Ebatavaliselt kõrgete lagedega ruumid nõuavad ka massiivsemaid valgusteid või valgustite gruppe. Õigele kõrgusele paigaldatud valgustitega saab eluruumi muuta visuaalselt madalamaks ja hubasemaks ning siduda tervikuks interjööriga.

Valgusti peab olema vaadeldav ka teiselt korruselt ning seepärast ei tohi juhtmete ja riputustrosside rägastik ning valgusallikas visuaalselt häirima jääda.

Igalt suunast visuaalselt atraktiivne valgusti sarjast Plane firmalt Tom Dixon tuleks komplekteerida vastavalt interjöörile eritööna.

Hea oleks kombineerida omavahel valgusteid, mille kupleid saab reguleerida erinevatele kõrgustele. Nii on võimalik luua ruumi isikupärane ja mitmetasandiline lahendus ning jätta valgustist „mahukam“ mulje. Kõrgemad ja suuremad ruumid võimaldavad välja tuua rippvalgusti elegantsi, kuid samas peab tulemus olema visuaalselt esteetiline. Olenevalt toa suurusest võiks presenteerida ühte-kahte või enamat dekoratiivset valgustit.

Firma Vistrosi rippvalgusti Jube erinevat tooni klaasidega (suitsuhall, vana roheline, pruunikas kollane) kombineeritav disainvalgusti loob õdusa meeleolu.

Efektset rippvalgusti Alysoid on saadaval kolme erineva läbimõõduga: 34 cm, 43 cm ja 51,5 cm. Valgusti kõrgused: 54 cm, 80 cm, 100 cm ja 170 cm.

Valgusega saab ruumi palju mõjutada ja seetõttu on ülikõrgete lagedega toa puhul oluline valida rippvalgustid, mis suudaksid valgust anda põrandani. Valgusvõimsus võiks olla topelt tavapärasest.

Kindlasti soovitame kasutada kihilist valgustamist kombineerides omavahel seina-, põranda ja suuremaid laualampe. Võimalusel ka süvisvalgusteid ja karniisivalgust.

Milline on valgusti õige riputuskõrgus ja suurus?

Kui tavalagedega toa rippvalgusti minimaalne riputuskõrgus põrandast võiks olla rohkem kui 2 meetrit, siis enam kui 4-meetrise kõrgusega ruumis tuleks leida lae ja põranda vaheline keskpunkt (umbes 3m põrandast) – just sellisel kõrgusel võiks olla valgusti dekoratiivne osa ehk kuppel. Mida suurem on valgusti, seda kõrgemale saab paigaldada ja vastupidi. Tulenevalt ruumi suurusest ja kõrgusest, tuleks valida vastavas skaalas valgusti, mis oleks toa mõõtudega propotsioonis.

Kõrged laed lubavad mänguruumi ning avar ruum võimaldab kasutada väga erinevaid, nii ühe kui mitmete kuplitega rippvalgusteid. Näiteks 20 ruutmeetri suurusesse ruumi võiks paigaldada vähemalt 80 cm läbimõõduga lühtri.

Rippvalgusti San Marco firmalt Luci Italiane.

Mida jälgida kaalult raske valgusti riputamisel?

Valgusti valikul tuleb kindlasti tutvuda valgusti kaaluga, et veenduda eelnevalt kas kavandatavasse lakke saab riputada tavameetodil vastavat valgustit või on vaja lae taha paigutada lisa kinnitussüsteem või tugevdusplaat.

  • Betoonlakke paigaldatakse valgusti selleks ettenähtud kruvide või konksuga, mille vastupidavus, suurus ja tugevus on valitud arvestades lühtri kaalu. Eraldi laetugevdusi üldjuhul vaja ei ole.
  • Ripplakke saab raske valgusti paigaldada juhul kui ehitusjärgus on lae taha paigutatud vastav tugevdusplaat, mis on korralikult kinnitatud põhilae külge. Valgusti kinnitataksegi läbi ripplae kinnitusplaadi külge. Samal meetodil on võimalik kasutada ka keermelatti, mis viiakse läbi ripplae põhilakke ja toimib riputusmehhanismina.
  • Enne raske lühtri paigaldamist tasub kontrollida kinnituskonksu vastupidavust riputades konksu otsa samaväärse kaaluga mass või vana valgusti, mille purunemine ei tooks kaasa suuremat kahju. Kui mõne aja möödudes ei ole konks nihkunud paigast ja on korralikult fikseeritud siis tasub paigaldada lühter oma kohale.

Kõik kinnitusvahendid soovitame soetada kohalikust ehituspoest ja mitte kasutada valgusti pakendiga kaasas olevaid konkse, kruvisid või muid paigaldusvahendeid.

Jaga
Kommentaarid