Hea uudis on see, et hekke saab 2-3 korda aastas pügada — nii et pole muud, kui vali välja ideed ja katseta neid julgelt. Isegi kui midagi ei õnnestu, saad 2-3 kuu jooksul uuesti heki ilmet muuta.

Tutvu oma taimedega

Esimene töö, mida peaksid tegema enne hekkide pügamise juurde asumist, on tutvumine oma taimedega. Õnnetu on aednik, kellelt küsides: “Mis taimega on tegu?” saab vastuseks õlgade kehituse ja lause: “Kui ma maja ostsin, siis oli see juba siin …”. Pead täpselt teadma, mis taimeliigiga on tegu ja veelgi parem kui tead ka sordi eripärasid. Kui lihtsalt öelda, et siin on elupuu ja teine elupuu on seal ja seal on veel üks, pole see korralikuks aiahoolduseks piisav. Tutvu oma taimedega, otsi infot internetist ja kirjuta üles mis ja kus kasvab. Kui tunned iga oma taime vastu huvi, saad teada kui palju kordi tohib seda lõigata, kui suureks see kasvab, kui palju ruumi see kasvamiseks vajab ning mis sellele taimele meeldib ja ei meeldi. Kõik see on kasulik aedade ja hekkide hooldamisel.

Sobivad aiahooldustööriistad

Kvaliteetse töö jaoks on vaja ka professionaalseid ja usaldusväärseid tööriistu. Siin on mõned olulised asjad, mida nende ostmisel kaaluda:

Hekikäärid on aias olulised tööriistad. Pikad käepidemed ja pikad terad on spetsiaalsed hekilõikurite osad.
Pügamiskäärid — need on väikesed tööriistad, millel on lühike, kuid lai poolkuukujuline tera. Nad mahuvad taskusse ja on mõeldud üksikute harude lõikamiseks. Neil võivad olla ka pikemad käepidemed paksemate harude lõikamiseks.
Hekilõikur on elektri või bensiini abil töötav masin, mis on mõeldud hekkide lõikamiseks ja nendele vajaliku kuju andmiseks. See on oluline tööriist heki hooldamisel. Kõrged hekid vajavad pika varrega spetsiaalseid lõikureid.
Lehvikukujuline aiareha — Lehviku kuju on vajalik ära lõigatud hekiharude ja lehtede kokku rehitsemiseks. Soovitatav on valida reha, millel on lühikesed piid.
Laserlood — heki pügamisel väga hea abimees, sest laserkiir näitab taset, mille kõrgusel peaks hekk olema. Loomulikult on see kallis tööriist, nii et seda saab asendada lihtsa loodi ja köiega kahe pika posti vahel. Ainult et mööda köit lõikamine ei ole eriti mugav, kui hekk on pikem.

Lisaks sellele on sul vaja prügikotte, kindaid, mürasummutavaid kõrvaklappe ja teisi abivahendeid, mis aitavad tööriistadega töötada ja tehtud töö ülejääke koristada.

Heki kujundamine

Heki kujundamine ei ole iseenesest keeruline. Lihtsalt lõika heki küljed ühtlaselt välja. Seda saab teha elektrilise või bensiinimootoriga hekilõikuri abil. Lõikamine nõuab altpoolt alustamist liikudes ülespoole ringikujuliste liigutustega. Heki põhi peaks olema natuke paksem kui ülemine osa. Pärast külgede joondamist on aeg tegeleda ülemise osaga. Seadista laserloodi tase või pinguta köis ja joonda see ülemise servaga.

Kui hekk on kindla geomeetrilise kujuga, soovitatakse töötada tavaliste hekikääridega. Käärid aitavad lõigata üksikuid harusid, mida ei saa pikkade hekilõikuritega teha.

Pärast heki lõikamist on vajalik hoolikalt kasutada reha pikkade harude ja lehtede eemaldamiseks ülalt ja külgedelt. Seejärel kogu need kottidesse, viska ära või kasuta kompostiks (kui harud on väikesed). Kontrolli hekki ka mõned päevad pärast lõikamist, kuna mõned harud võivad lõikamise ajal lihtsalt koolduda ja uuesti üles tõusta.

Pea meeles, et heki kõrgustel on 3 taset:

Kõrge. Müür 3-5 meetri kõrgustest puudest on väga sobiv aia asendamiseks oma maatüki piiril. Selline hekk ei kaitse aeda mitte ainult võõraste silmade aga ka tuule ja lume eest.
Keskmise kõrgusega. 1-2 meetri pikkused hekid sobivad nii maatüki serva kui ka sisemusse. Nende eesmärk on olla loomi ja inimesi eraldavaks elavaks taraks. Sellised hekid kaitsevad tuule eest halvasti.
Madal. Väikesed, kuni 1 meetri kõrgused hekid on sinu aia kiviktaimlad, teeäärised ja muud kaunistused. Nad on dekoratiivsed, sest nad ei kaitse tuule ega lume eest. Mõnikord tuleb neid kaitsta aias jooksvate laste ja koerte eest.

Kõigi kolme heki taseme säilitamine on erinev, sest ka taimed on erinevad. Näiteks elupuid kasutatakse kõrgete hekkide jaoks ja kõige populaarsem keskmise pikkuse hekitaim on liguster. Väikesed hekid on tehtud iileksist ja teistest taimedest.

Hekke tuleb kuivadel päevadel kasta. Ainult sellisel moel saad kindel olla, et hekk ei sure välja ning kasvab tihedamaks ja laiemaks, luues sulle hubase hoovi.

Allikas: K-Rauta