Teisaldatavat põrandalampi, mis annab hajutatud, suunatud või peegeldatud valgust, on lihtne paigutada vastavalt vajadusele kas laua, diivani, voodi või tugitooli kõrvale. Nii saab ühtlasi parandada ruumi üldist väljanägemist.

Valgusti valikul tuleks lähtuda mitmest aspektist: ruumi kavandatud tegevusest, toa suurusest ning valgusti kasutegurist ja disainist.

Selles mõttes võib põrandavalgustid jagada funktsionaalseteks ja dekoratiivseteks.

Funktisonaalsete valgustite eesmärk on tekitada nägemismugavus piiratud alal teatud toiminguteks, nagu lugemine.

Valgustihedus alates 200 luksist on optimaalne, kui informatsiooni on palju ja taustpinna kontrast piisav, näiteks valgele paberile trükitud mustad tähed.

Piiratud nägemisega ja vanemad inimesed vajavad rohkem valgust. Oluline on, et valgustit oleks kerge seada sobivasse asendisse, eelkõige optimaalsesse kaugusesse vaadeldavast objektist.

Turvalisust silmas pidades võiks valida põrandavalgusti, mille kuppel on mittepurunevast materjalist.

Idamaade interjöörist inspireeritud põrandavalgusti Jaima (disainer Joan Gaspar) firmalt Marset. Uus kollektsioon on nime saanud Põhja-Aafrika beduiinide telgi järgi. Tekstiilkuppel on saadaval kahes mõõdus ja neljas erinevas värvitoonis.

Pimedal ajal eelista leedlampe – need on energiasäästlikumad ning võivad õhtuti pikalt põleda.

Kindlasti tuleks vältida valgusteid, millel on teravad servad või mis võivad kuumeneda, sest nii võib kokkupuutel tekkida kõrvetuse oht.

Tasub teada, et halogeeni klaaskolvi temperatuur võib tõusta kuni 600 kraadini aga LED-i sisetemperatuur on 40–60 C.

Siinkohal on õigustatud vähese soojaeraldusega ja laia värvispektriga LED-põrandalampide kasutamine. LED-ide eeliseks on ka pikk eluiga, energiasäästlikkus ja vastupidavus põrutustele.

Head lugemislambid

Lugemiseks sobivad põrandavalgustid, mis on suunatavad, kitsama valgusvihuga ja kergesti käsitsetavad.

Efektne suunatav põrandavalgusti Beat kaubamärgilt Tom Dixon

Foscarini valgusti Colibri

Lugemiseks mõeldud põrandalambi valgus peaks olema küllaldane, kuid ei tohiks samas pimestada. Hea oleks vältida nii ala- kui ülevalgustamist, sest mõlemad äärmused on silmale ebamugavad ning võivad tekitada valgusti vahetus läheduses valuaistinguid.

Kuid tasub teada, et liigselt matistatud ja värvilisest klaasist või kangast kuppel võib valgust „summutada“.

Põrandavalgusti valikul on abiks, kui tootja toob oma tootelehel välja räigusnäitaja ehk UGR-i. Sobiv on üldjuhul UGR .

Tänapäeval saad kergesti luua personaalse silmasõbraliku valguse

Siinkohal on abiks valgustid, mille sisse on ehitatud kaasaegsed valgustugevuse juhtimise funktsioonid, mis võimaldavad valgust individuaalselt reguleerida ehk dimmerdada.

Õhuline arhitektuurse vormiga põrandavalgusti Copernica (4,6 W / 427 lm LED) on firma Marset 2017. aasta uudistoode.

Dekoratiivsed valgustid annavad interjöörile sügavust ja hubasust ning mõjuvad pigem disainielemendina. Soovitatav valgustihedus on 10–200 luksi.

Meie eluruumis saavad meelolu luua väga erineva kuju, vormi, värvi ja kõrgusega põrandavalgustid, mille stiil võib olla klassikalisest kuni modernseni. Siin mõned võimalused:

Foscarini väga efektne, puutetundliku valgusregulaatoriga põrandavalgusti Tuareg (54 W LED), mis meenutab natuke raagus puud.

Mõõtmetelt keskmised või veidi suuremad põrandavalgustid vajavad kõrgemat lage ja enda ümber ka avaramat ruumi ning nad ei tohiks meile liikumisel takistuseks saada. Tasub teada, et mida kõrgemalt valgus alla langeb, seda suuremale alale see ka valgust annab. Ja mida suuremaks läheb valgusvihk, seda väiksemaks muutub valgus.

Keskmisest kõrgema põrandavalgusti eksponeerimine annab toale elegantse nüansi.

Valgusti Ribbon firmalt Morosini

Tuues ruumi aga madalad põrandavalgustid, mõjuvad need helendades soojalt ja ligitõmbavalt. Lambi kuma valgustab ühtlaselt ümbritsevat ala ja lähedal olevaid mööbliesemeid.

Foscarini lakitud metallist ja polüetüleenist põrandavalgusti mõjub futuristlikult.

Soovi korral või ruumi puudusel on võimalik valida interjööri kaunistama põrandalamp, mille valgus on suunatav kas üles, alla või mõnd konkreetset objekti valgustama.

Axolighti efektne põrandavalgusti Orchid (3 x 15 W LED)

Delightfulli põrandavalgusti Scotfield

Põrandalamp rikastab interjööri. Loob meeleolu. Täidab pimedad valgustamata alad. Võimaldab kergesti tekitada lugemiseks ja töötamiseks funktsionaalsed alad.

Jaga
Kommentaarid