Tegelikult sellist olukorda, kus korteri üürimiselt teenitud tulult maksu maksma ei peaks, ei olegi olemas. Sellegipoolest arvavad paljud korteriomanikud, et kui nädalasele puhkusereisile minnes oma kodu lühiajaliselt välja üürida, siis makse maksma ei pea. Ka on käibel väärarvamus, justkui oleks Airbnb ja Booking.com vahendusel korterit rentides tulumaksu tasumine veel vabatahtlik. Maksu- ja Tolliameti pressiesindaja Kaia-Liisa Tabri sõnul tuleb ka Airbnb-st ja Bookingust saadav tulu deklareerida ning läheb maksustamisele 20 protsendiga — korteri välja üürimisel ei ole vahet, kas seda tehakse üheks päevaks või kaheks nädalaks, üüritulu tuleb igal juhul deklareerida.

Alates 2016. aastast võib füüsiline isik üüritulust elamu või korteri üürimisega seotud kulude katteks 20% maha arvata. Kindlasti tasuks lühiajalistel üürijatel aga teada, et kui eluruum antakse kasutusse inimeste majutamiseks, siis sellisel juhul 20% mahaarvamist rakendada ei saa ning saadud tulu tuleb deklareerida renditulu tululiigi all. Näiteks Airbnb või booking.com kaudu inimeste ajutiseks majutamiseks eluruumi kasutuse andmisel peab eraisik, kellele see ettevõtluseks ei ole, oma tuludeklaratsioonis kajastama tulu brutosumma, millest kulusid, sealhulgas teenustasu, maha arvata ei saa. Samuti ei saa 20% mahaarvamist rakendada ning renditulu tululiigi all tuleb deklareerida tulu, mida saadakse lepingust, mille eesmärk on eluruumi allrendile andmine.

Maksusoodustus arvestuslike kulutuste mahaarvamise näol on ette nähtud ainult eluruumi üürilepingu alusel teenitud üüritulule (maksustatakse 80% üüritulust). Airbnb, Bookingu jt platvormide kaudu eluruumi rendile andmist ei toimu eluruumi üürilepingu alusel ega tingimustel, vaid tegu on majutusteenusega, sel põhjusel ei saa ka kulusid maha arvata.

Kui 2017. aastal oli Airbnbst saadud tulu deklareeritud 138 korral summas 400 000 eurot, siis 2018. aasta andmete põhjal olid numbrid juba vastavalt 281 inimest ja 708 807 eurot. EMTA pressiesindaja sõnul siiski aasta aastalt üüritulu deklareerijate arv kasvab, kuid nende hinnangul jääb siiski osa üüritulu deklareerimata. Millega aga üürilendaja riskib, kui maksud maksmata jätab? Kindlasti tasub teada, et Maksu- ja tolliametil on õigus kuni viis aastat esitatud andmete õigsust kontrollida. Kui selgub, et üüritulu ei ole deklareeritud, tuleb see tagantjärele deklareerida ja tulumaks tasuda. Tasumise tähtaja möödudes lisandub maksusummale intress, mis on ligi 22% aastas.