Kui oled köögirätikuga hooletu, ei lase neil korralikult ära kuivada, armastad nendega musti tööpindu pühkida ja vahetad neid harva, siis tea, et neile koguneb palju kahjulikke baktereid, mis meie soolestikku ja seedimist ärritavad.

Pesemata köögirätikutel on haigusetekitajaid, mis vohavad sellel eriti hästi veel siis, kui köögirätt on niiske või puutub kokku lihaga.

Teadlased viisid läbi uuringu, kus andsid välja valitud uurimisaluste kodusesse majapidamisse kasutamiseks 100 puhast rätikut. Katses osalejad võisid kuu aja jooksul köögirätti pesta nii tihti, kui nad soovisid. Küll aga puudusid kindlad ettekirjutused, kuidas ja kui tihti peaks köögirätti puhastama. Kuu hiljem kogusid teadlased köögirätid kokku ja uurisid, millised eluvormid köögirätikutel kasvavad. Tulemused polnud sugugi head. Mikrobioloogid leidsid ligikaudu pooltelt rätikutelt kahjulikke mikroobe, sealhulgas ka eriti ohtlikke kolibakterid.

Köögirättidel, mis tulid kodudest, kus pererahvas tarbis liha, oli rohkem kolibaketereid, kui köögirättidelt, mida kasutasid taimetoitlased. Küll aga leiti, et taimetoitlaste rätikutel leidus suurema tõenäosusega bakterit, mis kannab nime Enerococcus. See võib viia infektsioonideni, eriti vanemas inimeste hulgas.

See, millist tüüpi bakterid sinu köögirätikul pesitsevad, sõltub paljustki sinu menüüst, köögirätiku kasutuskorrast ja niiskusest. Mikrobioloogide sõnul võiksid inimesed pesta oma köögirätikuid lausa üle päeva.

Siin on mõned nipid, kuidas hoida oma köögirätik võimalikult bakterivaba:

  • Hoia köögirätt kuivana. Bakterid armastavad niiskust ja mida niiskem on köögirätt, seda paremaks kasvulavaks see neile on. Hoia köögirätte kohas, mis pole umbne ja kus nad saavad peale kasutamist kuivada. Eelista ka köögirätte, mis sisaldavad nailonit või polüestrit, sest need kuivavad kiiremini kui köögirätid, mis on valmistatud ainult puuvillast.

  • Kasuta erinevateks ülesanneteks erinevaid köögirätte. Uuringust ilmnes, et kui sama köögirätti kasutatakse erinevateks toiminguteks, leidub sellel rohkem kahjulikke baktereid. Niisiis on parem, kui kasutad igaks asjaks eraldi köögirätti.

  • Kui jagad kööki teiste inimestega, pese köögirätte tihedamini. Mida rohkem inimesi jagab kööki, seda suurem on tõenäosus, et rättidel on erinevaid baktereid. Seetõttu on mõistlik pesta oma köögirätikuid tihedamini.

  • Ole eriti ettevaatlik, kui pühid köögirätikusse lihaga kokku puutunud käsi. Lihaga kokkupuutel on suurem tõenäosus, et köögirättidele teevad pesa näiteks kolibakterid. Eriti siis, kui tegemist on lehma-, lamba- või kitselihaga. Hoolikas ole ka siis, kui katsud juustu.

  • Kui kahtled, siis nuusuta. Kui rätik lõhnab imelikult, siis järelikult on see täis mikroobe ja vajab pesu. Lisaks võiksid köögirätikud peale pesemist ka ära triikida.

Allikas: businessinsider.com