Õli-vaha

Soovitav on kasutada tooteid, mis koosnevad looduslikest taimeõlidest ja vahadest ning mida võib kasutada isegi laste mänguasjade puhul.

Tihtipeale arvatakse, et õli-vahatatud pind ei paku eriti kaitset puidule ning kaunis mööbel võib ruttu muutuda plekiliseks õudusunenäoks. Tegelikkuses õigete toodete ning õige pealekandmise tulemusena sellist asja ei juhtu. Õli-vahatatud pinnad tõrjuvad erinevaid vedelikke väga edukalt ning tavaliselt piisab kuiva või õrnalt niiske lapiga pühkimisest, et pind puhtaks saada. Küll aga peaks silmas pidama paari olulist nüanssi, kui omad täispuitmööblit, olgu see siis õli-vahaga töödeldud või lakitud.

Ära jäta kunagi niiskeid või märgasid esemeid pinnale pikaks ajaks seisma. Vedelik läheb alati kergemat teed pidi ning lõpuks jõuab ta ikka puiduni pinnale sattunud vedelikud kõrvalda võimalikult kiiresti. Mida kauem vedelik pinna peal seisab seda tõenäolisem on, et ta võib ükshetk kahjustada pinda. Siinkohal kannatavad õli-vahatatud pinnad ka edukalt veini plekke, kui nendega koheselt tegeleda ära aseta kuumasid esemeid otse pindadele. Kui vedeliku pinnale sattumise korral piisab lihtsalt selle pühkimisest siis kuuma kahjustuse korral tuleb juba rohkem tööd teha, et pind korda saada.

Õli-vaha plussid

  • looduslik
  • lihtsasti hooldatav. Ei maksa karta õli-vahatatud pindade hooldamist, see on tavaliselt väga lihtne ning võtab olenevalt tööpinna suurusest ca 1h
  • lihtsasti parandatav
  • lihtne kodustes tingimustes teostada hooldus-ja parandustöid

Õli-vaha miinused

  • tuleb regulaarselt hooldada, st õli-vahatada 1-2 korda aastas või olenevalt kasutusest ja mööblist.

Foto: Good Soul Shop / Unsplash


Lakk

Võrreldes õli-vahaga on lakitud pind tugevam ja peamiselt hooldusvaba. On ütlus, et parim kaitse puidule on lakk.

Levinud arvamus on, et lakitud pind on veekindel. Laias laastus jääbki pind veekindel, kuid pikalt pinnal püsiv vedelik võib ikkagi lõpuks leida tee puiduni ja kui tegemist on värvilise vedelikuga on seda võimatu kätte saada, ilma üleni lihvimata. Lakitud pindade puhul soovitame jälgida samu nüansse, mida peaksid jälgima ka õli-vahatatud pindade puhul.

Laki plussid

  • tugev
  • niiskuskindel
  • hooldusvaba

Laki miinused

  • defekti parandamine lokaalselt on keeruline
  • kui tuleb aastate jooksul hetk, kus sooviks pinda uuendada on seda kodustes tingimustes keerukas teha

Toonitud pindadel on valik viimistluste puhul pisut erinev. Lakitud pindu toonime enamasti peitsiga ning õli-vahatatud pindu spetsiaalsete toonitud õli-vahadega. Kui on soov kindlasti mingit tooni saada, siis küsi selle kohta juba täpsemalt spetsialistilt.

Ka vannitoas võib julgelt kasutada nii lakitud kui ka õlitatud pindu. Õli-vahatatud ja lakitud pinnad näevad välja suhteliselt sarnased. Seega meie arvamus on, et viimistluse valik tuleks teha silmas pidades enda eelistusi. Kui tunned, et ei soovi muretseda sellepärast, millal peaks pinda uuesti õli-vahatama, vali lakitud pind. Kui sulle aga meeldib nokitseda aeg-ajalt ja looduslik on sinu meele järgi, siis vali õli-vaha.

Tegelikult see valik nii lihtne ongi ning enamasti selle põhimõtte järgi ka valik tehakse.

Allikas: Afurn