Ideaalis vajame hommikuti rohkem valgust, õhtuti enne uinumist aga hämarat ja sumedat valgust. Lahenduseks on valgustugevuse reguleerimine, erinevat tüüpi valgustite kasutamine ja valguse oskuslik suunamine.

Laelamp on ruumis kesksel kohal üldvalguse andmisel. See peab tagama, et valgustatus oleks ühtlane ja küllaldane erinevateks igapäevatoiminguteks, nagu koristamine või pimedal hommikul riietumine. Õigesti valitud valgusti annab ruumile soojust ja avarust ning ei pimesta ega tekita häirivaid peegeldusi ja varje. Pimestamise vältimiseks ei ole hea panna täpselt voodi kohale otse alla suunatud valgusvihuga ja lahtise kupliga valgusteid. Seepärast võiks kasutada valgusteid, mille valgusallikaid pole üheski võimalikust vaatlemissuunast näha või mille valgusvoog on suunatud ülespoole. Tasub ka teada, et liigselt matistatud ja värvilisest klaasist või kangast kuppel võib valgust „summutada“ ega taga piisavat valgustatust. Magamistoas piisav valgustihedus on 200 luksi ühe ruutmeetri kohta.

Tootja Slamp valgustid sobivad hästi magamistuppa.

Madalate lagedega ruumidesse sobivad plafoonid ja vastu lage asetsevad valgustid. Lühtrid ja rippvalgustid võimaldavad rohkem mänguruumi kõrgete lagedega magamistubades.

Uudne on rippvalgusti kasutamine voodi kõrval päises. See on mugav viis anda oma magamistuppa lisavalgust ning ühtlasi parandada üldist väljanägemist. Selliseid rippvalgusteid võib paigaldada sümmeetriliselt kahele poole voodit.

Üldvalguseks sobivad hästi ka süvistatavad lambid. Nende kasutamiseks peab juba eelnevalt ehitusprojektis arvestama vastavate nõuetega.

Lakke, kus pole ruumi süvise tegemiseks või kus lae materjal ei võimalda süvistada, saab kasutada pinnapealseid suundvalgusteid.

Hubase valguse loomiseks sobib hästi peidetud valgusti, mis ei ole ruumis nähtaval. Viimase saab paigaldada nii lae- kui seinakarniisi. Tänu leedribade kasutuselevõtule saab valguse hõlpsasti panna ka mööbliesemete alla või sisse. Karniisivalgustuses tuleks arvestada keskmise valgusvooga 2000 lm/m võimsusega 15 W või rohkem.

Hubasust saab tuppa tuua põranda- ja lauavalgustitega. Õdusus sünnib läbi valguse ja varju, kus osa ruumist on varjus ja osa on rohkem väljavalgustatud. Laualambi valikul on rusikareegliks, et valgusti peab olema 1/3 öökapi suurusest. Kui ruumi on vähe või kui öökapp on väike, siis võib kasutada ovaalse ja ristkülikukujulise kupliga valgusteid.

Madalad põrandavalgustid mõjuvad soojalt ja ligitõmbavalt. Nende kuma valgustab ühtlaselt ümbritsevat ala ja lähedal olevaid mööbliesemeid. Keskmisest kõrgema põrandavalgustiga saab välja valgustada mõne ruumi kaugema osa või panna see täitma lugemislambi funktsiooni.

Kohtvalgustid aitavad valgustada ka erilise kujuga ruume. Kaldlagedega ruumis on mõistlik kasutada siinivalgusteid ja suunatavaid kohtvalgusteid. Dekoratiivsed siinid on taas popid tänu elegantsele väljanägemisele.

Karmani liinvalgusti Cupido seest maalitud kuplitega

Seinavalgustit valides peaks mõtlema selle otstarbele: kas vajatakse meeleolu või hoopis lugemisvalgust, kas see peaks olema kitsalt suunatav valgus, mis ei häiriks kaaslast, või võiks olla päises hoopis valguspaneel?

Ideaalne lahendus on paigaldada valgustid voodi peatsisse koos lülitiga, et tule kustutamiseks ei peaks enne uinumist üles tõusma. Seda tuleks juba planeerimise faasis arvestada, siis ei jää seinale juhtmeid paistma. Praegusel ajal kasutatakse üha rohkem targa maja lahendusi: nutitelefoni või häälkäskluste kaudu valguse juhtimist.

Alati tuleks vältida ala- ja ülevalgustamist. Mõlemad äärmused mõjuvad inimese enesetundele, väsitades või muutes meeleolu närvilisemaks ja tusasemaks. Hea valgus võiks anda energiat ning teha rõõmsamaks. Kuigi valgustamisel kehtivad teatud reeglid, siis tegelikult nõuab iga ruum eripärast lahendust. Lahendused on väga personaalsed ning on võimalikud erinevate eelarvetega.

Kogu inspiratsiooni ka Pinterestist.

Jaga
Kommentaarid