Eestlaste juured on sügaval looduses ning interjööriski ihkavad paljud näha ja katsuda sooja puitu, maalähedast kivi ja teisi hubasust loovaid materjale ehk teisisõnu kõike seda, mis on meid aastatuhandeid ümbritsenud ja meile turvalist keskkonda pakkunud. Maalähedane stiil on omamoodi klassika, mis mõjub õiges kohas alati maitsekalt ja ajatult. Samuti võimaldab see stiil kombineerida omavahel uut ja vana ning sobitada interjööri ka ise tehtud esemeid.

Sisearhitekt Anita Karma nõuanded, kuidas kujundada maalähedases stiilis kodu

- Rõhk olgu naturaalsetel materjalidel ja looduslikel viimistlusvahenditel. Maalähedane interjöör annab võimaluse katsetada põrandatel toonivaid õlisid, seintel lubikrohvi ja kaseiinvärve. Looduslähedase tulemuse saab muidugi ka tavaliste värvidega, kuid eelistada tasuks mahedaid ja murtud toone, mis looduseski esinevad. Mängida võib ka õrnade ornamentide ja mustriliste tapeetidega, kuid kindlasti ei tasuks üle tapeetida kõiki seinu, sest heledad ja tasakaalustavad pinnad pakuvad mustrilisele head kontrasti ning muudavad ruumi visuaalselt suuremaks ja avaramaks.

- Puit on interjööris suurepärane viis luua õdus ja kodune keskkond. Siiski tasub meeles pidadada, et erinevat tooni puitpindu olgu pigem vähem kui rohkem. Maksimum on kaks tooni — näiteks puitpõrand ühes ja uksed teises toonis. Vastasel juhul võib pilt liiga kirjuks minna.

- Üldine foon tasub hoida heledana, sest avaramalt mõjub ruum, kus on rohkem puhtaid toone. Kirkaid värve saab lisada tekstiilide ja aksessuaaride kujul.

- Teretulnud on isetehtud asjad — olgu selleks siis mööbel või pisemad sisustusaksessuaarid. Maalähedase stiili puhul on olulised märksõnad renoveerimine ja taaskasutus, vanale uue elu andmine. Lillekastidena võib kasutada näiteks vanu veinikaste ja riiuli võid ehitada kuuri alt leitud vanadest plankudest, millele on aeg huvitava ilme andnud. Hea efekti loovad ka pastelsed tuhmid toonid, millega vana mööbel üle värvida ja interjööri pehmust lisada.

- Tekstiili valikul eelista samuti naturaalseid materjale. Turvaline valik on linane, mis loob hetkega pehme ja maalähedase atmosfääri. Samal ajal tasub tekstiilidega julgemalt mängida ning kui ihkad elamises näha kirkamaid toone ja mustreid, on neid hea sisse tuua just kangaste kujul, mida on lihtne vastavalt hooajale ümber vahetada.

- Maalähedane stiil ei tähenda, et sisustama peaks ainult vana talumööbliga. Modernset joont saab lisada väiksemate mööbliesemete ja sisustusaksessuaaridega. Modernsed valgustid, vaasid, toolid või muud pisemad detailid lisavad õiges kohas interjöörile värske noodi.

LOE LISAKS: