1. Tõsta mööbel ringi

See nipp ei maksa rohkem kui mõned tunnid sinu väärtuslikust ajast. Isegi kui arvad, et nii on kõige parem nagu praegu, siis mõtle korraks, kuidas oleks, kui diivan on hoopis teises seinas. Või kui telekas ei olegi aukohal? Äkki on mõistlik diivan ja tugitoolid vastastikku sättida, nii et saad pereliikmete ja külalistega mõnusasti juttu ajada? Alati tasub mööbli ümberpaigutusega katsetada, sest kui tulemus kohe üldse ei meeldi, saad ju kõik kapid ja kummutid oma kohale tagasi panna.

2. Värvi põrand ära

Kui sul on värvitud põrand, on lihtsamast lihtsam see üle võõbata. See on ühe nädalavahetuse töö ja pole üldse kallis. Kuidas tundub näiteks… must või hoopis valge? Kui see mõte tundub ahvatlev, aga kardad veidi, siis ammuta ideid näiteks Pinterestist ja veendu, kui ägeda ilme on vaid paari värvikihiga võimalik kodule anda. Peale musta ja valge leidub veel teisigi kihvte värve, vaja on lihtsalt natuke fantaasiat.

3. Värvi ära üks sein

Ka ühe seina (või miks mitte kahe) värvimine on ühe nädalavahetuse töö ja mõtle, kui tore on esmaspäeval töölt koju tulla ja oma uude elutuppa astuda! Ühte seina ei lähe nii palju värvi, et see su eelarve lõhki lööks, ja isegi kui esimene valik läheb metsa, ei ole uue portsu ostmine ülearu kallis.

4. Tee riiulid korda

Võta riiulitelt kõik nipsasjad, raamatud ja ajakirjade kuhjad maha ja vaata neile hoolega otsa. Kui palju sa neid vanu sisustusajakirju tegelikult vaatad? Kas kõik need nipsasjad sulle üldse meeldivad või on pooled neist tädi Malle kingitud ja sa pole söandanud neid taaskasutusse viia? Võta julgus kokku ja säti riiulisse ainult need asjad, mis sulle tõesti meeldivad ja mis omavahel kokku sobivad. Võib-olla on sul sahtlis mõned väiksed fotod, mis passiksid kenasti riiulisse ja looksid toas hoopis uue meeleolu?

5. Osta uus vaip

Vaiba mõju elutoa ilmele on tohutu. Mine surfa veebipoodides, käi läbi sisustuspoed ja vali uus vaip välja. Trendikate mustritega on väga lihtne elutoale moodsamat ja värskemat ilmet anda.

6. Too koju uus diivan

Diivan on elutoa keskpunkt ja selle vahetamine muudab toa otsekohe uueks. Uut diivanit ei osta sa ilmselt igal aastal, nii et kaalu enne lõpliku otsuse tegemist ost hoolega läbi. Mõtle selle mõõtudele, värvile, disainile, materjalile ja funktsionaalsusele. Kas tahad sellel niisama istuda või ka näiteks külalisi majutada. Kas sul on väiksed lapsed või lemmikloom? Asjaolusid, mida diivani valikul arvesse võtta, on väga palju.

7. Pane kokku pildigalerii

Kas oled näinud sisustusajakirjades või Pinterestis tuhlates ägedaid pildigaleriisid, mis inimestel seina peal on, aga ise arvad, et sina küll ei oska sellist kokku panna?

Siin on sulle paar nippi:

  • Otsi välja fotod, joonistused, lemmikpostkaardid, tütre esimene kleidike, reisilt kaasa toodud mask või mis iganes esemed, mida tahad üles riputada.
  • Püüa leida mingi ühine omadus, mis neid seob, näiteks värv või teema.
  • Lisa galeriile paar väikest huvitava raamiga peeglit.
  • Pildigalerii keskele võid paigutada ka väikese riiulikese, kuhu peale saad asetada eseme, mida üles riputada ei ole võimalik.
  • Mängi paigutusega nii kaua, kuni rahule jääd.

8. Värvi mõni mööbliese üle

Kui su elutoas on näiteks kummut, millele väike värvimistöö liiga ei tee, siis proovi järele. Ägeda asja võib välja võluda ka mõnest vanast polüesterlakitud nõukaaegsest mööbliesemest.

9. Vana hea tekstiilivahetus

Kindla peale minek on kardinate, patjade ja katete vahetamine. See pole keeruline ega ülearu kulukas, aga annab su toale uue ilme nagu naksti. Kangapoest tulles hüppa läbi ka aiandist või lillepoest, osta paar uut toataime ja su tuba ongi nagu uus!