Nii ei kerkinud messialale üksnes eramud ja kortermajad, vaid vanadele hoonetele leiti ka kogukonnale olulisi väljundeid.

Vana ja kaasaegne

Nutikalt kasutati ära koha eripära, sest toimus mess ju ajaloolises paigas — endise sõjaväe õppekeskuse ja kasarmu alal. Nagu meiegi endistes sõjaväepiirkondades, oli ka Kouvolas palju mahajäetud hooneid, mis inspireerisidki just olemasolevat ära kasutama, et anda vanale uus elu.

See andis häid võimalusi kasutada parimaid renoveerimisoskusi, pidades silmas ökonoomsust, keskkonnasõbralikkust ja ajaga kaasas käimiseks ka innovaatilisi lahendusi. Muidugi ei ole seal vaid renoveeritud hooned, kerkisid ka uued majad, mis üheskoos vanadega loovad põneva terviku.

Taustal Paja väiksed ridaelamud

Mõeldud on seejuures kogu naabruskonna heaolule ja kogukonna kaasamisele. Näiteks renoveeriti punastest tellistest ehitatud vana, rohkem kui 100 aastat vastu pidanud juurviljakelder, kus praegu saab külastada näitusi. Endisest punastest telliskividest ehitatud meeste saunast on saanud muusikamaja. Ei puudu ka endisesse komandandimajja loodud laste päevakodu.
Endisest meeste saunast sai muusikamaja

Sõjaväe õppehoonesse on rajatud galeriid. Muu hulgas on seal näidistoad kõige moekamate sisustusesemete ja -aksessuaaridega, et anda külalistele aimu, mis on moes. Või mis oli moes — kui kiigata vintaaž-kollektsiooni.

Eakatele mõeldud elamupiirkond pakub mõnusat elukeskkonda ja huvitegevust. Ala koosneb kaheksast ühekorruselisest majast, neis on kokku 32 korterit. Kolmele majale on paigaldatud päikesepaneelid ja need katavad kogu kompleksi elektrivajaduse. Soovi korral saab aktiivselt kaasa lüüa päevakeskuse tegemistes, majade vahele on rajatud teed, purskkaevuga puhkeala ja parkla. Veelgi põnevamad on aga Aalto ülikooliga koostöös sündinud väikemajakesed, kuhu on loodud parimad lahendused nii majades sees kui ka väljas. Elamised on läbi mõeldud nii, et vanemal inimesel oleks kõik eluks vajalik olemas ja mugavalt käepärast, alates kaldteega ligipääsust ja toas oleva mööbli paigutusest-kõrgusest. Majakeste ümber on ka terrass, kus saab aega veeta.

Eakatele mõeldud Lapinjärvi väikemajad

Messialal jagus ruumi ka uuenduslikele väikemajadele, mis maailmas üha rohkem populaarsust koguvad. 3D-puitpaneelidest ehitatud majakesed on pindalaga 12, 22 ja 65 ruutmeetrit. 12 ruutmeetrit on just paraja suurusega kodu näiteks tudengile või vanemale inimesele. Muidugi tähendab väiksus ka seda, et kui otsustad näiteks mujale kolida — linnast maale või vastupidi, siis on mugav teha seda koos oma minimajaga. Kuigi elamised on väiksed, võimaldavad suured klaasaknad ja -katus nautida vaadet loodusesse.

Uus ja kaasaegne


Kõige selle ajaloolise juurde mahtusid tänapäevased uued ehitised: avalikud hooned, kortermajad, ridaelamud ja eramud.

Dekolaku on moodne ja valgusrikas eramu, mille projekteerimisel võeti arvesse pere aktiivset elustiili ja soovi veeta palju aega ka aias — selleks loodi mõnus õueala. Ühekorruselise L-kujulise maja ühes tiivas on magamistoad ja pesuruumid, teises ruumikas elutuba-köök-söögituba. Maja kõrgus ja suured aknad lisavad veelgi avarust.

Eramu Dekolaku

Unto eramu on stiilne noortele rajatud kodu. Märksõnadeks on ajatus ja lihtsus. Suured aknad ja kõrgem lagi loovad suursuguse atmosfääri. Avatud planeeringuga elutoast ning moodsast söögitoast pääseb terrassile ja hoovi. Eraldiseisvas klaasidega piiratud kõrvalhoones on tore lõõgastuda ja külalisi võõrustada.

Eramu Unto

Uudistamist jagus nii moodsama kui ka klassikalisema ja maalähedasema arhitektuuri austajaile.

  • Järgmisel aastal toimub elamumess Tuusulas. Siis on märksõnadeks energia, kunst, aktiivne argipäev ja nutikas elamine. Tasub minna!

Vaata teisi põnevaid elamisi galeriist: