Lugemisvalgusti juures on oluline, et seda oleks kerge seada sobivasse asendisse, eelkõige optimaalsesse kaugusesse vaadeldavast objektist ehk ideaalis muudetava kõrgusega. Mugav on kasutada lampi, mille kuppel on suunatav, valgusvihu laius küllaldane nii, et valgustaks ära kogu vajamineva ala. Lamp peaks jääma silmadest madalamale.

Suure ulatusega ja hea suunatavusega LedsC4 lauavalgusti Invisible.

Liialt väikese lauapinna korral saab kasutada näpitsvalgusteid
või hoopis laua juurde asetatud põrandavalgusteid.

3,8 W lediga näpitsvalgusti Arras. Foto: Kodukiri

Ideaalis saame rääkida personaalsest valgusest, igale lapsele tema vanusest, vajadustest lähtuvalt saab luua erinevaid valgusreziime. Seda võimaldab valgusallikate mitmekesisus, nende timmimise võimalus, leed-retrofit lampide juhitavus Wifi või Bluetooth signaali abil.

Väga teadlik lapsevanem võib luua suisa valgustuse reguleerimise vastavalt ööpäevarütmile, mil hommikuti vajame külmemat valgust ( 4000-5000 kelvinit) kiiremaks ärkamiseks ja õhtuti hämaramat ja kollast valgust( 2700 kelvinit ja 30-50 luksi) puhkama ja magama sättimiseks.

Sellised valgustid leiate Hektor Light esindustest.

Tasub teada, et lauavalgusti on ruumis kõigest üks valgusallikas, et tagada lugemisalal ja õppimislaual piisav valgustugevus. Lapse kirjutuslaua tööalale langev valgustihedus võiks olla 500 ja selle lähiümbruses 300 luksi.

Luks (lx) on valgustihedus (intensiivsus), mis näitab valguse intensiivsust valgustatava objekti teatud punktis. Kui valgustile või valgusallikale on märgitud LED’i valguskogus, mis on näiteks 1000 Luumenit ja see koondatakse 1 ruutmeetrisele pinnale siis valgustihedus sellel pinnal on 1000 Luksi. Nii on võimalik välja arvutada, kas lamp annab kirjutuslauale piisavalt valgust.

Alati peab kasutama lisaks kohtvalgusele täiendavalt ka üldvalgust, et ei väsitaks asjatult silmi, sest teatavasti pupillid laienevad ja ahenevad vastavalt valgustugevusele. Valguse ühtlasem jaotumine vähendab kontraste valgete ja pimedate piirkondade vahel ning võimaldab silmadel töötada ühtlases mugavas valguses.

Arvutis töötamiseks kasutatakse ruumis tausta- või peidetud valgust (karniisi või süvisvalgusteid), mis ei segaks ekraani ega hakkaks sealt tagasi peegelduma. Pimedas toas eredalt valgustatud ekraan mõjub väga suure kontrastina ja see hakkab aja jooksul last väsitama ning lõppkokkuvõttes võib hakata mõjuma negatiivselt tema psüühikale.

Silmade tervise seisukohalt on oluline, et valgus oleks küllaldane, kuid samas ei pimestaks. Tasub vältida nii ala- kui ülevalgustamist, sest mõlemad äärmused on silmale ebamugavad. Siinkohal on abiks valgustid, mille sisse on ehitatud kaasaegsed valgustugevuse juhtimise funktsioonid, mis võimaldavad valgust individuaalselt reguleerida. Peame silmas leedlampide hämardamist.

Lapsetoa valgustid olgu praktilised

Kaasaja märksõnaks on saanud silmasõbralikkus. Oluliseks on saanud valgustus ise, mis tänu tehnoloogia kiirele arengule on palju säästlikum ja võimalusterohkem. Uue põlvkonna valgusallikas on keskkonnasõbralik LED, mis sobib hästi ka lastetuppa.

Leedvalgustite puhul tasub jälgida valgusvoo luumenite ja valgus(värvus)temperatuuri kelvinite näitu.Valgusallika võimsust wattides näitab valgusti efektiivsust ehk kui palju võimsust vajatakse antud valgusvoo tootmiseks. Viimane on teave elektrikulu kohta tunnis.

Oli aeg, kus õppimiseks ja kirjatöödeks peeti vajalikuks vähemalt 60W hõõglampi. Tänapäeval saab selle asendada 8W LED-iga.

50W halogeeni saab aga asendada 5-8W LED-iga ja 11W säästupirni 7W LED-iga.

Valgusvoog luumenites näitab kui palju lamp annab valgust. Mida suurem luumenite arve, seda rohkem lamp valgust annab.

Värvustemperatuuri number kelvinites annab meile teada kas on tegemist külmema või soojemat tooni valgusallikaga. Neutraalne valgus on vahemikus 3000-4000 K.

Tasub teada, et LED-de puhul on valgustustase seotud valguse spektriga. Mida kõrgem on värvustemperatuuri näitaja, seda väiksem võib olla valgustihedus lx-des.

Kui värvustemperatuur on 2700K, peaks minimaalne valgustihedus silmade kõrgusel olema 337 lx, kui aga värvustemperatuuri tõsta 6500K, siis valgustihedus võib jääda minimaalselt 255 lx.
Kuid valguse värvi valik on peaasjalikult psühholoogia ja esteetika küsimus ning sõltub sellest, mida pidada loomulikuks.

Ideaalne on räigusvaba valgus

Kui kasutame lapse toa laes leedvalgusteid tuleks vältida valguse räigust ehk silma ei tohi häirida otsene pimestav valgusvoog.Valgustite räigusvaba toime saavutatakse tänu erilisele optikale, mis omakorda tagab ühtlase valgusjaotuse. Räigusenäitaja UGR peaks olema alla 19. Mida väiksem number, seda silmasõbralikum valgus.

Puutetundliku dimmeriga 4W leedvalgusti Kelvin.

Et lapsel oleks põnev

Valguse juhtimisele pööratakse endiselt suuremat tähelepanu, sest eesmärgiks on tagada inimese heaolu ja seadmete kasutusmugavus läbi valgustehnoloogia arenduse ka kodus. Miksmitte seda mängulist võimalust kasutada ka lapse toas.

Kui nutiseadmest juhitavad lahendused on tänane päev siis näiteks uuema aja trendiks on saanud suurt populaarsust kogunud häälkäsklusele alluv süsteem nimega Alexa. See on Amazoni toode, mis töötab häälkäskluste juhtsüsteemina. Kasutaja saab Alexaga mõjutada teatud seadmeid kindlate fraaside abil, mis on mõistetavad süsteemile. Praegu on sellega võimalik lampe sisse ja välja lülitada ning valgustugevust reguleerida. Vaja on vaid pidevat Wi-Fi ühendust ja vooluvõrgus olemist.

Intejööri muuta saab ka patareiga, kaasaskantavate valgustite omamisega, mis on just viimase aja trendiks. Valgustite asukoha muutmisega luuakse lisa tsoone ruumis erinevateks tegevusteks.

Estiluz kaasaskantav patareiga valgusti Circ.

Jälgi, et valgustid oleks turvalised

Turvalisust silmas pidades võiks valida lauavalgusti, mille kuppel on mittepurunevast materjalist. Kindlasti tuleks vältida valgusteid, millel on teravad servad või mis lähevad kuumaks, sest nii võib kokkupuutel tekkida kõrvetus oht. Tasub teada, et halogeeni klaaskolvi temperatuur võib tõusta kuni 600 kraadini aga LED-i sisetemperatuur on 40-60C. Seega võib eelistada leedlampe.

Veel valik erinevaid lauavalgusteid.

Avapilt

Jaga
Kommentaarid