Näiteks võib keset loodust paikneda kõigi mugavustega uudsetest ehitusmaterjalidest moodne saunamaja. Saunamaja loomise taga võib tegelikkuses olla suur disainimeeskond. Üha enam soovitakse külastajatele pakkuda lisaks kvaliteedile ja mugavusele esteetilist elamust. Olulisel kohal on loodus ja kultuuriruum, millega disainerid alati arvestavad ning toovad seda võimalikult palju esile.

Koostöös kunstnikuga


Norras Bandaki järve ääres asuva Soria Moria saunamaja loomisel kaasati töösse lisaks maastiku- ja valgusdisaineritele isegi kunstnik. Maja siluett tõlgendab ümbritsevat mägist ala, tellised on laotud vanu Norra ehitustehnikaid arvestades ning kuldne värv viitab kohalikule folkloorile. Soria Moria on esimene installatsioon projektis „Tales of the Waterway”, mis on jagatud kuueks osaks ja koosneb kuuest kunstiteosest. Arhitektuuri, kunsti ja valguslahendusega soovitakse esile tõsta maastiku atraktiivsust ning muuta see nähtavamaks.
Valgustusel on tähtis roll. Soria Moria

Tõeline pilgupüüdja

Põhja-Rootsis saab lisaks saunamõnudele kogeda kunstilist elamust. Tõeliselt unikaalne ja edev saunamaja haarab pilku nii oma vormilt kui ka värvilt. Munakujuline hoone on kaetud kuldsete teraspaneelidega, mis peegeldavad maastikku, lund, taevast, päikest ja linna. Selline kompositsioon viitab seosele kliima ja jätkusuutliku kogukonna arengu vahel.
Solar EGG väljast. www.bigertbergstrom.com

Kiruna maastik on olnud suuresti laastatud ja vajanud ümberplaneerimist. Teadagi on muna põhjamaine sümbol, mis tähistab uue elu algust. Eksklusiivse saunamaja autoriteks on tunnustatud Rootsi kunstnikud Mats Bigert ja Lars Bergström, keda inspireeris arktiline kliima, talvised polaarööd ja suvised polaarpäevad.
Solar EGG seest. www.bigertbergstrom.com

Puuküttega ujuv saun

Minimalistlikus Skandinaavia stiilis puuküttega ujuvas saunamajas, nn „wa_sauna”, saab nautida tule praksumist, vee kohinat ja vaadet Seattle'ile. Sauna loomisel sooviti leida lahendust, kuidas meelitada kohalikke ja turiste külastama veekogu aasta läbi. Saunamaja projekteeris Greg Lewis goCStudiost ja ehitusprotsessis osalesid peamiselt ahitektuurihuvilised ja ehitusoskusega vabatahtlikud.
Puuküttega ujuvsaun.

Mänguline!

Väikeses Norra kalurikülas Loften paikneb 15-ruutmeetrine saunamaja, mille autoriteks on tudengid Oslo arhitektuuri- ja disainikoolist. Mängulised tasandid loovad avaraid puhkealasid, vorm ja rütm imiteerivad Norra loodust, kivine pind mõjub, nagu see oleks koos majaga sinna paigutatud. Äärmiselt harmooniline ja stiilne lahendus, mis sulab loodusega ühte. Kompleksis on ka mullivannid ja grillimisala.
Sauna loomisel olid aluseks vorm ja rütm, mis imiteerivad Norra loodust.

Mütoloogiline

Põhja-Itaalias mägede keskel asuval saunamajal Huginn ja Muninn oleksid nagu linnutiivad. Maja nimi viitab Skandinaavia mütoloogias peajumala Odini kaarnatele Huginn (Mõte) ja Muninn (Mälu), kes pääsesid igal hommikul välja ja tulid õhtuks tagasi Odini õlgadele puhkama ning maailmas kuuldust-nähtust jutustama. Odini kaarnad olid suuresti arhitekt Duilio Fortele inspiratsiooniks. AtelierFORTE disainerite meeskond on loonud Huginni ja Muninni saunamaja 100% käsitööna, majas on puuküttega ahi ja peamise ehitusmaterjalina on kasutatud kuusepuitu. Hoone on 25m2 ja mahutab mugavalt kuni kaks inimest.
Lase fantaasial lennata. Saun Huginn & Muninn

Saun ühele

Tavapäraselt käiakse saunas ikka seltskonnaga, ent Saksamaal Bochumis keset maha jäetud ala on saunamaja, mis on mõeldud vaid ühele külastajale. „One Man Sauna” on 7,5 meetri kõrgune ja jaguneb funktsionaalseks kolmeks tasandiks. Esimesel korrusel paikneb bassein, teisel leiliruum ja viimasel korrusel saab visata pikali ning nautida katuselt avanevat vaadet. Peamise materjalina on kasutatud betooni ja kolme korrust ühendab omavahel redel. Saunamaja valmis rahvusvahelise kunsti festivali raames, millega sooviti juhtida tähelepanu Detroitis toimuvale olukorrale, kus autotehase ja terasetööstuse sulgemisel olid majandusele laastavad tagajärjed.
Kolmekorruseline. Ühele.

Naudi! Üksi või seltskonnaga

Kiire elutempo nõuab maandamist ja üha rohkem soovitakse veeta rahulikult aega looduse keskel. Elamust pakkuvad saunamajad keset lummavat loodust on ilmselgelt avastamist ja kogemist väärt. Kui võimalus, lase endagi sauna rajamisel fantaasia lendu!