Sellest on nüüd juba viis aastat, kui ma esimest korda Ghanasse reisisin ja nende kangastesse armusin. Alguses võttis kirev valik silme eest kirjuks ja õhku ahmima. Värvid ja mustrid lummasid mind jäägitult. Paljudes Ghana kanga mustrites võib muide ära tunda ka vanu Eesti rahvusmustreid.

Esimeselt reisilt naastes olid mu kohvrid ainult kangaid täis. Õmblesin neist voodipesusid ja mõned kleidid. Siis selgus, et ka mu sõbrad on kangastest vaimustuses. Alguses kinkisingi sõpradele kangaid nagu suveniire kaugest Lääne-Aafrikast, kuid hiljem palusid sõbrad ja tuttavad juba ekstra tuua. Teiselt reisilt naasesin juba kindlate tellimustega ja nii hakkas küpsema idee oma väiksest ettevõtmisest. See ei olnudki otseselt planeeritud äri, vaid aja jooksul lihtsalt kujunes nii, sest nõudlus oli olemas. Ühel reisil tutvusin oma tulevase kalli abikaasaga, kes nüüdseks elab ja töötab juba neljandat aastat Eestis. Nüüd toome Ghana kangaid ja käsitööd siia kahekesi ning võtame kaubareisid ette vähemalt kaks korda aastas ühendades puhkuse tööga.

Mis meid siis Ghana kangaste juures võlub? Esiteks see, et nende juures ei ole midagi juhuslikku. Igal värvil ja mustril on oma kindel tähendus. Must ja punane on Ghana kultuuris matusevärvid. Punast kantakse matustel, kui keegi väga tähtis on ära surnud, näiteks mõni külavanem, perekonnapea või rikas persoon. Valge-musta trükki kantakse matustel, kui surnud on väga kõrges eas inimene. Samas tuleb tunnistada, et need värvid on voodipesu puhul just minu lemmikud. Kangaid valides aitab minu Ghana juurtega mees alati jälgida, et kangale midagi tähenduslikku pole kirjutatud, näiteks puhka rahus vms. Ämmale ei julge ma aga iitsatadagi, mis värvi voodipesu meil kodus on.

Ghana kangastest on väga hea õmmelda suveriideid, pükse, särke, mantleid ja lisaks on kangad ideaalsed ka interjööris kasutamiseks. Tegemist on väga kvaliteetse trükiga, mis ei anna värvi, ei kulu, ei lähe tupsuliseks ega paista läbi. Trükk on nii tugev ja kvaliteetne, et raske on teha vahet pahemal ja paremal poolel.

Selline kangas on väga sobiv just voodipesuks, dekoratiivpatjadeks, voodikateteks, kardinateks jne. Samuti võib sellega katta näiteks köögitoole ja kergemat mööblit. 100% puuvillased kangad valmivad nii vabrikutes kui ka käsitööna. Käsitsi trükitakse kangaid patikatehnikas. Spetsiaalsed värvisegud kantakse mustritena puidust pakkudega valgele kangale. Mitmeid kordi erinevaid värve kangale kandes, vahepeal loputades, vahaga kinnitades ja kuivatades tekivad imelised mustrid. Ghana kangad on muide Aafrika mandri kõige kvaliteetsemad ja seda tunnistavad ka aafriklased ise.

Ghana rahvuskangas on kente, mis valmib käsitööna. Kangas kootakse väikestel telgedel kitsaste ribadena, mis siis hiljem üheks suureks kangaks kokku õmmeldakse. Kõige paremad kente meistrid on muideks mehed. Igal aastal augustis, korraldatakse Ghanas ka kente kudumise festivali. Kentet kantakse vaid väga erilistel juhtudel — pulmad, tähtsad vastuvõtud ja pidustused, kuna kangas on väga kallis. Mulle isiklikult meeldib seda kangast rohkem just interjööris kasutada, sest see on paksem ja hoiab pehme mööbli peal paremini.

Foto: Kente kuduja ja kente kangas

Julgen väita, et eestlane armastab värve. On vale arvata, et eestlane kannab vaid halli ja musta. Võibolla armastab eestlane värve pigem riietuses väljendada ja vähem interjööris, kuid mida aeg edasi ja mida rohkem reisivad inimesed kaugetes maades ja seda julgemaks nad muutuvad ka sisekujundust tehes. Usun, et nii jõuavadki lõpuks värvid ja eksootika ka meie kodudesse.

Foto: Bogolan pehme mööbli kattena

Tallinna tänavatel on paljud inimesed seisatanud, et mu mehe kirevaid pintsakuid kiita ja pildistada. Arvan, et eestlane ei ole külm rahvas. Muutume koos ajaga ka ise. Suviti oleme käinud laatadel ja võin kinnitada, et mulgi mees kannab pigem kollast kui valget või musta. Laadad on ka head kohad, kust saada inimeste käest tagasisidet just selle kohta, mis inimestele peale läheb.

Foto: Meie telk laadal

Oma viimaselt reisilt tõime me kaasa tõeliselt ilusaid antiikseid Aafrika maske ja kuninglike Asanthi hõimu ehteid. Ghana hõimud ja nende kultuur on väga kirev, ning see kõik väljendub ka nende riietes, aksessuaarides ja tänavakunstis. Kogu seda ilu saab alates jaanipäevast, kuni suve lõpuni näha Viljandi muuseumis, kus on eksponeeritud Ashanti hõimu ehted, kangad, puidust kammid ja antiiksed Aafrika maskid koos reisivideotega.

Mis mind lummab Ghana juures, miks on sinna ikka ja alati hea taas reisida, sellest räägime veel järgmisel korral täpsemalt. Täielikku valikut Ghanast pärit kangastest ja aksessuaaridest vaata Ama&Jones’i Facebooki lehelt.

Vaata rohkem pilte galeriist:

Loe ka “Linnavurled maal” blogi varasemaid sissekandeid: