomulik nagu kivid või puit looduses. Tumba koosneb 100% villast ja iga toote värvus varieerub, kuna see valmib käsitsi ja mõju avaldab ka aastaaeg, mil lambad saavad pügatud. Kasutusmugavust lisab tootele kelmikas nahast käepide, mis sümboliseerib kase tüve valget osa.

Tool Torso

Visuaalselt kerge ja minimalistlik tool Torso sobib nii kodusesse interjööri kui ka kontorisse. Lihtne vorm ja iseloomuga nahast seljatugi moodustavad ideaalse ning stiilipuhta terviku, millest on raske mööda vaadata. Tool toob esile looja Lisa Hillandi kired, nagu moe- ja tootekunst. Tool oleks tõesti justkui riietatud. Raam toodetakse tehases ja nahast detailid valmistatakse algusest lõpuni käsitsi. Tulevikus on plaanis luua veel nahkseljatoed, et klientidel oleks rohkem võimalusi toolidele "riideid" valida.

Tool Torso

AVASTAMISVÄÄRNE LÄTI

Läti on meile mugavalt lähedal ning sealne disain on rikkalik ja pakub avastamist väärt disaini. Valgusti "The Bride" puudrine valgus ja naiselik õrnus mõjuvad lummavalt. Kergus, mida valgusti endas kannab, paneb unistama ja viib meeled muinasjuturadadele rändama. Paber kui traditsiooniline materjal on saanud hoopis teise vormi ja uudse kasutuse. Iga valgusti muster on ainulaadne, kuna toode valmib 100% käsitsi ja kannab endaga meistri puudutust. Valgustisarja "The Bride" disainer on Ieva Kaleja ja peale laevalgustite saab kollektsiooni täiendada põranda- ja lauavalgustiga.

MINT Furniture

Tavapäraselt valmib köögimööbel eritellimusena, aga Läti disainerite meeskond ettevõttest MINT Furniture on loonud köögimööbli mooduli, mis on stiilne ja sobib hästi nii väiksesse kui ka avarasse köögiruumi. Selline lahendus mõjub värskendavalt, kuna erineb harilikust köögimööblist just puhta ja avatud vormi poolest. Valikus on üheksa viimistlusvarianti ja soovi korral saab klient teha ka väikeseid muudatusi.

MINT Furniture

Keraamika

Andekas Läti keraamik Laima Grigone valmistab karakteriga nõusid, mis loovad meeleolu ja pakuvad visuaalset naudingut. Portselanist tee- või kohvitass LAVA on nagu merevaht – õhuline, kerge ja ainulaadne. Piimavaht kohvil ilmselt vaid täiustaks seda. Märkamata ei saa jätta teekannu, mille teeb eriliseks kadakapuu oksast sang. Selle on Grigone ise Läti mererannast korjanud. Kuivanud oks viimistletakse linaseemneõliga ja ühendatakse teekannuga kanepinööri abil – äärmiselt harmooniline ja kaunis tulemus.

  • Lugu ilmus uue sisustusajakirja Disain, Interjöör & Arhitektuur värskes numbris. Telli ajakiri endale SIIN.