1. Vali nurgakese jaoks õige koht

Paar kohvikutooli keset tühja muruplatsi ei paista just kuigi kutsuvad. Kui asetada toolid aga mõnda päikselisse aianurka, mille muudavad privaatsemaks põõsad ja mõni aiasein, tundub olemine palju mõnusam. Proovi leida aias koht, mis tundub ülejäänud alast eraldatum ja privaatsem. See võib olla ala, mida varjavad osaliselt puud ja põõsad ning mida piirab mõnest küljest sein või aed.

2. Kasuta lihtsasti liigutatavat aiamööblit

Mõnus nurgake võib aja jooksul muutuda. Kui vahetub aastaaeg või soovid midagi ümber tõsta, siis on hea, kui aiamööbel on kerge ja hõlpsasti liigutatav. Nii saad mööblit soovi korral teisiti paigutada. Nii saad näiteks sügise saabudes kerge suvelauakese kokku panna ja selle asemele tuua liigutatava tulekolde, kuhu saad jaheda ilmaga mõnusa lõkke teha.

3. Ehita muinasjutuline rada ja lisa valgustus

Selleks saad kasutada näiteks suuri kive ja sinna ümber istutada põõsaid või lilli, mis muudavad kogu teekese palju muinasjutulisemaks. Kui soovid, et istumisnurgake koos teekesega näeks veel muinasjutulisem välja, siis lisa istumisnurka ka pisut valgustust, mis loob meeldiva atmosfääri.

4. Muuda nurgake privaatseks

Mitte miski ei ole mõnusas nurgakeses häirivam, kui otsevaade naabri akendesse. Nii pole koht privaatne ega salajane, vaid naabritele vaatamiseks. Kui sobiv nurgake jääb aga just naabrite akende vaatevälja, saad privaatsuse tekitamiseks kasutada kõrgeid põõsaid, puid, aeda ja seinu. Võid paigaldada ka sõrestiku ja panna kasvama ronitaime, mis kasvab aja jooksul roheliseks seinaks.

5. Lisa katus

Katus võiks sobida ilmastikuga ja olla veekindel, sest kevad- ja suveõhtudki on tihti vihmased. Katus peakohal ei lase aga ootamatul vihmasajul õhtut ära rikkuda. Lisaks on varikatus ka dekoratiivne element muutes aianurgakese veelgi kutsuvamaks.

6. Loo romantiline sissepääs

Kui mõnusal aianurgakesel on lisaks ka romantiline sissepääs, siis tundub sinna minek eriliselt mõnus ja kutsuv. Samas lisab armas sissepääs salapära ja jätab aianurgakesest veelgi privaatsema mulje. Sissepääsuks võiks olla näiteks võlvkäik, mille ümber kasvab ronitaim.

7. Muuda suur aed mitmeks pisikeseks nurgakeseks

Ühe suure aia saab eraldada väiksemateks nurgakesteks näiteks põõsastega, eraldusseinadega või hekkidega. Lisaks saab nii jätta aiast suurema mulje, sest ühest otsast ei näe teise otsa ja seetõttu tundub, et aias on palju rohkem ruumi. Lisaks tekib nii mitu mõnusat istumiskohta. See on eriti hea siis, kui peres on palju inimesi.

8. Ümbritse aianurgake rohelusega

Erinevad taimed ei muuda aianurgakest mitte ainult privaatsemaks, vaid ka salapärasemaks. Taimede paljusus meelitab aeda ka liblikaid ja linde. Kui hakkad aianurgakest alles nullist looma, siis planeeri juba alguses ruumi ka taimedele. Mõistlik oleks kasutada igihaljaid taimi, põõsaid ja puid. Mõned taimed võid istutada ka suurtesse pottidesse, sest siis saad neid soovi korral liigutada. Riputa mõne puu või katuse külge ka mõni lillepott ja eelista taimi, mille õitel on rohkelt nektarit.

9. Soeta lehtla

Kui võimalused lubavad, siis on mõistlik soetada lehtla, sest selle abil on lühikest suve võimalik mõnevõrra pikendada. Lehtla ümber saad istutada põõsaid ja lilli ning selle kõrvale kujundada aiamööbliga hubase terrassi.

Allikas: Houzz

LOE LISAKS: