Enne värvirulli haaramist on oluline vaadata ruumis ringi ja värvilahendust planeerides tuletada meelde ka juba algkoolis õpitud värviring:

  • Primaar- ehk põhivärvid: kollane, punane, sinine
  • Sekundaar- ehk seguvärvid: oranž, roheline ja lilla
  • Lähedased ehk kõrvaltoonid on need värvid, mis asetsevad värviringis kõrvuti: näiteks roheline ja kollane; punane ja lilla
  • Värviringis vastamisi asetsevad vastandtoonid: punane-roheline, kollane-lilla, sinine-oranž

Põhivärvid

Kollane koos sinisega

Kollane värv mõjub oma heleduse ja ekrsusega eriti soojalt. Kõige klassikalisem variant on kollast sobitada külma sinisega. Tumedam sinine loob kollase kõrval ruumis koheselt maitseka tasakaalu. Sinine põhitoon koos kollase aktsentvärviga võib mõjuda veelgi efektsemalt kui kollane sinisega. Lisaks on see ka üsna lollikindel variant — tumedama sinise taustal võid kasutada julgelt ka kärtsumat kollast, ilma et see üldmulje maitsetuks muudaks.

Kollane koos lillaga

Julgema sammuna võib kollast sobitada tema vastandtooni lillaga. See kontrast mõjub ülistiilse ja mõnevõrra dramaatilisena. Kollase värvi puhul on soovitav kasutada kahvatumat tooni. Ära liialda kummagi värviga — lisa ruumi piisavalt ka neutraalsemaid toone. Nii mõjub kollase ja lilla kombinatsioon mahedalt kevadisena.

Sinise erinevad varjundid

Sinise värvi sügavuse tõttu võib seda ilma süütundeta ka ühevärvilise lahendusena kasutada, kuid toonid võiksid siiski erineda. Katseta sinist tema enda erinevate varjunditega. Samuti sobib sinine suurepäraselt kokku halliga!

Punane ja valge

Punane on kahtlemata kõige jõulisem värv, mida seostatakse sümboolsete tähendustega nagu armastus, romantika ja tuli. Seetõttu on punast ka kõige keerulisem mõne muu värviga sobitada. Isegi üksainus punane sein mõjub ruumi sniivõrd efektselt, et punast ei saagi käsitleda muudmoodi kui dominantset tooni, mitte kui aktsentvärvi. Vältimaks möödapanekuid värvilahendustes, on kõige ohutum sobitada punast kokku valge, liivakarva beeži või helehalliga.

Lihtsam on punast interjööri tuua sisustuse näol:

Punane ja sinine

Kui valge tundub liiga igav, siis värvidest ohutuim klaaslane jõulisele punasele on sinine. Kuigi punane ja sinine näivad vastandlikud värvid, siis värviringis on punase vastandvärviks siiski roheline.

Sinine, punane ja kollane üheskoos

Kõigi kolme põhivärvi kasutamine on aegumatu komme, mida näeb nii antiiksetes kunstiteostes kui ka kaasaegsetes korterites. Lihtsaim variant on sinised seinad, punased mööbliesemed ja üksikud kollased värvilaigud. Laheda tulemuse saab ka siis, kui neid kolme värvi ülimalt tagasihoidlikult valgel foonil kasutada.

Seguvärvid

Oranž ja roheline

Oranž on üks põnevamaid ja vastuolulisemaid värve, kuna see on saadud kuuma punase ja erksa kollase segamisel. See on värv, mida kas armastatakse või vihatakse, aga see ei jäta kedagi külmaks. Kui sa soovid oranži värvi pisut maha rahustada, siis lisa aktsendina rohelist. See annab üldmuljele külmust juurde, et asjad tasakaalu viia. Samal ajal ei vastandu roheline liialt palju, nagu teeks seda sinine värv, mis on oranži otsene vastandtoon.

Lillad seinad lilla aktsendiga

Lilla värv toimib sarnaselt sinisega ka üksinda väga hästi. Kui lillat peamise värvina kasutada, siis tasub valida tumedam või tuhmistastud toon, et vältida liialt lapsikut muljet. Aktsendina lisa punakaslillat või indigot, et värvilahendusse rohkem vaheldust tuua ja mitte ainult ühe tooniga piirduda.

Lillad nüansid valges magamistoas:

Roheline kollase, punase ja oranžiga

Roheline on segavärvidest kõige ohutum ja seetõttu saab sellega mängides minna loomingulisemaks. Püüa kasutada lähedaste toonidega värvilahendust, kuid lisa sekka ka mõni vastanduvam värv. Näiteks kasuta rohelise seina puhul lisaks kollasele ka punast ja oranži aktsenti. Nii mõjub ruum maitsekana, kuid kindlasti mitte igavana.

Roheline sinise, lilla ja violetsega

Katseta rohelist sinisega ning kui julged, liigu paari tooni kaupa veel kaugemale — lilla ja violetseni. Isegi kui kasutad erksamaid värve, toimib roheline neutraliseerivalt. Kuigi tuba on värve täis, ei mõju see üleküllastunult. Värviringi ühe poole kasutamine mõjub intrigeerivalt, kuid hoiab samal ajal ära liiga suured konfliktid.

Roosa ja roheline

Roosa ja rohelise sobitamine on pikaajaline traditsioon, mis loob ruumi mängulise rõõmsameelsuse. Neid kahte värvi ei peeta enam isegi vastanduvateks, kuigi värviringis asetsevad nad täielikult vastamisi.

Vastandtoonid

Vastandtoonidega värvilahenduse puhul on oluline, et peamine värv oma mahult selgelt domineeriks, kuid oleks samal ajal tagasihoidliku tooniga. Seejärel võib lisada kergelt vastandtooni, soovitatavalt väikestes kogustes ja hõredalt. Selline värvilahendus piisavalt elav, mõjumata liialt veidralt.

Valged seinad mis tahes värviga

Kui valid põhiliseks värviks valge, siis aktsentvärviga on raske eksida. Küll aga on heaks nipiks valida pigem kolm-neli lemmiktooni, need natuke tuhmimaks teha ja seejärel kasutada neid kõiki mõõdukalt kogu ruumis. Mitut aktsentvärvi kasutades väldid olukorda, kus üks värv võtab võimust ja jätab põhilise värvi varju.

Allikas: Houzz